Továbbtanulás Ausztriában – 1. rész

Az egyetemek közti átjárhatóságnak köszönhetően egyre többen döntenek a külföldön való továbbtanulás mellett. Sokan csak egy-két szemesztert töltenek el egy-egy országban, és akadnak olyanok is, akik közvetlen az érettségi után vállalkoznak erre az izgalmas útra. Téged is foglalkoztat az ausztriai továbbtanulás gondolata? Farkas Zsófia (nyelvtanár, Skype német) személyes tapasztalatokkal tűzdelt cikke – nem csak fiataloknak.

A munkaerőpiac egyre magasabb és magasabb elvárásokat állít a fiatal pályakezdők elé, akik igyekeznek lépést tartani a gyors fejlődéssel minden szektorban. Hogyan tudnál jelentősen javítani az esélyeiden? A válasz egyszerű: külföldi továbbtanulás! Legyen szó akár egy az egyetem keretein belül meghirdetett külföldi ösztöndíjról vagy az érettségi utáni külföldi továbbtanulásról, a közös bennük, hogy nemcsak a diákok felől érkeznek pozitív visszajelzések, hanem az oktatók és a munkáltatók részéről is egyre több a pozitív megnyilvánulás a témában. Egyre többen hangsúlyozzák az egy-egy külföldön eltöltött félév, év vagy akár több szemeszter előnyét.

A külföldi képzések kapcsán a leendő hallgatók vagy már egyetemi hallgatók fejében sokszor téves kép él. Egy oktatási rendszer sem azonos a másikkal, így mindenképp számolni kell eltérésekkel. Ez nem azt jelenti, hogy pl. az osztrák képzés rosszabb vagy jobb lenne az otthoninál, hanem azt, hogy a külföldi egyetemek másra fektetik például a hangsúlyt. Éppen ez az eltérés adja meg azonban a hallgatónak a többletet és járul hozzá ismereteinek bővítéséhez, gazdagításához.[sc:andi_nemet ]

Több mint puszta nyelvtanulás

Azon kívül, hogy mélyíted idegennyelv-ismereteidet és immáron tényleges, sziklaszilárd, biztos és minőségi nyelvtudással térsz haza, megismered az adott ország kultúráját, szokásait, társadalmát és mivel külföldön szinte már elkerülhetetlen, hogy az ember ne ütközzön nemzetközi hallgatókba az egyetemen, így egy olyan nemzetközi csapatba is bekerülhetsz, ahol kapcsolatokat építhetsz, akár mély barátságokat alakíthatsz ki.

A sokféle nációhoz fűződő kapcsolat és a külföldi tapasztalatok az embereket nyitottabbá, barátságosabbá és elfogadóbbá teszik. Emellett a hallgató olyan készségeit is fejleszti – mint például a problémamegoldás, önállóság, nagyobb felelősségtudat, magabiztosság -, melyek nagyban támogatják és befolyásolják a felnőtté válás folyamatát, valamint hozzásegítik az illetőt, hogy egészséges felnőtt legyen. Mindezen tulajdonságok „eladhatóbbá” teszik a pályakezdőket a munkaerőpiacon és az állásinterjúkon labdába sem rúghatnak mellettük az efféle kompetenciákat és ismereteket csak szakkönyvekből ismerő sorstársaik.

Az első lépések

Ha kacérkodsz az ausztriai továbbtanulás gondolatával, akkor feltétlen szükséges, hogy először mindennek alaposan utánanézz. Rengeteg online portál létezik, amelyek részletesen beszámolnak a legfontosabb tudnivalókról. A legjobb azonban, ha személyesen olyan emberekkel beszélsz, akik már rendelkeznek külföldi tapasztalattal, s így utat tudnak neked mutatni.

Nagyon fontos mindemellett, hogy beszéld az adott ország nyelvét, jelen esetben a németet! Alapszintű nyelvi ismeretek azonban messze nem elegendőek, hisz gondolj bele, TE ott az egyetemen az anyanyelvű hallgatókkal együtt fogsz tanulni, így Tőled is ugyanazt várják el, mint tőlük és nem állhat meg az oktató egy-egy ismeretlen szó miatt. Fontos tehát, hogy időben nekiállj nyelvismereted mélyítésének. A legjobb, ha olyan tanárt keresel, aki rendelkezik hasonló tapasztalatokkal, így nem csak a nyelvtanulásban tud segíteni, hanem megoszthatja veled az általa átélt élményeket és fontos tapasztalatokkal tud szolgálni neked.

[catlist]