Özönlenek Európába a magyar orvosok

A legtöbb magyar orvos Németországban vállalt munkát, de nagyon megugrott a számításaikat az Egyesült Királyságban megtalálók száma is. Érdekes módon Ausztria kevésbé vonzó terep.

Németország

Németországban a tavaly december végi állapotok szerint 1597 magyar orvost regisztráltak, ezzel nem vagyunk fent a dobogón, de a legjobb öt közé azért befértünk (nem mintha az akkora dicsőség lenne, csak tény).

A legtöbb külföldi orvos Romániából (3857), majd Görögországból (3011), Ausztriából (2695) és Lengyelországból (1936) települt át a németekhez. Magyarországról tavaly 174-en vállaltak munkát német kórházakban.

Ausztria

A szomszédban ehhez képest meglehetősen kevés magyar orvos dolgozik, az Osztrák Egészségügyi Minisztérium (BfG) 2014-es adatai szerint mindössze 142-en vannak, de az adatokat összegyűjtőMagyar Nemzet szerint a tartósan külföldön dolgozókkal együtt több százra tehető azok száma, akik a jobb anyagi megbecsülés reményében például bécsi vagy salzburgi kórházakra cserélték hazai állásukat.

Egyesült Királyság

A szigetországban a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) kötelékében álló magyar orvosok száma 2014 szeptemberében 342 volt. A további, nem orvosi személyzethez tartozó magyarok számát a Health and Social Care Information Centre adatai alapján ugyanebben az időszakban 504-re tették, a szülésznők és védőnők között összesen 113 magyart tartottak nyilván.

A statisztikák alapján az Egyesült Királyságban dolgozó orvosok száma 2009 óta, azaz hat év alatt közel 70 százalékkal (202-ről 342-re), a nem-orvosi személyzethez tartozók száma (223-ról 504-re) 126 százalékkal, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatban dolgozó magyar szülész- és védőnők pedig (64-ről 113-ra) 76 százalékkal nőtt.

Forras: hataratkelo.com