Osztrák meló – mi lesz az autóval?

Rengetegen ingáznak Magyarországról az ausztriai munkahelyükre, vagy esetleg kint is élnek rövidebb-hosszabb ideig. Ilyenkor több kérdés is felmerül, például arról, hogyan használhatjuk az autónkat.

Alapszabályként szögezzük le: ha a külföldi állampolgár állandó lakcímmel (Hauptwohnsitz) rendelkezik Ausztriában, akkor egy hónap elteltével külföldi rendszámú gépjárművét forgalomba kell helyeznie ebben az országban (KFZ-Zulassung).

Ha Ausztriában van a magyar munkavállaló állandó lakhelye, akkor a tulajdonában lévő autót az osztrák szabályok szerint kell forgalomba helyeznie. Ezért valószínűleg osztrák rendszám kell a járműre.

Amennyiben azonban ideiglenes lakcímmel (Nebenwohnsitz) tartózkodik az országban, a külföldi rendszámot egy évig használhatja. Ezt követően el kell hagynia az országot, s az újabb beutazástól számítva egy évig ismét használhatja külföldi rendszámú gépjárművét.

E célból menetlevélkönyv (Fahrtenbuch) használata ajánlott és érdemes a benzinszámlákat is megőrizni az esetleges bizonyítás miatt – írja a Kisalföld.

Természetesen csak abban az esetben tudja Nebenwohnsitzre bejelentkezve jogszerűen használni magyar rendszámú gépjárművét a magyar munkavállaló, ha nem él Ausztriában.

Egyre több magyar állampolgár dolgozik Ausztriában úgy, hogy Nebenwohnsitzre jelentkezik be és erre hivatkozva használja magyar rendszámú gépjárművét.

Az osztrák hatóságok gyakorlata sok esetben azt az álláspontot képviselik, hogy aki Ausztriában lakik és dolgozik, annak Hauptwohnsitzre kell bejelentkeznie. A gépjármű forgalomba helyezése pedig az adott város, kerület közlekedési hatóságánál (Verkehrsamt) történhet.

Azt is jó tudni, hogy az életviteli központ ellenőrzésekor a valóság többet számíthat, mint az, hova jelentkezett be az ingázó.

Forras: http://hataratkelo.com/osztrak-melo-mi-lesz-az-autoval/