Valuta, pénzváltás Ausztriában

Az Európai Közösség tagjaként Ausztria részese a gazdasági és valutauniónak is, amely magával hozta az euró, mint közös valuta bevezetését.

Valuta
Ausztriában a következő euró bankjegyek és érmék vannak forgalomban: 5, 10, 20, 50, 100, 200 és 500 eurós bankjegyek,1 és 2 eurós, valamint, 1, 2, 5, 10, 20 és 50 centes érmék.1 euró = 100 cent

Ezek az euró bankjegyek és érmék valamennyi euró-országban törvényes fizetőeszközök. Emellett léteznek még az euróhoz hasonló, a Münze Österreich AG által kiadott emlék- és aranyérmék, amelyek azonban csak Ausztriában számítanak törvényes fizetőeszköznek.

Pénzváltás/devizák
Az osztrák schilling bankjegyeket és érméket időbeni korlát és kezelési költségek nélkül be lehet váltani az Osztrák Nemzeti Bankban euró bankjegyekre és érmékre.

Más országok fizetőeszközei
Minden további külföldi fizetőeszköznél az épp akutuális átváltási árfolyam a mérvadó (vételi vagy eladási).

A különböző bel- és külföldi fizetőeszközök korlátlan mennyiségben be- és kivihetőek az országba. Fontos információ: a 10 000 euró fölötti pénzösszeggel utazóknak bejelentési kötelezettségük van.

A bankok nyitva tartása (általában):
hétfő, kedd, szerda, péntek
08:00–12:30 és
13:30–15:00,

csütörtök
08:00–12:30 és
13:30–17:30.

Pénzkiadó automaták (Bankomat)
A bankokon kívül egész Ausztriában több mint 3000 bankomat automata áll a vendégek rendelkezésére a pénzfelvételhez. Az automaták elfogadnak bel- és külföldi maestro kártyákat (bankkártyák), emellett pénzfelvételre alkalmasak még a bel- és külföldi MasterCard, American Express, Visa és Diners hitelkártyák, valamint a Cirrus és Visa-Plus bankkártyák is. Az automatákból történő készpénzfelvétel esetén kezelési költség kerülhet felszámolásra, ez bankonként változhat.

A városokban és a turisztikai központokban a legtöbb szálloda, étterem, üzlet és benzinkút elfogad hitelkártyát. Arra vonatkozóan, hogy az adott üzletben melyik hitelkártyákat fogadják el, a homlokzaton (a legtöbb esetben a bejárati ajtónál) látható logók adnak felvilágosítást.

Forras: http://goo.gl/FQ3rq
[catlist]