Olcsóbb lett korlátolt felelősségű társaságot alapítani Ausztriában

Ausztriában egy törvénymódosítás nyomán harmadára esett a cégalapítás költsége, így korlátolt felelősségű társaságot már 3 millió forintnak megfelelő euróból is be lehet jegyezni. Magyarország ezzel éppen ellentétes irányba halad, nálunk hatszorosára nő a korlátolt felelősségű társaság alapításához szükséges törzstőke nagysága idén márciustól.

Tavaly júliustól Ausztriában egyszerűbb és olcsóbb korlátolt felelősségű társaságot alapítani. Egy osztrák székhelyű GmbH (ez nagyjából a hazai Kft. formának felel meg) alapításához eddig 35 ezer euró, azaz 10 millió forint törzstőke kellett. Tavaly júliustól ez több, mint a harmadára, 10 ezer euróra, 3 millió forintra csökkent. Az összeg felét ugyanúgy az alapításkor kell igazolni, mint korábban. A már működő GmbH-k is jogosultak törzstőkéjüket 10 ezer euróra csökkenteni.

Mindez azért fontos, mert Ausztriában a céges adók és hatósági díjak egy részét a törzstőke nagysága után kell megfizetni az alapításkor. Ilyen a társasági adó is, melynek mértéke GmbH esetében az alapításkori törzstőke 1 százaléka. Tehát a módosítás nyomán idén egy átlagos osztrák cég 100 euró (31 ezer forint) társasági adót fog fizetni évente. Továbbá a GmbH alapításánál kötelező közjegyző munkadíja is a felére csökken, mivel ezt is a törzstőke törvényi minimumához kötik.

Ausztriában ugyanakkor a – törzstőke nagyságának kivételével – a cégalapítás költségei sokkal drágábbak, mint Magyarországon. A társasági szerződés elkészítése körülbelül 2000 euróba (624 ezer forint) kerül, a további szükséges okiratok (ügyvezető igazgató szerződése, aláírási címpéldány, taggyűlési határozat) még durván 500 euróba. A cégbejegyzés bírósági illetéke 300 euró, erre jön még rá közel 350 eurós ügyvédi díj és 100 eurós közjegyzői díj a hitelesítésre. Az iparűzési engedély megszerzése Ausztriában is körülbelül 100 euró.

Magyarországon eddig 500 ezer forintból is lehetett kft-t alapítani. Idén március 15-től a Polgári Törvénykönyv módosítása nyomán ez az összeg a hatszorosára, 3 millió forintra nő. Ugyanakkor a cégalapítás fenti költségei jóval alacsonyabbak, mint Ausztriában. A 3 milliós törzstőkét leszámítva Kft-t már 120-150 ezer forintból is létre lehet hozni.

Forras: http://goo.gl/DK6lli

[catlist]