Totális közúti ellenőrzés a magyar-osztrák határon

Rendszeres ellenőrzésekkel szorítanák vissza a bűnözést, illetve a fekemunkát Burgenlandban. Nem tétlenkedett az új tartományi vezetés.
Mint arról portálunkon beszámoltunk, a burgenlandi új tartományi vezetés egyik első döntése értelmében rendszeresek lesznek az ellenőrézsek a magyar-osztrák határon.

Múlt hét pénteken a rendőrség túlterheltségre hivatkozva nem tartotta meg az akciót, de hétfőn már megállították az autósokat Sopron és Klingenbach (Kelénpatak) között -tudósít az osztrák közszolgálati média.

A pénzügyőrök átkutatták a – többnyire magyar és román rendszámú – járműveket, és több mint 120 külföldi munkavállaló papírjait ellenőrizték, akik Ausztriába tartottak. Szabálytalanságokat 30 esetben észleltek.

Átlagosan minden harmadik külföldi cég, amely Ausztriában működik, nem a tarja be a törvényeket – mondta Wilfried Lehner a pénzügyőrség vezetője. Például nem jelentik be, hogy a munkavállaló aktív Ausztriában, vagy kiderül, hogy kevesebbet fizet, mint azt a kollektív szerződés előírja.

Már jóval többen vannak munkavállalók, mint amit a hivatalos számok mutatnak Ausztriában.

Hatalmas azoknak a cégeknek a száma is, akik Ausztriában működnek: 5 évvel ezelőtt még csak 26000 engedélyt adtak ki, tavaly ez a szám már elérte a 114000-et. A növekedés csaknem 340 százalék. És ez még csak a hivatalos, jogi része. Lehner feltételezi, hogy legalább egyharmaduk feketén is működik Ausztriában.

Peter Nemet, a burgenlandi gazdasági kamara vezetője szerint a tartomány gazdaságát emiatt 70 millió euró kár éri.

Az ellenőrzésekből világosan kitűnik, hogy óriási a feketegazdaság – tette hozzá.

A gazdasági kamarának az alkalmazottai, olyan többnyelvű prospektusokat készítenek, melyek felhívják a figyelmet a határon átnyúló szolgáltatásokra. A törvénysértés esetén alkalmazandó szankció a bér- és szociális dömping törvény alapján, lehet akár 10.000 euró munkásonként.

A hétfő reggelihez hasonló ellenőrzések várhatóak a jövőben, havonta többször is, előre be nem jelentett időpontokban Kelénpataknál, vagy éppen Miklóshalmánál (Nickelsdorfnál).

Forras: Kisalfold

[catlist]