Nyelvtudás nélkül Ausztriában?

Manapság is rengeteg olyan történetről olvasni, amikor valaki nyelvtudás nélkül vágott neki a külföldi munkavállalásnak, az új életnek. A téma sokszor generál vitát, hisz az egyik oldal képviselői – akár személyes példákkal – a nyelvtudás szükségessége mellett kardoskodnak, míg a másik oldalon – ugyancsak saját történetekkel – alátámasztva olvashatjuk, hogy bizony nyelvtudás nélkül is érdemes nekiindulni. Megkértem ezért néhány Ausztriában élő tanítványomat és ismerősömet, hogy meséljenek konkrét tapasztalataikról, akár nyelvtudás birtokában, akár anélkül indultak neki a nagy kalandnak, mondják el ők, mit tapasztaltak. Elsőként egy fiatal hölgy mesélte el, hogyan élte meg az első néhány évet Bécsben.

Mesélj egy kicsit arról, hogyan és mikor kerültél Ausztriába.

2013 novemberében költöztünk ki a férjemmel Ausztriába, ezen belül is Bécsbe. Ő kapott munkát (az informatikai szektorban) és megbeszéltük, hogy mindenképpen teszünk egy próbát. Én nehéz szívvel hagytam el Magyarországot, mert szerettem a munkám és tudtam, hogy egy darabig nem tudok elhelyezkedni majd (marketing területen dolgoztam), mivel a német nyelv egyáltalán nem ment nekem. Így tartottam is a változástól. De mindig arra gondoltam, hogy egy ilyen lehetőséget nem szabad kihagyni, a nyelvet pedig meg lehet tanulni.

Beszéltél-e más nyelveken?

Angol nyelvet használtam csak. Még a gimnáziumban tanultam németül, mert abban az időben két nyelv volt kötelező, de a németet hanyagoltam, ugyanis abszolút nem tetszett, nem is akartam  vele foglalkozni. Megtanultam, amit kellett, és általában közepes jegyeim voltak belőle, ami elég volt ahhoz, hogy meglegyen a tantárgy. Viszont semmire nem emlékeztem, így csak az angol maradt, aztán ezt a nyelvet is használtam itt kint a kezdetekkor.

Mégis sikerült munkát találnod, hol kezdtél el dolgozni?

Mivel a szakmámban fontos lenne a jó német nyelvtudás, ezért tudtam, hogy az elején még más, számomra nem olyan kellemes munkákat kell majd elvállalnom. Egy 5 csillagos szállodában helyezkedtem el szobalányként. Az 5 csillag miatt egymással elsősorban angolul beszéltünk, ugyanis Szerbiától Spanyolországig, Portugáliától Argentínáig különböző nemzetiségű kollégák vettek örül. A reggeli egy órás meeting fele angolul, fele németül zajlott. Ez gyakorlásnak nem volt rossz, ugyanis az angolt értettem, a németet pedig ki lehetett következtetni az angol szöveg alapján. Így nekem ilyen szempontból nem voltam nyelvi nehézségeim, viszont megemlíteném, hogy ez nagyon ritka eset, ugyanis bár a hotelek 98%-ában a vendégekkel angolul kell beszélni, hiszen a világ minden tájáról érkeznek és ezt a nyelvet részesítik előnyben, a főnökség és a személyzet németül beszél mindenkihez, ezért értenünk kell, mit mondanak, hogy megértsük, milyen feladatot kell elvégezni, mit kér tőlünk a recepció például. Nekem nyelv szempontjából tehát szerencsém volt indításként ezzel a hotellel. De akkor is éreztem, hogy nagyon hamar fel kell zárkóznom, ez sokáig így nem mehet. 

Sikerült is továbbfejlesztened magad?

A következő munkahelyemen elkezdődött a felzárkózás. Nagyon fontos megemlítenem, hogy mikor kiköltöztünk Bécsbe, én kerestem egy nyelvtanárt, aki Skype-on oktatott és oktat a mai napig. Hatalmas segítség volt, hiszen elindultam egy úton és egyre több mindent értettem. A második munkahelyem egy 4 csillagos hotel volt, ahol szintén szobalányként dolgoztam. Az állásinterjú németül zajlott, itt már tanultam és fejlődtem annyit, hogy tudtam mesélni az előző munkahelyemről, magamról, mindenre válaszoltam, így simán felvettek. Ebben a hotelben a főnökség és a kollégák mind németül beszéltek. A Skype-os oktatás mellett, valamint azért, mert naponta csak németül kommunikáltam, nagyon sokat fejlődtem. Egyre jobban kezdtem megszeretni a németet, már nem tűnt olyan bonyolultnak és éreztem azt, hogy jobban boldogulok. Ekkor már eljutottam arra a szintre, hogy tisztában voltam azzal, ha jobb munkát szeretnék, semmi más nem gátol meg, csak a nyelvtudás.

