Nem felszolgálóként szeretném leélni az életem

Előző héten (http://www.iranyausztria.hu/nyelvtudas-nelkul-ausztriaban/) egy olyan lány történetén keresztül próbáltam egy konkrét példán keresztül a nyelvtudás fontosságát hangsúlyozni, aki gyakorlatilag csak angolul beszélt, mikor Ausztriába érkezett.

Sorozatunk következő részében egy másik fiatal hölgy mesélt az elmúlt szűk két esztendőről, a beilleszkedés nehézségeiről, valamint a kinti élet pozitív oldalairól. Az ő története annyiban más, hogy kiérkezésekor már beszélt németül, beszámolója azonban így is rendkívül tanulságos.

Mikor és miért érkeztetek Ausztriába?

Én és párom 2014. márciusában döntöttünk úgy, hogy Ausztriába költözünk. Én Egerből indultam még a kezdet kezdetén, és először Budapesten, majd Szombathelyen próbáltunk szerencsét. Azért Szombathelyre esett a választás, mert én is, mint sokan mások, ingázó munkás szerettem volna lenni a burgenlandi tartományban. De hamar rá kellett döbbennem, hogy ez az én szakmámmal (tanár végzettségem van), megkopott nyelvtudással, kapcsolatok nélkül nem fog menni. Párom szakács, ő szinte napok alatt talált munkát (akkor még azt gondoltuk, hogy hatalmas szerencse) egy magyar főnöknél. Sajnos bejött a papírforma, hogy magyar munkaadóban nem igazán lehet megbízni, így némi tanulópénz elvesztése után úgy döntöttünk kijövünk Bécsbe. 

Milyen előkészületek előzték meg a kiköltözést?

Ahhoz, hogy az ember el tudja kezdeni a kinti életét, spórolt pénzre van szüksége. Lakást, vagy szobát fizetni, legtöbbször kaucióval együtt. Az első hónapban, míg az ember nem kap fizetést, valamiból enni, és élni is kell, nem árt erre felkészülni. Párom  már egész jól beszélt németül, valamint ő 3 évet élt Londonban, szóval az angol még jobban ment neki, könnyen talált munkát. Mivel én sem akartam szégyenben maradni, még Szombathelyen elvégeztem egy állami támogatásos nyelvtanfolyamot, amit ugyan 100%-osra teljesítettem, de nem ért semmit. Sajnos Magyarországon az iskolai keretek közti nyelvtanulás nem a hatásosságáról híres. Felnőttképzésnél pedig muszáj kimondani, de sajnos érvényesül az “olcsó húsnak híg a leve” mondás: azért mert egy magántanár, vagy egy tanfolyam nem kerül sokba, nem biztos, hogy jó választás, hisz lehet annyit is ér…

Mesélj egy kicsit az első hónapokról Bécsben!

Nekem 5 hétbe telt, mire munkát találtam, mert hiába beszéltem németül, olyan lámpalázas voltam minden telefonos vagy személyes interjún, hogy csak nyekeregtem… Az első munkahelyem egy schwechati vendégházban volt mint Allrounderkraft (takarítás, reggeli előkészítése, svédasztalos reggeli, utána pakolás, mosogatás). Az első hetekben nagyon nehéz volt, mert a munkatársak közül mindenki régóta itt élt már Bécsben, és nem mindig értettem, mit mondanak (1 szerb, 1 macedón, 1 tiroli és 1 bécsi munkatársam volt itt). Aki azt gondolja, hogy a takarító, vagy az ehhez hasonló munkához nem kell német nyelvtudás, az bizony nem jól gondolja. Itt pantomimmel nem megy az ember semmire. Felhívnak telefonon állásinterjúra, ha nem érted mit mondanak, már el sem kell menned interjúra, ha interjún vagy, akkor nem árt ott is mindent megérteni, majd munkába állásnál szintén érteni kell az utasításokat. Fontos megjegyezni, hogy még takarító munkánál is szükség van Meldezettelre, bankszámlára, erkölcsi bizonyítványra. Ezeket bizony csak német nyelven lehet elintézni, senki nem fogja az ember kezét, hogy segítsen.

Meddig tartott ez a kezdeti, „beilleszkedési” időszak?

