Német a neten (1. rész)

Különböző csoportokban, fórumokon gyakran találkozom azzal a problémával, hogy sokaknak bár lenne kedvük és motivációjuk németet tanulni, pénzhiány miatt azonban nincs erre lehetőségük.

Mai cikkemben erre fogok rácáfolni, ugyanis az internet a munkakeresés és információszerzés mellett ma már arra is használható, hogy az ember önmagát fejlessze – különösebb anyagi befektetés nélkül. Az ausztriai munkavégzés pedig német nyelvtudás nélkül ma már szinte elképzelhetetlen.

Míg korábban a nyelvoktatásban a televízió és a rádió jelentett némi segítséget, és én magam is többet tanultam különböző német nyelvű műsorokból, mint az iskolában, napjainkban online lehetőségek egész tárházával találkozhatunk. Nem igaz tehát, hogy egyedül és pénz nélkül nem lehet elkezdeni németül tanulni, mindössze némi szorgalom és önfegyelem szükséges hozzá. Az alábbiakban – a teljesség igénye nélkül – néhány ilyen lehetőséget szedtem össze.[sc:andi_nemet ]

Azok, akik még csak ismerkednek a nyelvvel, és csak szavakat tanulnának, rengeteg ingyenes szókincsfejlesztő oldalt és interaktív feladatot találhatnak az interneten. Ezek között szép számmal találhatóak ingyenesen használhatóak is, és sokszor kiejtéssel, feladatokkal bővítve rögzíthetjük az új szavakat. Ezzel már annyit elérhetünk, hogy bizonyos szavak megértésével nem lesz problémánk, megalapozzuk a szókincsünket.

Ingyenes oldalak szókincsfejlesztéshez:

Mivel az Ausztriában beszélt német sok esetben eltér a köznyelvi némettől, nem árt, ha célzottan olyan portálokat is felkeresünk, ahol kifejezetten osztrák nyelvi feladatokat vagy szótárakat találhatunk.

Ingyenes oldalak osztrák szókincsfejlesztéshez:

Ha már magasabb szinten járunk, netán tesztelnénk magunkat, szintén sok lehetőség között választhatunk. Nem is kell mindig számítógép előtt ülnünk ahhoz, hogy gyakorolhassunk. A telefonokra telepíthető alkalmazások segítségével út közben, vagy akár a szabadban is tanulhatunk. A programok többsége számítógépen is használható, s több esetben saját tananyagot és játékokat is összeállíthatunk magunknak.

Ingyenes alkalmazások:

Haladóknak kifejezetten ajánlott hírportálok, német nyelvű honlapok, egynyelvű szótárak rendszeres használata. Az internetes nyelvoktató oldalak között személyes kedvencem a Deutsche Welle elnevezésű, kifejezetten németet idegen nyelvként tanulóknak készült lap (www.dw.de), ahol a lassú beszédtempójú hírektől a dialektusokon át rengeteg témában találunk írott és hanganyagokat, teljesen ingyen. Aki mégis a hagyományos olvasásra esküszik, próbálja ki a Deutsch Perfekt tanulómagazint (http://www.deutsch-perfekt.com/), mely bár alapvetően nem ingyenes, rengeteg kiegészítő feladatot és ingyenes próbaszámokat kínál.

Internetes hírportálok, magazinok:

Végezetül szeretném felhívni a figyelmet egy olyan projektre is, mely Magyarországon eddig ismeretlen volt, s melyet néhány nyelvtanár kollégával közösen nemrég hoztunk létre. A PlusDeutsch egy online nyelvoktató magazin, melynek célja, hogy speciálisan német nyelvterületre készülő vagy már ott élő érdeklődőknek nyújtson nyelvi szolgáltatásokat. Decemberi próbaszámunk ingyenesen letölthető weboldalunkról (www.plusdeutsch.com).

Természetesen a fent említett oldalakon kívül még rengeteg online lehetőség áll rendelkezésünkre a blogokon és fórumokon át a különböző Facebook csoportokig, de akár online tanító nyelvtanárok között is válogathatunk. Ezekkel a lehetőségekkel és ezek hatékonyságával cikkem második részében foglalkozom majd részletesen.

[catlist]