Osztrák adóvisszatérítés – gyakori kérdések

Hol és hogyan kell beszereznem az E9 jövedelemigazolást Magyarországon?
Az E9-es nyomtatvány a Finanzamt kirendeltségein, irodánkban, valamint a magyar NAV-nál is beszerezhető. A nyomtatvány a személyes adatokat ki kell tölteni és azt a lakóhely szerint illetékes NAV-nál kell leigazoltatni.

Ezt a jövedelemigazolást a NAV csak akkor adja ki, ha az adott évről magyar jövedelemadó (SZJA) bevallás lett benyújtva. Amennyiben nem volt az adott évben Magyarországon jövedelem, akkor egy úgynevezett “0”-ás bevallást kell benyújtani. Az SZJA-bevallásban fel kell tüntetni az Ausztriában szerzett éves bruttó jövedelmet. Ez a jövedelem NEM lesz Magyarországon megadóztatva! Irodánk vállalja a Magyar “0”-ás adóbevallás elkészítését, és az E9-es igazolás beszerzését is!

Naponta ingázom a munkahelyem és a lakóhelyem között 30Km-t. Igényelhetek-e utazási támogatást?

Igen, van lehetősége rá!

Több lakcímem is van. Melyiktől számított útvonal szerint igényelhetem az ingázó átalányt?

A munkahelyhez legközelebb eső lakcímet kell alapul venni, függetlenül attól, hogy állandó vagy ideiglenes-e, illetve, hogy Ausztriában vagy Magyarországon van-e.

Ausztriában lakom, de Magyarországon is van lakásom. Ez esetben is tudok valamit igényelni?

Igen, ez esetben a Kettős háztartásvezetést lehet igényelni! (Kosten für doppelte Haushaltsführung und Familienheimfahrten). Amennyiben olyan távolságra lakik a munkahelyétől, hogy nem tud naponta hazajárni, akkor az adóbevallásban elszámolhatók a második lakás fenntartásának és a hazautazásoknak a költségei.

Hova kell benyújtanom az adóbevallást?

Az adóbevallást ausztriai lakcím esetén a lakcím szerinti Finanzamt-hoz, ausztriai lakcím hiányában pedig a munkavégzés helye (vagy ha a munkavégzés helye változik, akkor a munkáltató székhelye) szerinti Finanzamt-hoz kell benyújtani.

Kell-e magyarországon adót fizetnem az ausztriai munkabérből származó jövedelmem után?

Magyarország és Ausztria között létezik egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről, így ennek értelmében az Ausztriában adózott jövedelem mentesül Magyarországon az adófizetés alól.

Milyen módon nyújthatom be az adóbevallást?

Az adóbevallás benyújtható postai úton (javasolt ajánlottan), személyesen vagy elektronikusan.
Interneten keresztül csak azok tudják beküldeni, akik rendelkeznek lakcímmel Ausztriában. Az ő számukra azonban mindenképpen javasolt ez a megoldás, mert több előnye között egyszerűbb benyújtani és gyorsabb a feldolgozása, mint papíron.

Milyen módon értesülök az adóbevallás feldolgozásáról?

A Finanzamt az adóbevallás feldolgozásáról postán határozatot küld (Steuerbescheid), az adóbevalláson megadott címre (magyarországi lakcímre is). Elektronikus úton beküldött bevallás esetén e-mailben értesítik az adózót.

Az adóbevallásom nyomtatványt kinyomtattam és azt küldtem be. A Finanzamt nem fogadta el. Mi ennek az oka?[sc:infousztria ]

A 2010-es adóévtől papíron kizárólag a Finanzamt eredeti nyomtatványán lehet megtenni (a korábbi évektől eltérően a nyomtatvány letöltésére és a kinyomtatott bevallás beküldésére már nincs mód). Ennek oka a nyomtatványok elektronikus beolvasásának bevezetése, amely gyorsabb feldolgozást tesz lehetővé.

Heti 20 órás bejelentett munkaviszonyom van. Ilyen jövedelemmel is lehet valamilyen kedvezményt igénybe venni?

Amennyiben valaki az adóévben csak alacsony jövedelemmel rendelkezett (pl. 15-vagy 20 órás bejelentés), tehát nem érte el éves bevétele az adómentes jövedelemhatárt, az alábbi esetekben adójóváírásra (negatív adóra) jogosult: ebben az esetben munkáltató által befizetett társadalombiztosítás 10%-át, maximum € 110-ot jóváír az Adóhivatal. továbbá azon személyeknek, akiknek az adóévben legalább egy naptári hónapban járt az ingázó átalány € 130 ingázó pótlék jár Összesen tehát akár évente € 240-t is jóvá lehet írni!

Hallotam olyant hogy van kis, illetve nagy ingázói álltalány. Mi a különbség köztük?

Kis és nagy ingázói átalány
Azon munkavállalók esetében, akik a munkába járáshoz tömegközlekedési eszközt tudnak igénybe venni (és ez a körülmények figyelembevételével el is várható), az alacsonyabb összegű kis ingázó átalányt számolhatják el.

Akiknél a tömegközlekedési eszköz használata nem elvárható (illetve egyáltalán nem lehetséges) a nagy ingázói átalányt számolhatják el.

1. Kis ingázó átalány igénybevételének feltételei

  • a munkahely és a lakóhely közötti utat az adott hónapban legalább 11 napon megteszi,
  • a munkahely és a lakóhely közötti távolság több, mint 20 km,
  • tömegközlekedési eszköz használata lehetséges és elvárható.

2. Nagy ingázó átalány igénybevételének feltételei:

  • a munkahely és a lakóhely közötti utat az adott hónapban legalább 11 napon megteszi,
  • a munkahely és a lakóhely közötti távolság több, mint 2 km,
  • a bérfizetési időszakban tömegközlekedési eszköz használata alapvetően nem elvárható.

[catlist]