Osztrák hitel – jó választás?

Ez a hitel forma sem fenékig tejföl

A törlesztőrészlet olcsóbb lehet, az egyszeri induló költségek viszont nagyobbak az osztrák hiteleknél, de a váltási és utalási költségek is elvehetik a kedvét annak, aki magyar helyett ausztriai székhelyű banknál szeretne ingatlanvásárláshoz hitelt felvenni. A lehetőséggel azok járhatnak jól, akik Ausztriában dolgoznak, vagy máshonnan van jövedelmük euróban.

Néhány évvel ezelőtt főként a határmenti településeken terjedt el, hogy ingatlanvásárláshoz érdemesebb ausztriai bankoktól hitelt felvenni. Elvileg persze az egész országban lehet felvenni úgynevezett osztrák hiteleket, de gyakorlatilag számos akadállyal szembesülhetnek az ügyfelek. A hitel legfontosabb feltétele egy piaci értelemben forgalomképes ingatlan.
Tévhitek és pletykák

Az osztrák hitelek közvetítése már jó néhány éve működő iparág. Népszerű, mert nem vizsgálták a banki feketelistát (KHR), és a jövedelemvizsgálat sem annyira szigorú, mondta el az Otthon Centrum Hitel Centerének ügyvezető igazgatója. Bánfalvi László szerint ugyanakkor azt nem mondhatjuk, hogy azosztrák hitel sokkal olcsóbb lenne, mint az itthoni frank- vagy euróhitelek. Bár a eurókamat mostani csökkentésével, valamennyivel olcsóbbodott az osztrák euróhitel, magyarázta Bánfalvi.

 

 

Az osztrákoknak olcsóbb az euró

A magyar bankok az általuk folyósított euróhiteleket maguk is euróhitelekkel fedezik, azaz a hitel mögött hitelek állnak. Ez így van mindenütt, az azonban országonként és bankonként változik, hogy egy adott pénzintézet milyen feltételekkel, milyen kamattal juthat hitelhez. A magas magyar országkockázat miatt a magyar bankoknak tetemes felárat kell fizetniük, és ezt persze érvényesítik az ügyfeleik felé a rájuk terhelt kamatban – az osztrák bankok az olcsóbb euróforrásaikat alacsonyabb kamattal helyezik ki.

Az osztrák hitelekkel kapcsolatban az terjedt el, hogy azok is hozzájuthatnak, akik magyarországi bankoktól nem kaphatnak hitelt, például azért mert rajta vannak a BAR-listán, vagy papíron kisebb a jövedelmük az elvártnál. A hitel fedezetéül elsősorban ugyanis az ingatlan szolgál, a hiteligénylő jövedelmét nem veszik annyira figyelembe, hiszen a határok miatt nehezen tudnák csak ellenőrizni. Ezek a hiedelmek azonban nem teljesen igazak.

A legfontosabb valóban egy jó állapotban és jó helyen lévő ingatlan. Erről általában a tulajdoni lap, fotók, térképmásolat, műszaki leírás alapján végeznek előzetes értékbecslést, de az értékbecslők személyesen is megnézik az ingatlant, ha szükségesnek látják. Az osztrák bankok általában a forgalmi érték ötven-hatvan százalékáig hiteleznek.

 

A kölcsönt általában közvetítőkön keresztül lehet igényelni, ritka az az ügyfél, aki a határ túloldalán besétál a legközelebbi takarékszövetkezethez, hogy hitelt igényeljen.

Bánfalvi László szerint elég körülményes ilyen hitelt felvenni, hiszen Ausztriában kell szerződni, a szerződéseket német nyelven kell megkötni, ráadásul a közbenjáró ügyvéd valószínűleg többet kér a határon átnyúló szolgáltatásért. De ha minden rendben megy, a törlesztés akkor is az osztrák bank számlájára megy, tehát vagy minden hónapban Ausztriába utazunk, és befizetjük az aktuális részletet, vagy az ügyfélnek kell állnia a – nem olcsó – nemzetközi utalást. Ráadásul havonta kell eurót váltani, hacsak nem dolgozik valaki Ausztriában, vagy nincs máshonnan eurójövedelme.
A közvetítők éppen ezért elsősorban azoknak ajánlják az osztrák hiteleket, akik Ausztriában dolgoznak. Ezen a véleményen van a Sopron Bank Burgenland vezérigazgatója is. A Sopron Bank az osztrák Bank Burgenland százszázalékos leányvállalata, azért alapították, mert a Bank Burgenland meg akarta könnyíteni a magyar ügyfeleinek a hitelfelvételt.