10 hónapig dolgoztam Allrounderkraftként és bizony bevallom, nem voltam elégedett. Úgy gondoltam, nem azért diplomáztam, hogy ugyan jól keressek itt kint, de lényegében takarítással. Ezért én nyelviskolába és magántanárhoz is elkezdtem járni. Nem egyszerű, egyrészt anyagilag összehozni (mert 1100-1200 euró nem sok itt kint Bécsben, ha mindent kifizetsz…), másrészt időben sem. De ha valaki fejlődni akar, akkor muszáj. Szerencsére én a munkatársaktól is nagyon sokat tanultam, így könnyebb volt. Egy nap végül elszántam magam, lesz ami lesz alapon, de nekem fel kell mondanom, mert megragadtam az állóvízben, hogy van munkám, klassz lakásom, félretett pénzem, jó ez így. Tudtam, ha nem mondok fel, akkor lehet, hogy évekig benne maradok ebben a mókuskerékben. Az első héten bántam! Aztán megakadt a szemem egy hirdetésen, ahol előnyt jelentett a magyar nyelvtudás, jelentkeztem rá, már másnap behívtak és felvettek. Még magam is meglepődtem rajta, hogy az állásinterjún mennyire remekeltem (természetesen német nyelven). Azt hittem, ott aztán majd még jobban megtanulok németül. Sajnos nem, mert magyar munkatársakkal kerültem össze, magyarul beszéltünk és kiderült, hogy a legtöbb dolgozó csak makogja a németet, hiába él akár 10 éve Ausztriában. A munkahelyen nem volt szüksége különösebben németre, így nem merültek el benne. 1 hónapot maradtam a cégnél, mert beláttam, én ezzel nem jutok előrébb, csak visszafejlődök majd… Engem ugyanis a mai napig zavar, ha valamit nem értek meg… Ekkor merész lépésként beadtam putlosként a jelentkezésem egy kávézóba. Felvettek. Itt aztán nagyon sokat tanultam a vendégektől, ha hibásan beszéltem, kijavítottak (ez nagyon nagy segítség volt). Persze sokszor kellett itthon még pluszban szótárazgatni, mert ugyan bólogattam az új kifejezéseknél, de nem mindent értettem, csak kisakkoztam a jelentését.

Jelenleg is itt dolgozol?

Nem, mára eljutottam oda, hogy bekerültem egy új munkahelyre, ami nagyon szimpatikus nekem, itt már hosszútávon képzelem el magam, remélem ez így is marad.
Számomra fontos a szakmai előmenetel, nem felszolgálóként szeretném leélni az életem. Szerencsére az új helyemen ebben nem gátolnak, hosszú távra előrevetítve a középvezetői beosztást is kilátásba helyezték. Ehhez elengedhetetlen a perfekt nyelvtudás, szóval van még mit tanulnom.

Szakmailag tehát mindenképpen fejlesztened kellett és kell nyelvtudásodat, a hétköznapokban is segít, hogy egyre jobban beszélsz németül?

A mindennapi élethez, barátságok kialakításához is szükség van a német nyelvre. Nekünk szerencsénk volt, egyrészt mi nagyon nyitottak vagyunk az új emberek felé, másrészt van 2 kutyánk, így általuk már az első pillanatban belecsöppentünk egy osztrák kutyás csoportba, ahol szintén sokat tanultunk. Emlékszem az első itthoni közös sörözgetésre, amikor csak osztrák ismerősök jöttek át. Ez pár hónappal ezelőtt volt, amikor végre kibéreltünk egy nagyobb lakást, és sikerült teljesen berendezni. Emlékszem milyen büszke voltam, hogy egész idő alatt csak németül beszélgettünk, és ugyanolyan sztorik jöttek elő, mint az otthoni ismerősökkel, mégse okozott problémát a nyelv.

Mit tanácsolnál azoknak, akik most indulnak el ezen a rögös úton?

Mostanában nagyon sok ember keres meg a neten ismeretlenül, hogy segítsek munkát szerezni Ausztriában, mert az otthoni bérből nem lehet megélni. Akik tudnak legalább A2 szinten németül, azoknak szoktam ajánlani helyeket, és szerencsére nagyon sokan visszajeleznek, ha munkát kapnak. De a nyelv nélkül munkát keresőknek általában csalódással végződik a munkakeresés. Sajnos a mai napig sokan bedőlnek az “utalj 100 eurót előre, és szerzek neked nyelvtudás nélküli munkát” hirdetéseknek. Ez megszűnt, ilyen nincs már! Mindenkinek azt tanácsolom, hogy fektessen bele, amit tud a nyelvtanulásba, ha nincs rá anyagi keret, legalább az interneten kezdjen el tanulni (tele van vele amúgy minden, akinek facebookozni van ideje, annak tanulni is legyen!), hosszú távon ez meg fog térülni. Sok sikert mindenkinek!

Köszönöm az interjút!