Plazák Bécsben


A leárazások az utolsókat rúgják, sok bolt kirakta már az új, tavaszi kollekcióját. Alkalmi vételbe azonban még bárki belefuthat. Ha nem a Mariahilferen, akkor a bevásárló központokban. Mert ilyenek is akadnak Bécsben, szinte a város szívében.A bevásárlóturizmus Ausztriának és a büdzsének komoly bevételi forrás. Szép számmal érkeznek ide emberek azzal a céllal, hogy költsenek. Luxusra vágyók és kispénzűek egyaránt a választékot kutatják. A Global Blue Pénzügyi Szolgáltató még a költési kedvet is rangsorba szedte és a tax free visszatérítés alapján per főre számba vette. Tavaly az oroszok költekezése, a válság és a valuta leértékelődése miatt megcsappant, így a listavezető helyről a 11-re csúsztak. A hongkongiak viszont feljöttek, 920 euróval az élbolyba kerültek és vezetnek. Őket követik az azerbajdzsáni turisták, 743 euróval, közel 30%-kal növelve eddigi kiadásaikat. A 20-as listát a svájciak zárják, 229 eurót hagynak fejenként a boltokban, egy-egy ausztriai tartózkodásuk alkalmával.

Vásárolni nem mindig egyszerű. Időigényes és az ember épp azt nem találja, amit keres. Erre jók a plazák, hisz sok márka áruit kínálják. Jellemzően az itteni shopping centerek sem kicsik, ha már egyszer nekidurálják magukat, nagyot építenek. A hangulatuk eltérő ugyan és a választékban is van másság, mégis némiképp egy kaptafára szabottak. A Mariahilfer nosztalgiáját egyik sem adja vissza, annyiban viszont konkurencia, hogy elszippantja és magához vonzza a vevőket, a kényelmesebb vásárlást keresőket. Lássuk a három legkedveltebbet.

Tíz perc csupán, a Stephansplatz-tól négy metrómegálló Bécs legnagyobb plazája, a Donau Zentrum.

Bár bevásárló központként hirdeti magát, a hatalmas területet magába foglaló szórakozó negyedével, evési-ivási lehetőségeivel plaza a javából. 130 ezer négyzetméteren 260 üzletet üzemeltet. Hogy nem lehet rossz, már az is bizonyítja, hogy évente 18 millió a látogatója. Ami itt más, az ár. Mérsékeltebb, mint a felkapott helyeken. Egyébként pedig nagyüzem, még saját házirenddel is rendelkezik, mely kimondja, ebet gazdi vásárolni csakis pórázon és szájkosárban vihet be.

Megközelítés: U1 metró, Kagran megálló. Nyitva tartás: hétfő-péntek: 9.00-20.00, szombat 9.00-18.00.

A Duna-parton található a Shopping Millennium City.

Tovabb az eredeti cikkre.

 

 

 

 

 

 

 

[catlist]