Zárva maradnak vasárnap az osztrák boltok

Bécsben nehezen változnak a dolgok, így talán kevésbé meglepő, hogy ismét megbukott az ausztriai boltok vasárnapi működését megtiltó szabály eltörlésére indított kezdeményezés. A zárva tartás ellenzői most visszavonulnak, néhány évig pihentetik az ügyet.

A boltok zárva tartása ellen néhány bécsi üzletember, köztük Richard Lugner osztrák építési vállalkozó, bevásárlóközpont-tulajdonos már évtizedek óta   kardoskodik. A vállalkozó már másodszor fordult az alkotmánybírósághoz, a legtöbb politikus és a szakszervezetek ezzel szemben a vasárnapi pihenőnap fontosságát hangsúlyozzák.

A mostani beadványban a bezárást ellenzők a  kereskedés szabadságjogának csorbulásán kívül a versenyhátrányt és az egyenjogúság hiányát emelték ki, ugyanis benzinkutakon működő boltok, valamint pályaudvari üzletek nyitva lehetnek a hét utolsó napján is. Szeritnük probléma, hogy a szabályozás nincs tekintettel a társadalomban és a vásárlási szokásokban végbement változásokra.

Az ellentábor a hagyományokat és a vallási szokásokat emlegette, a szakszervezetek az alkalmazottak jogait emelték ki. A vasárnapi nyitvatartás ellenzői szerint a szabad hétvége minden munkavállalót megillet, a kereskedelemben dolgozókat is.

Na már most nagyon remek ez az érv, de akármennyire is próbálok széplelkű konzervatív osztrákként gondolkodni, nem sikerül belátnom, hogy a vasárnapi nyitvatartás miért venné el automatice a dolgozóktól a szabad vasárnaphoz való jogot. Nagyon sok ember van akik szívesen dolgoznának vasárnap is, én sem rohanok vasárnap reggelente a templomba, nekem tulajdonképpen nyolc, hogy vasárnap, vagy hétfő (mondjuk tudományosan bizonyított tény, hogy a hétfő a legrosszabb, lehet tudat alatt ezért vagyok a vasárnap mellett), a hét közben egyetem-meló kombóval küszködő diákok közül is sokaknak sokkal jobb lenne, ha a vasárnap is egy opció lenne.

A vasárnap a hét majd 15%-a, ha nem ennek a napnak a tabusításával oldanák meg, hogy a dolgozóknak néha ‘jó’ is legyen, hanem egyszerűen úgy szabályoznák, hogy senkinek se kelljen a vasárnapi nyitvatartás miatt +15%-ot dolgoznia, akkor ez a plussz nap sok ember számára munkalehetőséget jelenthetne, ill. mint már a diákokra utaltam, sokaknak nagyobb rugalmasságot nyújtana, végső soron általánosan kb. mindenkinek jobb lenne.

Egy megoldás-példa: minden lehetne, nagyjából úgy, ahogy most van, viszont fel lehetne venni a Billákba plussz embereket, csak vasárnapra (geringfügig). Ettől senkinek nem lenne rosszabb, viszont nekem már most is jó lenne, mert olvashatnék tovább, nem kellene lerohannom bevásárolni, hogy holnap ne haljak éhen.

De igazából kit érdekel, legyenek zárva a boltok vasárnap, a pályaudvarokon is, felőlem akár szombatonként is, csak legyen egy bolt a Schwedenplatz-on (ahonnan 5 percre lakom), ami nyitva van minden nap, lehetőleg nem csak 8-ig.

Lehet mégis megy ez az osztrákosodás nekem..

 

Forras: Ujschlag