Osztrák autópályamatrica 2016

Ausztriában az autópályákon kötelező a díjfizetés, melyet matricás rendszerrel oldottak meg, az autópálya matricát a megvásárlást követően a személygépkocsik szélvédőjére kell ragasztani. Ha valaki Ausztriában autópálya matrica nélkül közlekedik, akkor akár 120 eurós bírságot is kockáztat.

Matrica
A matrica Ausztriában beszerezhető az ÖAMTC és az ARBÖ autókluboknál, trafikokban és benzinkutakon. A szomszédos országokban az adott ország autóklubjánál és a határközeli benzinkutakon.

A matrica felragasztása
Személyautónál a szélvédő belső oldalán bal oldalra vagy a visszapillantó mögé. Motorkerékpárnál egy nehezen eltávolítható, jól látható elemre.
2016-os autópályadíjak (érvényes 2015. december 1-étől)

10 napos matrica
személyautó 8,80 euró
motorkerékpár 5,10 euró

2 hónapos matrica
személyautó 25,70 euró
motorkerékpár 12,90 euró

éves matrica
személyautó 85,70 euró
motorkerékpár 34,10 euró

Hiányzó vagy nem megfelelően felragasztott matrica esetén járműtől függően akár 120 eurós bírság is kiszabható. A matrica manipulálása esetén a bírság nagysága elérheti a 240 eurót is. Amennyiben a kiszabott bírság nem kerül kiegyenlítésre, az ügyintézési bírság összege 300 és 3000 euró között kerül meghatározásra.

Az autópálya matricán kívül bizonyos útszakaszokon külön díjfizetési kötelezettség áll fenn: Arlberg-alagút, Brenner-autópálya, Dachstein út, Felbertauern út, Gerlos alpesi út, Großglockner alpesi út, Maltatal-Hochalm út, Nockalm út, Pyhrn autópálya (Gleinalm alagút), Pyhrn-autópálya (Bosruck alagút), Silvretta alpesi út, Tauern-autópálya, Timmelsjoch alpesi út, Villachi alpesi út – Dobratsch, Karawanken alagút.

További információk a matricákról (németül)
További információk az útdíjakról (áttekintőtérképpel) (németül)
GO-Box
A 3,5 tonna fölötti összsúllyal rendelkező gépjárművekbe kötelező beszerelni az úgynevezett GO-Boxot. Az eszköz mikrohullámok segítségével regisztrálja a díjfizető kapukon történő áthaladást.
További információk (németül)

Részletes információkat itt olvashatnak (németül) a 2013.1.1-én életbe lépett EURO emissziós osztályok szerinti útdíjszabásról a 3,5 t legmagasabb megengedett össztömeget meghaladó járművek esetén.

Magyar nyelvű ASFINAG információs vonal: +43 1 955 12 66 (H-P, 8.00-16.30)

2015. január 1-jéig valamennyi Bécsben és Bécs környékén közlekedő tehergépjárművet vagy nyerges vontatót el kell látni az osztrák környezetvédelmi matricával.
További információk (magyarul)

A fentieken túlmenően néhány útszakaszon és autópálya szakaszon plusz útdíjat kell fizetni Ausztriában, melyeket az alábbiakban foglaltuk össze (az árak személygépkocsinként és az adott teljes szakaszra vonatkoznak):

 • A9 – Pyhrn autópálya Bosrucknál: 4,50 €
 • A9 – Pyhrn autópálya Gleinalmnál: 8,00 €
 • A10 – Tauern autópálya: 10,00 €
 • A11 – Karawanken autópálya: 6,50 €
 • A13 – Brenner autópálya: 8,50 €
 • S16 – Arlberg gyorsforgalmi út: 9,00 €

Ausztriában a 3,5 tonna fölötti összsúllyal rendelkező gépjárművekbe kötelező beszerelni az úgynevezett GO-Boxot. Az eszköz mikrohullámok segítségével regisztrálja a díjfizető kapukon történő áthaladást. Az ausztriai útdíjfizetési rendszerről és a fizetős útszakaszokról ezen a linken tájékozódhat.