Melyek a távlati céljaid, és mit gondolsz, ehhez milyen nyelvi fejlődésre lesz még szükséged?

Ahhoz, hogy a szakmámban tudjak elhelyezkedni, sokkal jobban kell tudnom a nyelvet. Most kisbabát várok, és nem dolgozom, de ez alatt az idő alatt is szeretnék sokat fejlődni, hogy pár év múlva egy számomra jobb munkahelyet tudjak találni. Mivel itt képzeljük el a jövőnket és a családalapítás is folyamatban van, ezért ez nagyon-nagyon fontos nekem. Szeretnék egy nagyon erős középfokot elérni, és ha munkám lesz, akkor pedig folyamatosan tanulni, hogy egy idő után elérjem a felsőfokot.

Emlékszel olyan helyzetre, amikor a nyelvtudásbeli hiányosságok vicces, vagy éppen kellemetlen szituációba hoztak?

Kellemetlen szituáció talán csak az elején volt, mikor próbáltam németül kérni a dolgokat a boltban, de mikor visszakérdeztek, ott megállt a tudomány és angol lett belőle. 🙂 Aztán szépen lassan belejöttem. Az elején utáltam minden hivatalos ügyet intézni, vagy mikor csak a kéményes vagy a postás jött hozzánk, mert nem értettem, hogy mit mondanak és ez tiszta stressz volt nekem. Angolul sem minden hivatalban tudnak, a postás, meg a kéményes meg egyáltalán nem, szóval voltak itt bakik. Aztán egyre jobban ment a dolog, ma már nem okoz gondot bemenni a WGKK-hoz vagy éppen az orvosnak elmondani, hogy mi a gond. Fontosnak tartom a beilleszkedéshez a nyelvet. És ha valami akadozva megy, az osztrákok kedvesek, és segítőkészek. Látják, hogy igyekszem és ez nekik is szimpatikus. Mivel ide születik a babánk, ezért lényeges a nyelv, hiszen a kórházban, ahol szülni fogok, osztrákok vannak, a gyerek és a háziorvos is osztrák. Intézni kell ovit és iskolát, de már bátran és határozottan megy a dolog. Természetesen az osztrák, bécsi nyelvjárás kicsit eltér az általános tanultaktól, de nem vészes és mivel itt élünk, könnyen ránk ragad egy-egy rövidítés vagy szleng is. 🙂

Végezetül: mit teszel most a nyelvtudásod fejlesztése érdekében? Milyen lehetőségekről tudsz, esetleg mit ajánlanál? Jártál-e már valahol tanfolyamra, nyelvtanárhoz?

Egy három hónapos intenzív tanfolyamon is részt vettem itt kint az AMS-nél, és tervezem, hogy folytatni fogom. E mellett a Skype-os oktatást is szeretném megtartani, így folyamatosan tudok fejlődni. Én a metróállomás mellől elvehető ingyenes újságokat (pl. Heute magazin) mindig átnézem, olvasgatom, itthon osztrák műsorokat, filmeket nézek, egyre több mindent értek és ez nagyon jó érzés. Vannak olyan csoportok, akik hetente találkoznak és németül beszélgetnek, de én pl. szereztem olyan barátokat is, akikkel emailezünk németül, az is egy nagyon jó gyakorlás. Vannak kedvezményes fizetős tanfolyamok is, amiket igénybe lehet venni. Én csak javasolni tudom azt, hogy mindenki tanulja a nyelvet. Természetesen egy idegen nyelv elsajátítása anyanyelvi környezetben sokkal könnyebben megy, de úgy gondolom, hogy nem elég csak arra hagyatkozni, hogy most a munkahelyen megértem az alap dolgokat és tudok venni egy kenyeret a boltban. Nekem az a véleményem, hogy ha egyszer valaki külföldön tervezi az életét, dolgozik, családot tervez és ügyeket intéz, akkor nagyon lényeges a nyelv megfelelő szintű ismerete.

Köszönöm az interjút!