Ausztria mellett rengeteg érvet fel lehet hozni (miként ellene is – mindkettőre volt már példa, például itt és itt, érdemes elolvasni), ám ezek az érvek sokszor legalább annyira sokat elárulnak a lista összeállítójáról, mint az országról. Egyebek mellett ezért is tetszik nekem annyira a most futó „Tíz dolog“-sorozat, és ezért tartom nagyon jónak, hogy egy-egy országról többen is megírják a saját listájukat. Ma Ausztria és Wien74 következik – lehet vele egyetérteni vagy vitatkozni, ízlés szerint!

„Sokat gondolkodtam rajta, vajon van-e egyáltalán értelme ennek a tízes listának?

Ugyanis aki itt él, az úgyis tudja, érzi, nap mint nap tapasztalja az osztrák élet előnyeit. Aki pedig nincs itt, nem részese ennek az egésznek, annak hiába is magyarázom.

Aztán mégis csak nekiveselkedtem. Hozzáteszem, én félkomolyra vettem ezt a felsorolást, látszólag aprócska, bárhol megvalósítható dolgokat sorolok fel. De mivel az élhető élet olykor apróságokon múlik, talán mégis érdemes elgondolkodni azon, hogy a lentiek mennyit tesznek hozzá a komfortérzetünkhöz.

Íme az én szubjektív Top 10-em: 

Nyelv

Lehet, hogy merész kijelentés, de nekem nagy kedvencem a német nyelv. Na, persze nem pont az, amit itt karattyolnak, de mivel győzött Ausztria közelsége, itt nem sok Hochdeutsch-ra számíthatok.

Mivel valaha, a dicső múltban, a Németországban eltöltött Au-Pair Mädchen-kedésem nagyban hozzájárult a későbbi boldogulásomhoz, gondoltam, a gyermekeimnek is ezt adom “útravalóul”.

Fantasztikus, hogy ők már most milyen természetességgel és könnyedén beszélnek németül, így két és fél év után. Ha egyéb hozadéka nem is lenne az országváltásnak (de van!), már ezért is megérte. 

Flott ügyintézés, barátságos arcok

Bárhová megyek, bármilyen gondom is van, itt mindenki a megoldásra koncentrál. Nem egy probléma vagyok, hanem egy ügyfél, egy vevő, akinek az elégedettsége fontos.

A kollégák között is érvényesül az “egy hajóban evezünk” elve. Nincs egymásra mutogatás, hátba támadás, furkálódás, szurka-piszka. Van viszont megbecsülés. Bárhol legyen is az a munkahely.

Elcsépelt, tudom, de még a Billa pénztáros is mosolyog (meg a postás, a recepciós, a könyvtáros, a tanárnő, a gázszerelő és még sorolhatnám). 

Szabálykövetés

Bármekkora lóerejű kocsim is van, nem dudál le senki, nem integet, nem anyáz, hanem (majdnem) mindenki halad a célja felé. Nyugodtan A sebességkorlátozás nem ördögtől való dolog, sőt itt a zebra sem csupán útra festett sorminta.

Ha korlátozás van, lassítunk, ha a gyalogátkelőnél járókelő van, megállunk. Annyira egyszerű, nem? És működik. Hát igen, ezt hívják vezetési kultúrának. 

Bizalom 

Ez a társadalom alapvetően a bizalomra, a jóindulatra épül. Ez nyilván a fentebb említett szabálykövetésből fakad. Persze nagyritkán még elő-előbukkan még a magyaros gyanakvásom, de szerencsére kezdek kigyógyulni ebből a “betegségből”.

Itt tényleg elhiszik neked a telefonban is az adatokat, bemondásra tudsz rendelni bármit, az adott szó kötelez. Ezáltal sokkal gördülékenyebbek a mindennapok. 

Sehol egy kék tábla

Itt nem nyomják az arcomba nap mint nap az ügyeletes közellenség arcát, sőt kék táblákat sem kell bámulnom. Annak külön örülök, hogy az általam befizetett adót sokkal értelmesebb dolgokra fordítják. Ezeket láthatom is, ha például benézek a gyerekeim iskolájába vagy épp orvoshoz/kórházba megyek. 

Nyitottság

Multi-kulti környezetben élünk. Gyermekeimnek már teljesen természetes a nyelvi sokszínűség. Nyitottak egymásra, a világra, az újra, sok különféle nemzetiségű barátunk van.

És annyira jó látni, hogy mennyire nem számít, ki honnan jött. A török, a szlovák, a magyar és az osztrák meg még sok-sok náció remekül elvan együtt. Ez itt Európa. Mi meg európaiak vagyunk.

Ha pedig a valós menekülthelyzetről akarok tájékozódni, akkor megiszom egy kávét Ailaval, a szíriai szomszédommal. Így első kézből hallhatom, miért is jöttek ide, min mentek keresztül, mivel tudunk nekik segíteni, hogy képzelik a jövőt.

Mert itt tényleg élnek menekültek, így tudok róluk véleményt alkotni. Jót vagy esetleg kevésbé jót is. De mindenképp a média és hangulatkeltő politikusok bevonása nélkül. 

Teljes cikk: http://hataratkelo.blog.hu/2017/12/07/tiz_erv_ausztria_mellett