Ausztria a külföldi munkavállalásban gondolkodó magyarok egyik legkedveltebb célországa: az osztrák társadalombiztosítási adatok szerint már jócskán meghaladta a 63 ezret is a szomszédos országban dolgozó honfitársaink száma.

Bécsben drága a megélhetés

A sokat hangoztatott nyelvtudás és pénz nélkül ugyanakkor ide sem érdemes elindulni. Ausztriai munkavállalóként a lakhatás költségeire havi szinten legalább 400-500 eurót kell fordítani, ami naponta legalább 15 eurós kiadást jelent fejenként. (Bécsben ez az összeg jelentősen több: itt napi 40 eurós lakhatási költséggel számítva akár havi 1200 euróra is rúghat az összeg. Emellett az étkezésre nagyságrendileg legalább 200 euróval kell számolni, míg a bécsi fővárosban havi 45 euró 1 bérlet ára.

Az ausztriai munkaerőpiac 2011. május 1-je óta áll nyitva a magyar munkavállalók előtt. A nyitás óta már nem kell munkavállalási engedély-de egyéb előzetes, engedélyeztetési eljárásokra sincs szükség. Ám az állás betöltéséhez szükséges végzettségeket, képesítéseket el kell ismertetni. Ez ügyben az osztrák Gazdasági Családügyi és Ifjúsági Minisztériumhoz kell fordulni.

Be kell jelenteni a kintttartózkodást

A kint tartózkodást ugyanakkor az önkormányzat tudomására kell hozni. A munkavállalás vagy letelepedés céljából Ausztriába érkezőknek a beutazást követő 3 napon belül be kell jelentkezniük az ausztriai lakcím szerinti kerületi önkormányzatnál. Itt igényelhetnek fényképes igazolványt is. A bejelentőlap (Meldezettel) beszerezhető a hivataloknál vagy akár trafikokban – ám a www.wien.gv.at/verwaltung/meldeservice/meldezettel.html oldalról is letölthető.

Az osztrák minimálbérről: nos, Ausztriában nem létezik egységes minimálbér.

Néhány fizetési adat szakmánként

Ehelyett az ágazati kollektív szerződésben meghatározott, évente rögzített bérmegállapodásban rögzítik a minimálbér mértékét. Ezt a cégeknek be kell tartaniuk. Ám a bérek nagysága kulcsfontosságú munkavállalóként, így néhány adat a közvetítő által kínált munkákról: szakorvosoknak például havi bruttó 6000 eurós, szakképzett ápolóknak havi bruttó 3 ezer eurós fizetéssel, míg építőipari szakmunkásoknak havi bruttó 2200 eurós fizetéssel kínálnak munkát.

Ausztriában a próbaidő legfeljebb 1, míg szakmunkás-tanulók esetében 3 hónap lehet. A próbaidő alatt a munkaviszonyt mindkét fél indoklás nélkül mondhatja fel.

Legalább 30 nap az éves szabadság

A hatályos osztrák törvények szerint a munkaidő napi 8 óra, heti 40 óra. Ettől a munkaadó akár el is térhet. Pénteken például hamarabb hazaengedheti a munkavállalót. (Az engedménnyel így átlagosan 38,5 óra lesz 1-1 munkahét.) Ám a napi normál munkaidőn túli munkavégzésért 50%-kal több pótlékot köteles fizetni a munkáltató. A napi túlmunka mértéke nem haladhatja meg a 10 órát-így a heti munkaórák száma sem az 50-et.

Teljes cikk: https://www.monster.hu/karrier-tanacsok/cikk/munka-ausztria