Telefonálás Ausztriában

Az osztrák távközlés 1998 óta liberalizált. Ausztria egységes díjzónát alkot, így az egész ország egy díjzónába tartozik. Sok utcai fülke található mindenütt az országban. Ezek általában működnek is. Általában ezek a fülkék kártyával (sokszor hitelkártyával is) is működnek. Sokszor vegyes nűködésüek. Telefonkártyát (Telefon-Wertkarte) általában a posta hivatalokban vagy trafikokban kaphatunk.

GSM rendszerű mobiltelefonunkat is használhatjuk. Figyeljünk oda, mert sokszor az ujjonnan vásárolt kártyákon ROAMING korlátozás van. Tehát egy ideig ezeket a kártyákat külföldön nem használhatjuk. Erről a szolgáltatóktól kaphatunk több információt

Különleges telefonszámok

A 0800, 0801, 0802 vagy 0804 előhívóval kezdődő telefonszámok ingyenesek; a 0810 vagy 0805-tel kezdődőek helyi hívásnak minősülnek. Bár Ausztria egydíjzónába tartozik. A mobilszámok a szolgáltatótól függően 663-mal, 664-el, 676-tal vagy 699-cel kezdődnek. Ezeket általában drágábban hívhatjuk, mint a vezetékes számokat. Az emelt díjas számok 900-930-as számig kezdődőek lehetnek. A díjuk akár több, mint 3 euró is lehet.

Ausztria nemzetközi hívószáma: +43 (0043)

Segélyhívó számok:

Tűzoltóság 122

Rendőrség 133

Mentők 144

Orvosi ügyelet 141

Európai segélyhívó 112

Telefontársaságok:

Mobiltelefon

Ausztria nagyon jól kiépített GSM hálózattal rendelkezik a 900 MHz és 1800 MHz frekvencián. Ha Ön roaming hívásra alkalmas mobiltelefonnal rendelkezik, nem okozhat semmilyen problémát, hogy egy helyi szolgáltatóhoz automatikusan csatlakozzon.

Sok szolgáltató lehetőséget biztosít a gyors internetcsatlakozásra az UMTS mobiltelefonon keresztül (ha az Ön telefonja rendelkezik ezzel a funkcióval). Az új technológiák mint HSDPA (High Speed Download Packet) és EDGE (Enhanced Data Service for Global Evolution) a gyors letöltést teszik lehetővé.

Ausztria 2000 augusztusa óta kiépített GPSR szolgáltatással rendelkezik, a világon elsőként a Mobilkom Austria helyezte üzembe a teljes területet lefedő GPSR hálózatot.

A magas roaming költség elkerülésének egyik lehetősége, a helyi SIM-kártya vásárlása.
Ez sok szolgáltatónál vásárolható,  telefonboltokban, postahivatalokban, könyvkereskedőknél és szupermarketekben is. A percdíjak a helyi hívásoknál messze 10 cent alatt vannak percenként.

Forras: http://goo.gl/7hv8Qy

[catlist]