Német a neten (2. rész)

Cikkem első részében (http://www.iranyausztria.hu/nemet-a-neten-1-resz/) válogatást közöltem a leggyakrabban használt online nyelvtanulási lehetőségek közül, melyek önállóan feldolgozva, kis önszorgalommal hozzájárulhatnak nyelvi fejlődésünkhöz.

Mai cikkben az internet további közkedvelt nyelvtanulási felhasználási módjairól adok áttekintést, olyanokról, ahol már kaphatunk visszaigazolást is, gyakorolhatjuk a nyelvhasználatot, valódi emberekkel „beszélgethetünk”.

Az egyik legnépszerűbb internetes lehetőséget az ingyenes blogok kínálják, melyek felületein a nyelvtantól a szókincsen át a legkülönfélébb tematikus témákkal foglalkoznak az írók. Itt lehetőségünk van kommentelni, kérdéseket feltenni, vagy csak egyszerűen a feltett cikkek között böngészni. A nagy blogplatformok (pl. blog.hu) keresőjét használva sok német nyelvvel foglalkozó blogra bukkanhatunk. Több nyelvoktató intézmény, nyelvtanár, cég vezet saját honlapján is blogot.

A közösségi média, azaz főként a Facebook is rengeteg lehetőséget kínál. Számtalan olyan nyílt és zárt csoport van, melynek tagjaként akár napi szinten kaphatunk hasznos tanácsokat, jelentkezhetünk tanfolyamokra, érhetünk el plusz anyagokat. Ezen kívül természetesen rengeteg olyan tematikus Facebook oldal is elérhető, melyeken cikkek, információk kerülnek megosztásra, ezeket is érdemes „lájkolnunk”, hogy aztán hírfolyamunkban megjelenjenek az aktuális feltöltések.

Szerencsére manapság már nyelvtanárhoz sem csak személyesen járhatunk. Néhány éve felbukkant az igény az online nyelvoktatás iránt, én is akkor kezdtem el – egyelőre a Skype program segítségével – online formában is tanítani. Mivel korábban is főként a felnőttoktatásban dolgoztam, nekem tanárként kifejezetten kapóra jött ez a módszer. Az a tapasztalatom ugyanis, hogy főként a már Németországban vagy Ausztriában élő, ott dolgozó vagy dolgozni vágyó felnőttek keresik az ilyen jellegű tanulási lehetőségeket – akár kinti nyelvtanfolyam mellett, akár helyette.

Tudom, hogy sokak számára ez a tanulási forma még furcsának tűnik, hiszen az oktatásban, így a nyelvoktatásban is alapvetően a személyes találkozásokhoz vagyunk szokva, szinte igényeljük a tanár jelenlétét, de lényegét tekintve az online nyelvoktatás ugyanolyan sikerességgel működik, mint a hagyományos módon zajló nyelvtanulás. Mára már a diákjaim zöme online formában tanul, mert kényelmesen, otthonról tanulhatnak, és mert az oktatáshoz szükséges anyagok eljuttatása is egyszerű. Nem egy olyan diákom van, akivel soha nem találkoztam, mégis nulláról középfokú szintig vagy akár feljebb tudtunk eljutni, ugyanannyi óraszámmal, mint a normál kurzusok esetén.[sc:andi_nemet ]

A magántanárral megsegített oktatás bár már anyagi befektetést igényel, természetesen jóval hatékonyabb is, hiszen ezen az órán a tanár csak egy, az én esetemben maximum két diákkal foglalkozik, így több idő van a problémák tisztázására, és ami nagyon fontos: a kommunikációra. A nyelvoktatás lényege ugyanis – legyen az online, vagy hagyományos – a nyelv használatának elsajátítása, s ebben az internet nem akadályoz, sőt, sokszor még előnyt is jelent. Az interaktív feladatok, a videó- és hanganyagok manapság könnyen továbbíthatóak, órán pedig sok időt tudunk azzal tölteni, hogy a diák valóban beszéljen, kezdje el használni a nyelvet, hisz ez a cél. Erre nem minden internetes nyelvtanuló portál alkalmas, mert nem tudják helyettesíteni a beszélgetőpartnert, ezért a beszélgetés gyakorlásához már érdemes online oktató nyelvtanár után nézni.

Mit kínálnak az online oktató nyelvtanárok?

 • (ingyenes) szintfelmérés
 • egyéni időbeosztáshoz igazítható órák
 • a földrajzi távolság nem jelent akadályt
 • magánórákat kezdőtől felsőfokig
 • egyéni és páros tanórák
 • különböző nyelvi készségek fejlesztése (szóbeli és írásbeli kommunikáció, hallás utáni értés)
 • multimédiás eszközök használata
 • házi feladatok e-mailen/megosztással
 • nyelvvizsga-felkészítés
 • szaknyelvek (gazdasági, orvosi)
 • külföldi munkára való felkészítés

[catlist]