Szombat éjféltől Ausztria megnyitja a lezárt határátkelőket Magyarország, Csehország, Szlovákia és Liechtenstein irányában

Újabb utazási könnyítésekről döntött az osztrák kormány. Szombaton éjféltől megnyitják az eddig lezárt határátkelőket Liechtenstein, Csehország, Szlovákia és Magyarország irányában is és enyhítenek az eddigi korlátozásokon és az ellenőrzéseken is.

A magyar határ kivétel csak szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek. A Magyarország felől beutazók csak korlátozott egészségügyi kontrollra számíthatnak, viszont a rendőrségi ellenőrzés marad a migrációs helyzet miatt. Magyar oldalról egyelőre nem érkezett hivatalos állásfoglalás a nyitással kapcsolatban, olvasható az ORF-n.


Az osztrák belügyminisztérium közleménye szerint a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy nem minden beutazót ellenőriznek az egészségügyi hatóságok és a rendőrök, hanem csak szúrópróbaszerű kontrollt hajtanak végre. Karl Nehammer belügy- és Karoline Edtstadler EU- és Alexander Schallenberg külügyminiszter közös közleményben tudatták az újabb fejleményt. Bejelentették, második lépésként június 15-től a teljes határnyitás is elképzelhető a fenti országok, illetve Svájc és Németország irányában, amennyiben a járványügyi helyzet ezt megengedi. Az osztrák határ  Olaszország felé továbbra is zárva marad. Szlovénia ugyan megnyitotta pénteken a határait az EU-s polgárok előtt, Ausztria viszont még nem döntött könnyítésről. 
 

Szombaton nulla órától hasonló intézkedéseket hozott Ausztria a német és svájci határszakaszon. Ott jelenleg az alábbi szabályok szerint lehet ki- illetve beutazni. A határ túloldalán élő házas- és élettársak, rokonok, felkeresése. Családi események: esküvő, temetés, vallási ünnepek. Saját tulajdonú ingatlanok, kiskertek, mezőgazdasági, erdő és vadászterületek. Iskolai oktatás, szakmai képzés, állatok ellátása és gondozása, saját vagy bérelt lakás felkeresése mind-mind elfogadott oknak számít. 

http://www.savariaforum.hu/rovat/szombat-ejfeltol-ausztria-megnyitja-a-lezart-hataratkeloket-magyarorszag-csehorszag-szlovakia-es-liechtenstein-iranyaban-?fbclid=IwAR1Upb7h75xXgTe7MQIEvzdC3O5NPLSFHndLVL6CzYSdfwfYlW4YfqOziEs