Osztrák jegybankelnök: pörgőbb gazdaságot hoz az árvíz

Nem számít jelentős nemzetgazdasági következménye az árvíz miatt az osztrák jegybankelnök, aki rámutatott arra a közgazdasági összefüggésre, hogy a károk helyreállításának növekedési hatása van, míg a károknak negatív vagyoni hatásuk van.

Nemzetgazdasági szinten nem várható jelentős kár az árvíz miatt Ausztriában – mondta az osztrák jegybankelnök pénteken Bécsben. Habár egyes régiókat súlyosan érint, a makrogazdasági mutatók szintjén nem várható jelentős hatása az árvíznek – mondta Ewald Nowotny egy sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy még nincsenek pontos felmérések a károkról. A 2002-es nagy árvíznek 0,1 százalékpontnyi negatív hatása volt a bruttó hazai össztermékre (GDP). Az idén Ausztriában 0,3 százalékos GDP-növekedést várnak.

Nagyobb termelőüzemeket nem érintett az áradás Ausztriában, károk elsősorban mezőgazdasági területekben, kisüzemekben, magántulajdonban és az infrastruktúrában keletkeztek.

Nowotny rámutatott, hogy az árvíz gazdasági hatása kettős: a pusztítás mellett a másik oldalon az árvíz utáni helyreállítás új megrendeléseket jelent az építőiparnak. “Nem akarok cinikusnak hangzani, de ez egy közgazdasági jellemző, hogy a károk helyreállításának növekedési hatása van, míg a károknak negatív vagyoni hatásuk van” – mondta.

Az osztrák nemzeti bank elnöke szerint az árvíz nem veszélyezteti Ausztria középtávú hiánycsökkentési programját. A bank szintén pénteken közzétett előrejelzése szerint a tavalyi 2,5 után 2015-ig 1,2 százalékra csökkenhet az osztrák deficit.

Az osztrák gazdasági kamara becslése szerint több mint ezer vállalkozót ért kár az áradás miatt. A kamara 20 millió euró összegben azonnali segélyt ígért az érintetteknek.

Forras: http://goo.gl/t1omE

[catlist]