Osztrák rendszámú autóval Magyarországon

Ma találtam egy érdekes cikket a Totalcar magazin oldalán, ahol a külföldi rendszámú autó magyarországi használatáról van szó.

Idézet:
Tehát külföldi rendszámú autót az a magyar állampolgár vezethet itthon, aki:

  • rendelkezik bejelentett külföldi tartózkodási hellyel és ezt a tényt külföldi hatóság által kiállított igazolvánnyal (közokirattal) igazolni tudja, vagy
  • rendelkezik az üzemben tartó által kiállított, a birtokba adás időpontját megjelölő hozzájárulással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy a járművet Magyarországon egy napnál rövidebb ideig használja, vagy
  • rendelkezik a munkáltatója által kiállított olyan munkáltatói igazolással (magánokirattal), amely alapján megállapítható, hogy rendszeres munkavégzésének helye külföldön van. A rendszeres külföldi munkavégzés céljából használt külföldi rendszámú gépjármű esetén elsősorban a külföldi munkavégzés tényét, annak helyét, gyakoriságát, időtartamát kell igazolni, hogy a hatóság a maga következtetését a rendszeresség tekintetében levonhassa, és nem azt, hogy a járművezető a külföldi járművet rendszeres munkavégzés vagy munkába járás miatt használja.

Bajba kerültek a magyar-külföldi vegyes házasságban élők, a külföldön ideiglenes lakcímmel rendelkező munkavállalók és diákok, de ugyanígy szívhatják a fogukat azok a határon túli magyarok is, akik könnyített eljárásban megkapják a magyar állampolgárságot. Kellemetlen lesz ezt nekik elmondani, nem?

Mivel a külföldi rendszámú autó használatának jogszerűségét az autósnak a helyszínen kell bizonyítania, megeshet, hogy még azoktól is elveszik a rendszámot, akiknek van igazolásuk, de nincs hiteles fordításuk. A rendőrnek nem kötelessége elfogadni az idegen nyelven kiállított papírt. Persze az sem egyértelmű, hogyan tudná ellenőrizni annak hitelességét a helyszínen.


Kép nagy méretben.

A teljes cikk elolvasható ezen az oldalon.