Szociális juttatások Ausztriában – Utazási költségtérítés

Több ezer magyar ingázik naponta a szomszédos Ausztriába dolgozni, de sokan nincsenek tisztában az őket érintő osztrák adójogi szabályozással.

Sokan több száz, akár több ezer eurótól is elesnek, mert nem tudják, hogy hol és mit kérvényezhetnek.

A legtöbb osztrák sincs tisztában a rá vonatkozó adó-visszatérítési szabályokkal, a külföldi munkavállalók pedig még hátrányosabb helyzetben vannak, hiszen a legtöbbjüknek hiányos a nyelvtudása, vagy legalábbis nehezen értelmezhető számukra a bonyolult jogi szakmai nyelv.

A magyar munkavállalók általában (már az internetnek köszönhetően)  különböző fórumokon, illetve egymástól tudják meg, mit és hogyan igényelhetnek, illetve kaphatnak vissza az Osztrák államtól.

Az adóhatóság adatai szerint a munkavállalók  évente kb 200 millió eurót hagynak az államnál (köztük van valószínűleg rengeteg  magyar munkavállaló is), mert nem tudják, milyen adókedvezményekre és visszatérítésekre, szociális juttatásra jogosultak.

Nyugati szomszédunknál ugyanis (hazánktól eltérően) csak bizonyos esetekben kötelező adóbevallást (Arbeitnehmerveranlagung) benyújtani.

Bizonyos esetekben ezt kötelező, sokszor viszont ezt erősen ajánlott megtenni.

Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók szinte minden esetben jogosultak a kis vagy a nagy ingázói átalányra(Pendlerpauschale), ingázói támogatásra(Pendlereuro),  illetve a családhoz hazautazási (Familienheimfahrten) költségtérítésre, ami a gyakorlatban útiköltség-támogatást jelent.

Ez a lakóhely és a munkahely közötti távolságtól, valamint a gyakoriságtól függően akár 3.672 €uro is lehet évente.

A családhoz való hazautazás jogcímén elszámolható költségek

A családhoz való haza utak költségeire vonatkozóan a következő szabály érvényesül: egyedülállók esetén havi egy hazaút, házastársi vagy élettársi viszonyban élők esetén heti rendszerességű haza utak számolhatók el.

[sc:infousztria ]Ténylegesen felmerült költségek számolhatók el kilométerpénz (Kilometergeld) formájában, de maximum az adott évi nagy ingázó átalány felső összeghatáráig. A kilométerpénz egy átalányösszeg mindazon költségek fedezésére, amelyek a saját gépjármű munkaviszonnyal kapcsolatos használatából adódnak (üzemanyag, amortizáció, szervízdíj, biztosítás, autópálya-matrica, parkolás díja, stb.), így a kilométerpénz elszámolása mellett ezek a költségek külön nem érvényesíthetők.

A visszaigénylésre maximum öt éven belül van lehetőség.

A részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalók is jogosultak visszatérítésre, annak ellenére, hogy általában nekik nem kell személyi jövedelemadót, csak szociális hozzájárulást fizetniük. Pk évente 110 euróra jogosultak, ha azonban gyermeküket egyedül nevelő szülők, akkor ez az összeg 494 euró.

Az adóbevallásról, utazási költségtérítésről bővebb infót itt talál: http://infoausztria.com/szolgaltatasaink/utazasi-koltsegterites

[catlist]