Munkavállalás és tartózkodás Ausztriában


Az Európai Unió tagállamainak állampolgárai korlátlan ideig tartózkodhatnak Ausztriában.

Nyelvismeret

Általában perfekt német nyelvtudást várnak el szóban és írásban egyaránt, azonban sok szakmában az angol nyelv ismerete is követelmény.

Három hónapnál hosszabb tartózkodás igazolása

Minden EU-polgár, aki három hónapnál hosszabb ideig szándékozik Ausztriában tartózkodni, köteles a beutazástól számított 4 hónapon belül bejelentkezni a lakhely szerint illetékes önkormányzatnál (Magistrate/Gemeinde). A feltételeknek való megfelelés esetén lakcímigazolást állítanak ki. Azon személyek, akik 2006. január
1-je előtt a lakcímbejelentésről szóló törvény szerint bejelentkeztek és jogszerűen tartózkodnak az ország területén, nem szükséges lakcímigazolás.

További információ: hivatali súgó – Ausztriai tartózkodás

Munkakeresés

Az Ausztria területén bejelentett lakhellyel rendelkező EU-tagországból származó munkavállalókat a munkaügyi hivatal (Arbeitsmarktservice) segíti a munkakeresésben. Azon EU-országokból származó munkavállalóknak, akik ausztriai munka után érdeklődnek, azonban ausztriai lakhellyel nem rendelkeznek, az Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja (EURES) áll rendelkezésre.

Osztrák Munkügyi Hivatal

EURES-Európai Foglalkoztatási Mobilitás Portálja

A szolgáltatások szabad áramlása

Magyarországi székhellyel rendelkező vállalkozások 2011. május 1-jétől korlátozás nélkül kínálhatják szolgáltatásaikat tartós letelepedés nélkül Ausztriában. A szolgáltatások szabadsága jogot biztosít a vállalkozás számára arra, hogy a szolgáltatást saját személyzetével végezze Ausztriában. A határon átnyúló szolgáltatások esetében alapvetően az osztrák ipari jogi szabályozások követendők. Ezzel kapcsolatos információ a Gazdasági, Család- és Ifjúságügyi Szövetségi Minisztériumtól (Bundesministerium für Wirtschaft, Familie und Jugend, BMWFJ) és az Osztrák Gazdasági Kamara Külgazdasági Centrumától (AußenwirtschaftsCenter der Wirtschaftskammer Österreich) kérhető.

Határon átívelő szolgáltatások esetén ezen kívül be kell tartani az osztrák munkajogi szabályozásokat. További információ a munkafelügyelet honlapján.

Pályázat

A pályázatoknak tartalmaznia kell egy motivációs levelet, táblázatos életrajzot, valamint a bizonyítvány- és diplomamásolatokat. Fényképet nem mindenhol kérnek. Személyiségteszteket gyakran alkalmaznak, ezeket azonban a pályázó elutasíthatja.

Bizonyítványok elismerése

Tipp: Más EU-országban szerzett okleveleinek elismertetését megkönnyítheti, ha valódi képességit és a munkatapasztalatát igazolja.

További információkat külföldiek ausztriai munkavállalásával kapcsolatban a következő linkeken talál:

Forras: http://goo.gl/FQOYY


Egy szép kora tavaszi reggel elindultam Bécsbe munkát keresni.

Általában tavasszal vagy nyár elején több munkát találhatunk nemcsak Ausztriában, hanem egész Nyugat-Európában. Manapság Bécsben sem könnyű munkát találni. Sok külföldi szakma nélkül nagyon nehezen tud elhelyezkedni.

Talán nekem nagyobb szerencsém lesz, mert 35 éves vagyok és villanyszerelő végzettségem van. Így talán a korom és a jó szakmám miatt könnyebben megy a MUNKAVÁLLALÁS

Szerencsére még nem töltöttem be a 35-öt, így alkalmam lehet a gyakornoki egyezményalapján állást kapni. Ez annyival előnyösebb, hogy ha a munkaadó ad  egy foglalkoztatási nyilatkozatot (gyakornoki űrlap), ennek birtokában magam intézhetem az engedélyemet. Ennek ügyintézése általában 6 hétig tarthat.

A munkámhoz szükség lesz JOGOSÍTVÁNY-ra is.

Itt nekem valószínűleg elég a B kategória, azonban más munkakörökben nem ritkán kérhetik a Magyarországon megszerzett hivatásos jogosítvány osztrákra történő cseréjét. Mielőtt belefogtam a munkakeresésbe írtam egy  lényegre törő szakmai önéletrajzotamelynek alapformáját http//www.bewegbungsmappen.de-ről töltöttem le.

