A nyitvatartási időtől az általános forgalmi adó visszatérítéséig: itt minden információt megtalál, amit a vásárlás témakörében tudni kell Ausztriában.

NYITVATARTÁSI IDŐ:

Törvényben előírt nyitvatartási idő: hétfőtől péntekig 5:00 és 21:00 óra között, szombaton 18:00 óráig.
Az üzletek tényleges nyitvatartási ideje különböző, többnyire 9:00 és 18:00 óra között. (élelmiszerüzletek 8:00 órától), szombaton 13:00 óráig illetve 17:00 óráig.
A pályaudvarokon és reptereken lévő üzletek forgalmi időben (részben 23:00 óráig) vannak nyitva.

DOHÁNYÁRU

Dohányáru boltokban (trafikokban) eredeti forgalmi áron, hotelekben, éttermekben, kávéházakban és vendéglátóhelyeken pedig feláron kapható.

BEVÁSÁRLÓ UTCÁK

Jelentős bevásárló utcák például:

Bécsben: Kärntner Straße, Mariahilfer Straße
Grazban: Herrengasse, Annenstraße
Linzben: Landstraße und Umgebung, Taubenmarkt
Salzburgban: Getreidegasse, Linzergasse
Innsbruckban: Maria-Theresien-Straße
Klagenfurtban: Alter Platz
Bregenzben: Kaiserstraße, Kornmarktplatz
Eisenstadtban: Hauptstraße
St. Pöltenben: Kremser Gasse

PIACOK

Szánjon időt egy piac meglátogatására: legyen ez a bécsi Naschmarkt színes választéka és nemzetközi hangulata, a regionális édességek a vidéki piacokon, vagy zsibvásár az egyre több bolha- és ócskapiacon. Biztos megtalálja azt, amit keres! Különleges élményt nyújtanak az adventi piacok, ahol is karácsonyi díszeket, mézeskalácsot és kézműves munkákat kínálnak.

KEDVELT SZUVENÍR

Különös jelentősége van az osztrák kézműves munkáknak. Válasszon az alábbiakból:

népviselet és népviseleti díszek
lóden ruházat Salbzburgból és Tirolból
kötött ruházati termékek Vorarlbergből
kerámia- és porcelánáru (Augartenmanufaktur Bécsben, Gmundner Keramik, fazekasáruk Stoob-ból/Burgenland)
üveg és kristályáru (például Swarovski/Tirol)
fafaragás és sok egyéb más.
Vagy válasszon kulináris ajándékot, például magolajat vagy asztali bort Stájerországból, igazi salzburgi mozartgolyót, híres bécsi Sacher tortát, Zauner karácsonyi kalácsot Bad Ischlből, finom borokat Burgenlandból és Alsó-Ausztriából vagy pálinkát és égetett szeszes italt.

ÁLTALÁNOS FORGALMI ADÓ VISSZATÉRÍTÉS

Az EU-n kívüli lakóhellyel rendelkező turisták 75 euró fölötti vásárlás esetén adóvisszatérítést kaphatnak. Ehhez az üzletben formanyomtatvány kitöltése szükséges, mely igazolja, hogy az árut három hónapon belül kiviszik és ezt a kivitelnél az EU határmenti vámhivatala pecséttel igazolja.

Azt a nyomtatvány, amellyel Ön az EU belső piacát átlépve az általános forgalmi adót visszakapja, minden olyan üzletben megkapja, amelyekben “Global Refund TAX FREE SHOPPING” illetve “Premier TAX FREE” felirat látható.

Figyelem: Az Európai Unió országaiban lakóhellyel rendelkező turisták számára sajnos általános forgalmi adó visszatérítés nem lehetséges.

Forras: http://goo.gl/PUIdXq

[catlist]