Az itthoni bérek háromszorosáért szezonális munkára, szinte biztosan mindenki talál állást Ausztriában. Hivatalos minimálbér nincs, a legkisebb összegről a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervek állapodnak meg. Általában többet kell dolgozni mint Magyarországon, a heti 40 órás hét helyett a 48-54 órás munka az elterjedt. Ezért viszont 13. és 14 havi plusz juttatás is jár, a szezonális munkára alkalmazottak részarányosan kapják meg a nyaralási és a karácsonyi bónuszt.
A magyar munkavállalók is jól keresnek Ausztriában, de ehhez meg kell találni a megfelelő állást. Elsősorban a határ mentén – nagy a harc magyarok között a jó állásért. Ezért jobb magyar munkaközvetítőn keresztül jelentkezni, de ha valaki maga akar állást találni, érdemes a hirdetésben feltüntetett városból telefonálni, így, ha megkérdezik, hogy mikor tud a jelentkező személyesen megjelenni, akkor azt válaszolhatja: 10 perc múlva.

Az alapfokú nyelvtudás minden állás feltétele. 2011. május 1-től nyílt meg az osztrák munkaerőpiac a magyarok előtt. Már nincs szükség munkavállalási engedélyre, de az Ausztriában történő tartózkodáshoz, illetve a munkavállaláshoz, valamint az állás betöltéséhez szükséges hivatalos dokumentumokat ki kell váltani.

Egy szállodai recepciós beszámolója szerint náluk a felszolgálók harmada, a recepciósok fele magyar. Ő Szombathelyről ingázik, az odaút 50 kilométer. Még így is megéri, mert adó-visszatérítés formájában támogatás jár az ingázóknak. “Ausztriában három-négyszeresét lehet megkapni ugyanazért a munkáért, mint itthon. Ehhez jön még a 13. havi fizetés, amit július elején kapunk, és a 14. havi, amit decemberben. Ez törvény szerint jár, azaz minden hivatalos, bejelentett munkahelyen adniuk kell.” Főnöke nem tesz különbséget magyar és osztrák között.

Tavaly januártól kötelező minden álláshirdetésben feltüntetni, mennyit keres majd a munkavállaló. Nagy a bérszakadék a nemek között, a nők ugyanazért a munkáért körülbelül 30 százalékkal kevesebb pénz kapnak.

Hivatalos minimálbér nincs, ágazati legkisebb fizetéseket határoznak meg. A kötelező legalacsonyabb béreket a munkaadói és munkavállalói érdekképviseleti szervek rögzítik, és ezt valamennyi vállalkozásnak kötelező betartania. Kibúvó nincs, az osztrák hatóságok szigorúan ellenőriznek. A szakmánként meghatározott minimális bér az osztrák statisztikai hivatal adatai szerint körülbelül 1300-1600 euró, azaz körülbelül 377 ezer és 464 ezer forint között mozog.

A kollektív szerződés vagy üzemi megállapodás alapján egy évben 14-szer fizetnek a munkáltatók, a 12 havi fizetés mellé, karácsonyi és nyaralási bónusz is jár. A fizetést a hó első napjaiban, számlára utalják a cégek, de előfordulhat a heti, készpénzes kifizetés is. Elsősorban szakembereket keresnek az osztrákok, jó eséllyel pályázhatnak a szerelők, sofőrök, kőművesek, ácsok és asztalosok. A szakácsok és pincérek, illetve a konyhai kisegítők is szinte biztosan találnak állást.  A csomagolók, raktározással foglalkozó munkatársak, fuvarozási vállalkozók Bécsben, Felső-Ausztriában, Alsó-Ausztriában, és Stájerország helyezkedhetnek leginkább.

Azok a fodrászok, akik hajlandóak kint tanulni, Bécsben és Felső-Ausztriában biztos megélhetésre számíthatnak. Orvosokra, gépészmérnökökre, EDP szakemberekre különösen a Felső-Ausztriában, Bécsben és Stájerország tartományában van szükség. Gyermekgondozók Bécsben, szociális munkások pedig Felső-Ausztriában találhatnak állást. Társalgási szintű német nyelvtudással általános ápolói végzettséggel nettó 1300-1700 eurót lehet keresni – emellé jár a 13. és 14. havi fizetés is. A Salzburg, Graz, Steiermark környékére szóló állásajánlattal idősotthonokban, rehabilitációs klinikákon lehet elhelyezkedni. Ám a munkáltatók főként a vendéglátás területére keresnek embereket. Speciális tudás nélkül leginkább szobalányként, konyhai kisegítőként vagy betegápolóként lehet elhelyezkedni. A munkahelyek többsége szezonális. Ausztriában két szezon van évente: egy téli és egy nyári. A téli szezon novembertől márciusig, a nyári pedig általában májustól szeptember végéig tart. Az átlagos heti munkaóra 40 és 54 között mozog, ám az átlagos a 48-54 óra. A legolcsóbb lakbér 4-5 euró négyzetméterenként; a legdrágább város Salzburg. A kisebb lakások négyzetméterenkénti ára általában magasabb, mint a nagyoké. A legtöbb munkaadó egyébként a szállásról is gondoskodik.

Munka Nettó kereset (euró/hó) Helyszín Elvárás
Masszőr 1200-1400 Szálloda Munkatapasztalat, nyelvtudás
Recepciós 1200-1400 Hotel Jó nyelvtudás
Szakács 1100-2500 Étterem Szakmai végzettség, tapasztalat
Pincér 1100-1700+borravaló Étterem Szakmai tapasztalat
Házmester 1000-2500 Hotel, apartman Nyelvtudás, műszaki ismeret
Szobalány 1000-1100 Hotel, apartman Alapfokú nyelvtudás
Mosogató 1000-2500 Étterem Alapfokú némettudás

(KülföldiMunka)

Forras: http://goo.gl/lk0XO
[catlist]