Tovább csökken a roaming ára az Európai Unió területén

Július elsején tovább csökken a roaming ára az Európai Unió területén, és már nemcsak a telefonálásnak és üzenetküldésnek van elfogadható ára, hanem a mobilnetezésnek is. Az EU 2007 nyara óta szabályozza a mobilozás árát, és azóta a kimenő hívások percdíja – mai árfolyamon számolva – nagyjából 90 forinttal, a bejövő hívásoké 57 forinttal, a kimenő sms ára majdnem a felére, az adatforgalom díja pedig a harmadára csökkent. Ha az uniós beavatkozás előtti állapotot vizsgálnánk, még nagyobb lenne az árazuhanás mértéke.

2014 júliusától az adatroaming ára megabájtonként 20 eurócentre (61 forint) csökken. A szolgáltatóknak kilobitenként kell számlázniuk, tehát a lekérdezések nem indítanak el újabb és újabb megabájtos számlázási ciklust.

Ha naponta többször is ránézünk az emailjeinkre, akkor sem biztos, hogy elhasználunk egy teljes megabájtot. Ehhez azonban a levelezőben érdemes kikapcsolni a mellékletek automatikus letöltését, és szüneteltetni a háttérben futó szolgáltatások (Facebook, Google, LinkedIn, OneDrive és egyebek) szinkronizációját. Az appok viszonylag nagy adatforgalmat generálnak, különösen azok, amelyek képeket is le- vagy feltöltenek.

A hívásindítás legfeljebb 19, a fogadás pedig 5 eurocentbe kerül majd, míg az sms ára 6 centre csökken.

A szolgáltatók általában 30 nappal a díjváltozás előtt értesítik az ügyfeleiket az új tarifákról, de csak a fogyasztókat hátrányosan érintő változásokat kötelesek időben bejelenteni. A Telenor és a Vodafone még nem közölt perdíjakat, a Telekom már beleírta azokat a július 1-től érvényes általános szerződési feltételekbe (ászf): a hívásindítás 74,4 forint, a hívásfogadás 19,5 forint, az sms 23,5 forint lesz náluk. Nem számítunk nagy eltérésre a másik két szolgáltatónál.

A szolgáltatók a kötelező jellegű roamingtarifák mellett kedvezményes napijegyeket is kínálnak, amelyekkel viszonylag nagy mennyiségű adatot forgalmazhatunk, még kedvezőbb áron. Most a Telenor 990 forintot kér napi 50 megabájtért, a T-Mobile ugyanezért 1490 forintot kér, míg a Vodafone 990 forintért az otthoni díjcsomag külföldi használatát engedélyezi, ami különösen kedvező, ha nagy adatkorláttal rendelkezünk.

A napijegyek még változhatnak, hiszen ezeket a tarifákat még jóval az aktuális uniós díjszabás bevezetése előtt alakították ki, amikor még nem volt ilyen olcsó a mobilnetezés. A szolgáltatók azonban semmit nem árulnak el ezzel kapcsolatos terveikről.

Forras: http://goo.gl/Oi0Avs

[catlist]