NYELV nagy szerepet kap mukakeresésünk során, amelynek nemcsak szakmai, de azÁLLÁSINTERJÚ-ra vonatkozó általános részét is megtanultam.

Kezdetben a munkaadónak elküldtem e-mail-ben az önéletrajzomat illetve szakmai bizonyítványaimat. Ezekről előzőleg HIVATALOS FORDÍTÁS-t készítettem.

Írásos anyagomban szerepelt a telefonszámom is, így a leendő munkáltatóm – hogy ellenőrizze nyelvtudásom – felhívott telefonon.A telefonbeszélgetés elég jól sikerült. Az állásomat az AMS-ek által minden hét közepén kiadott álláslista (Stellenliste) alapján találtam.

Ezekben a munkaerő hivatalokban nyitvatartási időn belül (általában 7.30-tól 12.30-ig illetve 13.30-tól 16-ig) akár napi vagy heti álláslistát is nyomtathatunk vagy az ott lévő számítógépeken szakma szerint állásokat kereshetünk.

Sajnos az ott lévő hivatalnokok nem segíthetnek a munkakeresésben majd csak akkor, ha már legalább egy évet megszakítás nélkül Ausztriában dolgoztunk.

Később MUNKANÉLKÜLI ELLÁTÁS-t is kaphatunk, ha már legalább két évet itt dolgoztunk és ebből egy év folyamatos munkaviszonyunk volt.

Ha majd ezt igénybe akarom venni, szükségem lesz egy osztrák lakcímre, ahol „életmódszerűen” kell élnem. Esetlegesen ezt a hatóságok ellenőrizhetik, tehát ágyunk és fogkefénk mindig legyen kéznél ezen a lakcímen. Ha nincs osztrák lakcím csak a hazai munkanélküli segélyt kaphatom ez azonban  jóval kevesebb az itteninél.

Ha később VÁLLALKOZÁS ALAPITÁST  tervezem Ausztriában, akkor is szükségem lesz a helyi lakcímre.

Az ÁLLÁSINTERJÚ-ra csak a szükséges dokumentumok német HIVATALOS FORDÍTÁS-át és az önéletrajzomat vittem magammal.

Az életrajzomat beletettem egy csinos mappába (Bewerbungsmappe), amelyet egy papírboltban (Libro) vásároltam előzőleg Eisenstadtban.

Első lépésben, Bécsben a BANKSZÁMLA NYITÁS-t intéztem el, mert e nélkül a munkaadó nem tudja átutalni a BÉRemet Magyarországi pénzintézetben megnyitott bankszámlára az osztrák munkáltatók általában nem utalnak.

Abban az esetben, ha a munkába állás előtt nem kérik a bankszámlaszámunkat, az feltételezhetően nem hivatalosan bejelentett munkahely, mely nagyon sok kockázattal jár. Illegálisan végzett munka esetén a kiszabható büntetés akár több mint ezer Euró is lehet, vagy két évre kiutasítanak Ausztriából.

Persze kérhetünk a büntetésre részletfizetést, de ekkor már valamennyire megbélyegzettek vagyunk Ausztria területén.

Még azon gondolkozok, hogy ha valóban megkapom az állást, kiköltözzek-e Ausztriába, vagy esetleg Sopronból járjak be. Még ki kell számolni a KÖLTSÉGEK-et, amelyek Bécsben kicsit húzósabbak, mint nálunk. Ezzel mindenképpen számolni kell.

Mindenesetre azért a lakáskeresést elindítom és érdeklődöm a lakhatási körülményekről illetve az árakról is.

Az ÁLLÁSINTERJÚ-m a villanyszerelő vállalat egyik vezetőjével egyik napfényes reggel történt. Igyekeztem jóval előbb elindulni, hogy időre odaérjek. Szerencsére mivel a helyet már előre megnéztem az interneten – jókor, még idő előtt odaértem.

Mielőtt beléptem az főnök irodájába, még egyszer lassan elgyakoroltam a bemutatkozást és a várható kérdéseket is számba vettem.

Egyszer csak szólítottak, kicsit ideges lettem, de mivel sokat gyakoroltam a bemutatkozást és a többi várható kérdést, így a meghallgatás jól sikerült.

A főnök érthetően, bár kissé bécsi dialektusban beszélt. Az interjú fél óráig sem tartott, mindenre tudtam felelni, kivétel néhány olyan dolgot, amelyre csak bólogattam.

Figyeltem, hogy a kérdésekre kimerítően, de ne túl hosszan reagáljak, így elkerültem, a hosszú körmondatokat.

AMIKOR EGY (NÉMET) ANYANYELVŰVEL BESZÉLGETEK MINDIG FIGYELMESEN HALLGATOM. SOK ESETBEN – HA KÉRDEZ – A KÉRDÉSBEN MÁR OTT LAPUL A VÁLASZ IS. MÁS ALAKALOMMAL EGY-EGY ISMERT SZÓLÁST, KÖZMONDÁST IS SOKAT SEGÍTETT.

