Osztrák hitel – amit érdemes tudni róla

Tények és tévhitek – Egyre több hitelt kérő magyar ügyfele van az osztrák bankoknak. Főként a határmenti megyékből, Zalából és Vasból járnak át euro alapú hitelért az ausztriai pénzintézetekhez.

Rugalmasság, kényelem és gyorsaság – általában ezzel indokolják a magyar ügyfelek, hogy inkább az osztrák bankokhoz fordulnak kölcsönért.Ugyanakkor már vannak olyan jelzések, hogy Ausztriában felvett hitelek miatt kerülnek bajba az ingatlantulajdonosok – jelentette a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete /BHKE/. Nálunk 2,9 %-tól kezdődik a hitelkamat! – mondja egy banki tanácsadó.[sc:hunor ]

Hitelügyintézés Ausztriában

Nem tévedés, már ilyen alacsony kamattal is lehet hitelhez jutni, de általában 6-8 %-nál sehol sem magasabb, és ez már minden költséget tartalmaz. Ausztriában ugyanazokra az igazolásokra van szükség a hiteligényléshez, mint hazánkban, ám ezt leszámítva számos előnnyel kecsegtetnek az osztrák bankok ajánlatai.

A felsőőri bank tanácsadója elmondta: ” Biztos az is közrejátszik, hogy itt alacsonyabb a kamatszint, kellemesebb a feltételek, például az állam is garantálja a hitelt.”

A határmenti térségben szinte nincs olyan bank, ahol ne dolgozna magyarul beszélő munkatárs. A hazánkból érkező ügyfelekre is vonatkozik az osztrák banktitok, tehát pénzügyeikről nem tehetnek jelentést Magyarországnak. Itthon már sokan hallottak a kedvező osztrák hitelekről. Szerintük az is nagy előny, hogy ha a sógoroknak tartoznak az emberek, nem történhet meg, hogy a törlesztő részletek ilyen drasztikusan megemelkednek, mint hazánkban.

Néhány dolog, amit az osztrák hitelekről feltétlenül tudni kell:

  1. A legtöbb ausztriai bank már BAR tudakozványt kér a kérelmek mellé, és az aktív BAR-os ügyfelek elutasításra kerülnek
  2. Az osztrák bankok már nem szívesen hiteleznek magyar ügyfeleket, mert az eddig kihelyezett állományból nagyon sok a nem fizető ügyfél.
  3. Előzetes költsége gyakorlatilag nincs a hitelfelvételnek
  4. Utólagosan viszont a közvetítői díjjal együtt a felvett hitel összegének kb. 12%-a a költség, melyet levonnak a hitelből.
  5. Általánosan a felvehető hitel összeg a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 50%-a
  6. Munkáltató igazolást nem mindenhol kérnek, de a bírálat során személyesen kívánnak meggyőződni, hogy a hitel miből lesz fizetve.
  7. Kamatban semmivel sem kedvezőbb, mint a hazai bankok által kínált euró alapú hitelek.
  8. Kétnyelvű közjegyzői okiratba kell foglalni a hitel szerződést, ami a magyar banki okiratokhoz képest kb. kétszer annyiba kerül.

Egy magyar ügyfél hozzátette. “Hogyha ilyen olcsó, ilyen kevés kamattal föl tudják venni, ez az ember gondol inkább a fiatalokra, vagy bárkire, biztos, hogy megéri, csak azért ez nem jó Magyarországnak, nem jó a magyar bankoknak.”

Az ausztriai állampolgárok szerint több szempontból is kedvező az ország számára, ha az osztrák ügyfelek mellett magyarok is vesznek fel hitelt.

Egy helyi osztrák lakos azt mondta:”Szerintem kedvező, hogy a magyar ügyfelek is megjelentek az osztrák bankoknál és egyre többen vesznek fel nálunk hitelt. Ha itt jobbak a lehetőségek, akkor használják ki, ráadásul ez Ausztria gazdaságának is jót tesz.”

Korábban jellemzően azok a magyarok vettek fel hitelt az osztrák bankoktól, akik Ausztriában dolgoztak és euróban kapták a fizetésüket. A rendkívül alacsony kamatok miatt mára azoknak is megéri az osztrák pénzintézeteknek tartozni, akik Magyarországon laknak és dolgoznak.

Forras: http://goo.gl/5aheIz

[catlist]