Nagy az igény Ausztriában a magyarokra

A határ menti együttműködésről, a munkaerőpiacok, a munkaerő-vándorlás volt a témája régebben egy bécsi beszélgetésnek, melyen részt vett az EURES-T Pannónia elnöke, Dr. Ingrid Puschautz-Meidl is, aki egyben a burgenlandi Gyáriparosok Szövetségének is az ügyvezetője. Vele készült egy interjú a határátkelők számára érdekes témákról.

Hogy látja, mekkora még az ausztriai munkaerőpiac felvevő kapacitása?

Dr. Ingrid Puschautz-Meidl: Nagy az igény, van felvevő piac, különösen műszaki és természettudományos területeken. Főleg olyan szakemberekre van szükség, ahol mind a szakmai háttértudás, mind a nyelvtudás megvan. Nem lehet odaállítani, például egy olyan technikust egy gép mellé, aki nem tudja elolvasni az adott eszköz használati utasítását németül.

Egy munkát kereső magyartól milyen tudást várnak el, és merre érdemes elindulnia?

IPM: Ahogy említettem is már a nyelvtudás nagyon fontos. A kis- és közepes vállalatoknál a német, a multinacionális vállalatoknál esetenként az angol is elég, amíg a német nem megy. Elsősorban műszaki szakembereket keresnek, második az információtechnológia területe, ebben sok jól képzett magyar szakember van véleményünk szerint.

Ami a készségeket és képességeket illeti, itt fontos a lojalitás, hogy a munka örömet okozzon, szívesen tegyen az illető eleget azoknak a kihívásoknak, amit adott munka támaszt. A magyarok sok esetben szívesen választják az ingázást, ezt is tudjuk, és ennek az osztrák munkaadók nagy része is meg tud felelni. Ausztriának, amely szakmák itt kezdenek kihalni, az igazi régi kézművesek nagyon keresettek.

Azért ezek Magyarországon is egyre inkább hiányszakmák… Úgy tűnik, hogy az embereknek az eddiginél is több segítségre, információra lenne szükségük. Hogyan látja ebben az EURES szerepét?

IPM: Igen, nagy szükség lenne rá, hogy az EURES szélesebb körben is ismertebb legyen, sőt azt is elvárják tőlünk, hogy a munkaerő közvetítésben is részt vegyünk. Ezt azonban addig nem tudjuk felvállalni, amíg csak néhány tanácsadóval dolgozunk. A jövőben azonban valószínűleg a közvetítésbe és a tanácsadásba is beszállunk majd.

Hogyan áll a társadalom Ausztriában a migrációhoz, a bevándorlókhoz?

IPM: Ausztriának nagyon nagy szüksége van a migrációra, hiszen fogy a népesség, nagyon kicsi a természetes szaporulat, és ezt csak a migrációval lehet kiegyenlíteni. Ennek ellenére az osztrák társadalom ezt nehezen fogadja el, nagyon sok felvilágosító munkára van szükség. El kell magyaráznunk, hogy nem munkát vesznek el a bevándorlók, ellenkezőleg, abban segítenek, hogy a kiegyenlítődés, az egyensúly megmaradjon, integrálódjanak az osztrák társadalomba. Innentől kezdve ez társadalompolitikai kérdés is, mert igenis szükség van a munkavállalókra.

Forras: hataratkelo.com

[catlist]