Olcsóbb lett a roaming

Július 1-től csökkennek a roamingdíjak az EU-ban, így az idei külföldi nyaralás során a korábbiaknál olcsóbban mobilozhatunk.

2014. július 1-től tovább csökkennek az Európai Unió, valamint Izland, Norvégia és Liechtenstein területén a mobiltelefonálás, SMS-küldés és mobilinternetezés díjai, amelyeket a magyarországi mobilszolgáltatóknak is alkalmazniuk kell. Külföldre utazás előtt érdemes tájékozódni a szolgáltatók roamingdíjairól és a telefonkészülékek automatikus hálózatkiválasztás funkciója helyett a manuális beállítást választani.

2014. július 1-től olcsóbban telefonálhatnak haza az előfizetők, és a jelenlegi díjak feléért használhatják a mobilinternetet külföldön. Az unión belüli barangolás esetén a kezdeményezett hívásindítás díja 2014. július 1-jétől majdnem 18 százalékkal, a fogadott hívásoké megközelítőleg 27 százalékkal, az SMS-küldéseké 23 százalékkal csökken. A legnagyobb mértékben a külföldről bonyolított adatforgalom kiskereskedelmi ára csökken az Európai Unióban és három másik európai országban: egy megabájtnyi adatforgalomért a jelenlegi 171,5 forint helyett 78,3 forintot kell majd fizetni. A mobiltelefonról indított hívások percenként 91,4 forint helyett 74,4 forintba, a fogadott hívások percenként 26,6 forint helyett 19,5 forintba kerülnek majd, a küldött SMS-ek darabára pedig 30,4 forintról 23,5 forintra csökken.

Július 1-től újdonságként az előfizetők igénybe vehetik a külföldi célország alternatív szolgáltatóinak szolgáltatásait is adatroaming céljából. A külföldi mobilhasználat során egy kis odafigyeléssel az előfizetők jelentős összegeket takaríthatnak meg a mobilszámlán. Utazás előtt javasolt tájékozódni a saját szolgáltató, illetve a célországban működő szolgáltatók roamingdíjairól, mert olykor nagy eltérések is lehetnek. Az okostelefonokat és táblagépeket érdemes úgy beállítani, hogy ne kapcsolódjanak maguktól a hálózathoz, mert az alkalmazások automatikus frissülése jelentős adatforgalmat generálhat, amely után fizetni kell.

Az Európai Unió 531/2012/EK rendelete alapján az előfizetők védelmét szolgálja a mobilcégek által alkalmazott automatikus pénzügyi vagy adatforgalmi korlát is. A beállított korlát 80 százalékának elérésekor a szolgáltató tájékoztató SMS-t küld, majd amikor a fogyasztó eléri a 100 százalékos szintet, és nem jelzi a szolgáltatónak egyértelműen, hogy tovább kívánja használni az adatroaming szolgáltatást, a szolgáltatás megszakad.

Ahogy arról már beszámoltunk, rengeteg előkészítést követően az Európai Parlament április elején megszavazta, hogy az Európai Unió országaiban a közeljövőben megszűnjenek a roaming díjak. Magyarul az EU területén működő mobilszolgáltatók a rendelet hatályba lépését követően már nem számolhatnak fel semmilyen extra díjat a külföldön megejtett mobilhívásokért, SMS-ezésért, illetve mobilnetezésért. A két hónappal ezelőtti bejelentést követően most a tagállamoknál pattog a labda, vagyis minden egyes országban jóvá kell még hagyni a tervezetet, melyre jó eséllyel még az idén sor fog kerülni. Az Európai Bizottság jelenlegi tervei arról szólnak, hogy a roaming díjakat a jövő év december közepétől szüntetik be, ami azt jelenti, hogy 2015 karácsonyán már szabadon és extra kiadások veszélye nélkül mobilozhatunk majd az EU bármely országában.

Forras: http://goo.gl/1zz3La

[catlist]