Sokan kapnak vissza pénzt a bankjuktól. Te is köztük vagy?

Tűkön ülnek már a deviza- és forinthitelesek is, és a többség abban reménykedik, hogy az árfolyamrés, és az egyoldalú kamatemelés miatt komoly összeg jár nekik vissza. Hatalmas kört érint a dolog, hiszen közel 5 millió magánszemély rendelkezik Magyarországon valamilyen hitellel – a szerződések száma pedig meghaladja a 8,4 milliót. Ők most mind arra keresik a választ, hogy vajon kapnak-e visszatérítést a bankjuktól a nagy csinnadrattával zajló elszámoltatás után.

Mert nem mindenkinek jár vissza pénz! A lakáshitelesek persze biztosan, ám nem kapnak visszatérítést az árfolyamrés vagy az egyoldalú kamatemelések miatt például a 2004 előtt kötött kölcsönöknél, az állami támogatású forinthiteleknél, a folyószámlahiteleknél, illetve a vállalkozások (egyéni vállalkozók, BT-k, Kft-k) által felvett kölcsönöknél.

Nem egyszerű azért sem kiigazodni, mert külön szabály vonatkozik a pontosan törlesztő ügyfelekre, azokra, akik árfolyamgátba léptek vagy egyéb kedvezményt kaptak, és azokra is, akiknek felmondott, késedelmesen törlesztett hitelük van vagy volt.

A szabályozás rendkívül összetett, több mint 150 különböző eset azonosítható a hitelfelvétel időpontja, célja és jelenlegi törlesztési státusza alapján. Az átlagember számára az eligazodás nem tartozik a legegyszerűbb feladatok közé. A választ azonban érthetően mindenki keresi, hiszen például az átlagos lakáshiteles a jelenleg fennálló tartozásának 20 százalékát kaphatja vissza bankjától… Amennyiben a szabályozás rá is vonatkozik.

Tehát két kérdés van: kap-e az adott ügyfél egyáltalán visszatérítést, és ha igen, akkor mennyit? Egyelőre csak az első kérdésre tudható a válasz, vagyis az deríthető ki, hogy az adott hiteles számíthat-e pénzre. Erre a bankmonitor.hu elkészített egy remek kalkulátort, így olvasóink pillanatok alatt megtudhatják, kapnak-e majd egyáltalán pénzt vissza a bankjuktól.

Az viszont nem tudható, hogy konkrétan mennyi jár vissza, mert ehhez egy átlagos lakáshitel-szerződésnél körülbelül 500 adatra volna szüksége az ügyfélnek, amit nem is biztos, hogy be tudna szerezni a bankjától. Ezért a pontos összegre sajnos még mindenkinek várnia kell.

De meddig is? Elsőbbséget élveznek a forintosítással is érintett deviza alapú hitelesek. Őket követik a forint és deviza (devizában törlesztett) kölcsönök, és legkésőbb a kedvezményes árfolyamon végtörlesztő ügyfelek várhatják majd a postás érkezését. Az alábbi dátumokat az esetleges peres eljárások befejezése módosíthatja. Pontos dátum tehát nincs. De ha jár vissza pénz, legalább van értelme várni a postást!
Ha pedig éppen most tervezel hitelt felvenni, akkor célszerű megnézned a lakáshitel kalkulátort is, ahol a most aktuális banki ajánlatok kerülnek egymás mellé összehasonlításra.

[catlist]