Magyar ügyfelek a Bank Burgenlandban is kaphatnak hitelt, ezek kondícióit a Sopron Bankkal egyeztetve adják. Ez azt jelenti, hogy Ausztriában sem könnyebb vagy olcsóbb a hitelfelvétel, nyilatkozta Radil Thomas elnök-vezérigazgató. Szerinte is csak azoknak ügyfeleknek lehet előnyös az Ausztriában között szerződés, akik bár magyar állampolgárok, de Ausztriában élnek vagy dolgoznak, és bevételeik onnan származnak. A többi magyar ügyfélnek nem éri meg, hogy a hitelfelvételhez Ausztriába utazzon, német nyelvű szerződést írjon alá.


Pletyka, hogy bárki kaphat pénzt

Több olyan ingatlanközvetítőt is felhívtunk, akik hitelügyintézéssel is segítik az ügyfeleiket. Az egyiknél azt mondták, hogy két éve nem foglalkoznak osztrák hitelekkel, mert ügyfeleiknek nem volt elegendő az ötvenszázalékos finanszírozás.

A To-Bo ingaltanközvetítő már ötödik éve dolgozik osztrák bankokkal. Ők úgy látják, hogy a magyar bankok eddig tudtak versenyezni az osztrák ajánlatokkal, de fél éve, amióta itthon megemelték a kamatokat, Ausztriában olcsóbb hitelt felvenni. Az azonban csak pletyka, hogy bárki kaphat hitelt, ott is van hitelminősítés.

Az sem igaz, hogy nem nézik a BAR-listát. Eddig is nézhették volna, de nem mindegyik banknál vizsgálták. Mostanában azonban inkább az a jellemző, hogy ellenőrzik, rajta van-e az igénylő a listán. Ez azonban nem kizáró ok, ha valaki például passzív listatag (vagyis már kifizette tartozását, de öt évig még a listán marad), az kaphat hitelt. De olyan esetről is tudnak, hogy aktív BAR-listás is kapott hitelt, mert nagyon kicsi volt a tartozása.

A kölcsönt euróban kell törleszteni. Ennek két módja van, ha nem akarunk sokat fizetni az utalásért. Az egyik módszer, hogy csekken fizetjük be Ausztriában, ez azoknak kedvező, akik a határ közelében laknak, és sokszor mennek át, illetve azoknak akik ott dolgoznak. A másik lehetőség a devizaszámla nyitása, és arra fizetni be az összeget, amit aztán a bank levon erről a számláról.
Nagyobb induló költségek

Bár sokan azt hiszik, nem igaz, hogy az induló költségek Ausztriában kisebbek, mint a magyar bankoknál. A fordítások és a közvetítői díjak miatt többet kell fizetni egy összegben. Az induló költségek Magyarországon a teljes hitelösszeg három-négy százalékát teszik ki, míg Ausztriában ez elérheti az öt-hat százalékot is. A havi részlet azonban most kisebb, mint egy itthoni banknál felvett hitelnél. A To-bo számítása szerint ötmillió forint tízéves futamidejű hitelnél, 300 forintos euróárfolyamnál 57 ezer forint a havi részlet. Itthon hét-nyolcezer forinttal többet kell fizetni. Gyors fejszámolás: ez éves szinten mintegy kilencvenezer forint megtakarítást jelenthet, azaz nagyságrendileg azt, hogy már akár az első évben visszajöhetnek a nagyobb induló költségek. Más kérdés persze, hogy a kamatkondíciók változásával tíz év alatt alaposan le is csökkenhet a magyar és az osztrák hitelek részlete közötti különbség.

A közvetítők tehát azoknak ajánlják ezt a hitelt, akik Ausztriában élnek, vagy gyakran utaznak oda. És persze azoknak, akiknek van önrészük, és elég a lakás értékének az fele is hitelből, illetve nem okoznak gondot a nagyobb induló költségek.

Forras: http://goo.gl/Usv5jA

[catlist]