Ügyintézés külföldre költözéskor

Korábban már itt, a blogon is akadt olyan poszt, amely azzal foglalkozott, mi mindent kell intézni, ha külföldre költözünk, ám egyrészt az régen volt, másrészt ismétlés a tudásnak az édesanyja, így aztán a mai blogajánlóban szó lesz erről is. Ezt követően megnézzük, mi a különbség a svájci és a magyar cégek / hatóságok hozzáállása között, végül Svédországban látogatunk meg egy szarvasparkot.

Kezdjük akkor a külföldre költözéskor szükséges ügyintézéssel, méghozzá a Nők külföldön oldal segítségével, amely dr. Illés Blanka ügyvédet kérte meg, foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat. Én ezek közül válogattam ki párat, röviden.

„1. Lakóhely

Ha 3 hónapnál hosszabb ideig, de nem véglegesen hanem munkavégzés vagy tanulás céljából akarunk külföldön tartózkodni, akkor azt be kell jelenteni a lakóhelyünk szerint illetékes települési önkormányzat jegyzőjénél.

A lakcímjelentő lapon a kitöltés indokaként ideiglenes külföldi tartózkodás rovatot kell megjelölni. Ha letelepedési szándékkal utazunk külföldre, akkor a bejelentés mellett kiskorú gyermekünk vonatkozásában csatolni kell a gyámhatósági határozatot is a külföldi tartózkodási hely kijelöléséről. (…)

2. Kiskorú gyermek külföldi tartózkodási helyének kijelölése

A szülőnek a magyar állampolgár gyermek végleges külföldre távozására vonatkozó nyilatkozatához a gyámhatóság jóváhagyása szükséges. Ha a szülők a külföldi letelepedésben egyet értenek, akkor a gyámhatósághoz be kell nyújtaniuk a külföldi lakhatás, megélhetés, iskoláztatás és egészségbiztosítás körülményeit igazoló okiratokat. (…)

3. Egészségbiztosítás

Más tagállamban való munkavállalás esetén a magyar állampolgárok is az adott tagállamban válnak biztosítottá. 15 napon belül kell ezt bejelenteni formanyomtatványon a magyarországi lakóhelye szerint illetékes kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél. (…)”

Eddig a rövid ajánló, a posztban szó esik még az adózásról, a családi ellátásokról, a gépjármű biztosításról és a tankötelezettségről is – egyszóval akit érdekelnek ezek az információk (vagy a fentiek bővebben), az feltétlenül kattintson ide!

A tévézés és a tompított fény

Még az internet korában is sokan gondolják úgy, hogy magyar nyelvű tévé nélkül külföldön sem az igazi, amire több megoldás is létezik, az egyik legelterjedtebb, hogy az előfizetés magyarországi, a tévézés meg nem. (Megjegyzem, a briteknél a Sky-jal csinálják ugyanezt, csak kicsit nagyobb számban.) Néha azonban ütközik a magyar ügyintézési kultúra a kint (esetünkben: Svájcban) megszokottal.

„Az előfizetés otthoni, havonta kapjuk a csekket egy hazai címre, amit én átutalok. Amikor december elején utalni szerettem volna, épp rendszerszünet volt az e-banknál.

Időközben megfeledkeztem róla, és a fizetési határidő lejárt ca. 10 nappal.
Néhány nap múlva megkaptam az újabb számlát, és egy „dörgedelmet”, miszerint ha azon nyomban nem fizetek, akkor megszűnik az előfizetésem. Hm.

(…)

Itt Svájcban 2014-től kötelező napközben is használni a gépkocsik tompított fényét. Minap az autópályán kocsikázva, egy táblán az alábbi felirat hívta fel erre a figyelmet. „Ha lámpát használ, 40 frankot spórol.”

Tovabb az eredeti cikkre: Hataratkelo

[catlist]