Most már csak néhány hetet kell várnom, hogy elkezdhessem a várva várt munkát Bécsben. A BÉRekAusztriában általában meghaladják a nettó 1500 Eurót, de a külföldi munkaerő mindig kicsit kevesebbel is be kell, hogy érje.

Az én keresetem 1150 Euró, de ezt kézhez kapom. Lesz még némi túlórám (lásd MUNKAIDŐ) is, amit másfélszeresen fizetnek.

Az ADÓZÁSom jelentéktelen lesz, mert 10.900 Euro éves jövedelemig az osztrák törvények szerint adómentesnek számítok.  A kifizetett ADÓ-t az adóév után visszaigényelhetem a Finanzamt-nál (Adóhivatal).

Van gyermekem is, aki után CSALÁDI TÁMOGATÁSt kaphatok és ezt is a Finanzamt-nál kell igényelnem. A TB kártyát és az adószámot a munkaadó igényli a szakhatóságoknál. Ezt nekem csak akkor kell személyesen intézni, ha vállalkozást alapítok.

Ha esetlegesen JOGI ÜGYEK-be bonyolódnék, csak felkeresem a http//:www.igr.at oldalt és már meg is kapom a megfelelő munkajogi felvilágosítást magyarul.

MUNKAIDŐ-m heti 38,5 óra lesz, ami most a válság közepén általános, bár az osztrákok 70%-a (felmérések szerint) nem érzi a válság közvetlen hatásait.

Persze sokan – többek között nők – Kurzarbeit-ben (rövidített munkaidő) dolgoznak, ami azt jelenti, hogy a 20-35 órát töltenek a munkahelyükön.

A próbaidőm 12 hét lesz, ha utána állandósítanak, akkor 52 hét folyamatos munkaviszony után már szabadon választhatok magamnak munkahelyet.

Most ha közben felmondanék, akkor az engedélyem lejár, és ha újabb munkahelyet találok, ismételten igényelnem kell az engedélyt.

Azért választottam Bécset, mert a világ legélhetőbb városai közé tartozik. Bár hangulatában kissé Budapesthez hasonlatos. Az emberek segítőkészek és a KÖZLEKEDÉSis kiváló. Későbbiekben érdekelne egy VÁLLALKOZÁS ALAPÍTÁSa is. Ennek ügyintézése időbe kerül, de ha odafigyelünk, nem túl bonyolult.

Ha a későbbiekben munkahelyet akarok változtatni az  AMS hivatalok mindenben tájékoztatnak, még ingyen telefonálhatok is a leendő munkaadómnak. BETEGÁLLOMÁNYesetén a TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁS mindent fizet. Feleségem szeretne valamilyen EGYETEMET itt elvégezni, amihez jelenleg csak egy érettségi és megfelelő németNYELVtudás szükséges. A tandíjat 2008-ban törölték el.Emiatt sok külföldi diák tanul itt, többek között 1500 magyar is.

Nyelvvizsga papírt – mint az EU-ban általában – sehol sem kérnek. Csak a gyakorlati irás és beszéd tudás a fontos. Az utóbbi időben számos magyar ismerősömet elbocsátották aNYELV-tudás hiánya miatt. Ez manapság kardinális probléma. Manapság egy szakmunkásnak – aki Ausztriában akar dolgozni – kielégitően kell németül tudnia. MUNKASZERZŐDÉSt irásban fogok kötni. Így sokkal biztosabb, mert szóban is köthetnék, de azt nem biztos, hogy teljesen megérteném. Persze arra – ki mit mondott – hivatkozni is elég nehéz lenne.

MUNKAVÁLLALÁSunk során is előfordulhatnak BALESETEK. Ezért fogok kötni egy kicsit drágább BALESETBIZTOSÍTÁST, mert így több pénzt is kaphatok. NYUGDÍJ járulékot is fizetek, mivel itt is jogosult leszek a NYUGDÍJra. Ha otthon megyek NYUGDÍJba, akkor az Ausztriában töltött idő fele számit szolgálati időnek. Nemsokára keresek egy háziorvost is, mert itt az EGÉSZSÉGÜGY igen kiválóan müködik. Amíg nincs osztrák TB-m, addig az EURÓPAI BETEGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYÁt használom.

Remélem nem sok különös problémával találkozom Ausztriai tartózkodásom során. Mégis ha valami megoldhatatlan nehézséggel találkozom, akkor a NAGYKÖVETSÉGünk remélhetőleg segíteni fog.

Forras: http://goo.gl/sXDTZ

[catlist]