Amennyiben valakit érvényes matrica nélkül állítanak meg a rendőrök egy osztrák autópályán, 120 eurós azonnali pótdíjat kell fizetnie. Ha a helyszínen nem tudja kifizetni a pótdíjat, akkor 300-tól 3000 euróig terjedő pénzbírsággal sújthatják! Matrica manipuláció esetén (pl. átragasztás, sérült matrica) a helyszíni bírság 240 euró!Az éves matrica az érvényesség évét megelőző év december 1-től az érvényesség évét követő év január 31-ig használható, azaz érvényességi ideje 14 hónap.

Ausztriában az autópályák (A jelzés) és a gyorsforgalmi utak (S jelzés) használatához szükséges matrica, az ennél alsóbbrendű utak használatához nem szükséges autópálya-matricát vásárolni. A matricák a határ közelében fekvő magyarországi benzinkutaknál szerezhetőek be, illetve Budapest környékén néhány helyszínen.

Sárgával jelzett utak: matricával igénybe vehető autópályaszakaszok Ausztriában Kékkel jelzett szakaszok: a matricán felül külön díj fizetendő (alagutak, hágók, stb...) (klikk a nagyításhoz)

Sárgával jelzett utak: matricával igénybe vehető autópályaszakaszok Ausztriában
Kékkel jelzett szakaszok: a matricán felül külön díj fizetendő (alagutak, hágók, stb…)

További információk: www.asfinag.at

Forras: http://goo.gl/2qBhwO

Alapvető tudnivalók ha Ausztriában gépkocsival közlekedünk

Ausztria gyorsforgalmi úthálózata 1703 km autópályát, illetve 288 km autóutat tartalmaz. Az ausztriai autópályák minősége legendásan jó, de hasonlóan igényesek a gyorsforgalmi utak, és asima úthálózat is, többek között köszönhetően a rendszeres és alapos karbantartásnak. A hegyvidéki területeken alagútak segítségével oldják meg a zavartalan és gyors közlekedést. Az útjelzési táblák gyakorlatilag megegyeznek az itthon megszokottakkal.

Fontos tudni, hogy az összes autópálya és gyorsforgalmi út díjköteles.

Szükséges utiokmányok: érvényes személyi igazolvány vagy útlevél. Nemzetközi zöld kártya nem kötelező, utasbiztosítás ajánlott, H matrica, vagy EU-s rendszám szükséges.

Aki kutyát vagy macskát szeretne Ausztriába magával vinni, annak szüksége van német nyelvű oltási bizonyítványra (veszettség) vagy ennek hivatalos fordítására. Az oltást a határátlépés előtt legalább harminc nappal meg kell kapnia az állatnak, és az oltás nem lehet régebbi 1 évnél.

Közlekedési szabályok:

 • sebességSzemélygépkocsival és motorkerékpárral lakott területen belül 50 km/h, azon kívül 100 km/h, autópályán pedig 130 km/h a megengedett sebességhatár. Viszonylag sok helyen találkozhatunk sebességkorlátozó táblákkal, amit érdemes betartani, mert a sebességtúllépés igencsak kemény szankciókat von maga után.
 • A magyar KRESZ-ben előírtak szerint a téli gumi és a gyerekülés használata ugyanúgy kötelező.
 • Baleset során csak akkor kell értesíteni a rendőrséget, ha a felelős személyét nem tudják a felek eldönteni, vagy ha személyi sérülés történt.
 • Tompított fényszóró használata lakott területen, és lakott területen kívül nappal is kötelező.
 • Kötelező az autóban lennie egy fényvisszaverő mellénynek, amit lakott területen kívül az útra lépve – például tisztítás, hóláncszerelés miatt – viselni is kötelező.
 • A véralkoholszint felső határa Ausztriában 0,5 ezrelék.
 • Telefonálni kizárólag kezünk használata nélkül szabad vezetés közben.

Forras: http://goo.gl/VzRQh4

[catlist]