Mobiltelefonálás árak Ausztriában

Akik nem törzsolvasóink – egyrészt ideje azzá válni :) – másrészt olvassák át e cikk után a korábbi árösszevetéseket, majd gondolkodjanak, tényleg ilyen országot akarunk? 23 év alatt ennyire futotta, hogy az árak megegyeznek vagy olcsóbbak Ausztriában, de a bérek a világ feneke alatt? (További elemzések a cikk végén.)

Ezek után pedig következzenek a mobiltelefonálás költségei hazánkban és Ausztriában. Leszögezném, hogy igen, nálunk magasabb az áfa, és az Orbán-kormány bevezette a telefonadót is (percenként és sms-enként 2 forint, céges számláknál 3 forint), de ezt korrigálni fogjuk, és megnézzük anélkül is az árakat.

És most már talán mindenkinek felnyílik a szeme, hogy “hol nincs kolbászból a kerítés?”

Megnézzük a szolgáltatókat külön-külön is, majd összehasonlítjuk az osztrák és magyar T-Mobile, tehát ugyanazon szolgáltató árait! Döbbenetes lesz. (Ausztriában nincs Vodafone és Telenor, tehát csak a T-Mobile esetében volt lehetséges a konkrét összehasonlítás.)

Feltöltős tarifák

Magyarországon a csóró embert első körben a hűségidő nélküli, havi feltöltős lehetőség érdekli, hiszen nem kötelezi el magát, és nem kell azon aggódnia, hogy lebeszéli-e a havi díjba foglalt keretet.

Mivel a szolgáltatók számtalan, bonyolultabbnál bonyolultabb csomagokat kínálnak, megkerestem az általános feltöltős (lehetőleg net nélküli) csomagokat, amelyben a legolcsóbb más hálózatba szóló perc- és sms díjak árait néztem.

Magyarországon a számtalan csomagnak éppen az az értelme, mint az adózásnak. Soha ne legyen lehetőséged tisztán átlátni az egészet, de érezd úgy, mintha milyen sok lehetőséged lenne a “választásra”, közben a végén minden csomaggal ugyanoda jutsz: rohadt drága!
Vodafone

A vodafone prémium csomagja minden hálózatba egységes perc- és sms tarifákat tartalmaz: 46,5forint!

T-Mobile

A szolgáltató itt már igyekszik mindenkit összezavarni a 128-féle lehetőségével, sokszor külön havi díj is kerül levonásra egy-egy “hű de akciós” percdíjért hálózaton belül, tehát ismét ugyanott vagyunk, mint az alap csomaggal.

A Domino 5 csomagban – ahol nincs plusz havi díj – a más belföldi hálózatba történő hívás díja49 forint, az sms ugyanannyi.

Telenor

Ez a szolgáltató is igyekszik minket jól összezavarni, bár koránt sem olyan mértékben, mint a T-Mobile. Praktikum csomagjában a hívás díja 45,5 forint, az sms ára 46 forint.

Gazdasági Versenyhivatal (GVH)

Más – normális – államban ezért már milliárdos bírságokat osztogatnak, mely a vezérigazgatóra is vonatkozik, nálunk persze “minden hatóság” úgy látja, hogy a szolgáltatók még véletlenül sem igazították egymáshoz az áraikat, ááá, nem…

Matolcsy szerint egyenesen piaci verseny van ebben az országban minden területen, ezért a szolgáltatók, bankok nem hárítanak át semmilyen általa kitalált új adót, ááá nem… Mint a szél, úgy hárította át az ügyfelekre a három szolgáltató a kirótt telefonadót.

Telefonadó nélkül és osztrák áfával mennyi?

Hogy össze tudjuk hasonlítani, és ne kössön bele mindenki, hogy nálunk azé’ meg azé’ drága…

A telefonadó 2 forint, az áfa nálunk 27%-os, Ausztriában 20%-os. (A telefonadó egyébként havi 700 forint maximumig vonható, céges számláknál 5000-ig, ezért most csak egy becsült értéket nézzünk.)

46 forintos – átlagos szolgáltatói – perc- és sms díj telefonadó nélkül és 20%-os áfával havi kb.41-42 forint lenne.

Nem a két tétel okozza az eszméletlen árakat, ahogy várnánk – természetesen a költségvetés számára a telefonadó már tetemes milliárdokat jelent éves szinten, neked maximum 700 forintot, hisz ez a telefonadó maximuma. (Ez is sok, nem arról van szó, de az osztrák árakhoz képest, majd meglátod…)

Magyarországon a Lidl-féle Bluemobile kínálja a legolcsóbb feltöltős szolgáltatást, melyben 33 forint a perc- és sms díj egyaránt, a számlázási egység viszont itt is 60 másodperces egységekben történik.

Ausztriában feltöltős tarifák

Ausztriában, aki feltöltős előfizetést választ, az hülye vagy 12 éves gyerek…

A havi feltöltős tarifák perc- és sms díja áfával együtt 8 cent = 24 forint! Nálunk 46 forint! De ez a forma nem is nagyon jelenik meg az ottani szolgáltatók kínálatában, mert tudják, hogy drága! Igen, náluk ez a drága, a mi tarifánk fele, nekik már drága! Ugyanis létezik a BOB nevű szolgáltató, amely más nagy szolgáltató kiépített rendszerét (hálózatát) használja – mint ahogy nálunk kapott nemrég engedélyt ugyanerre a Tesco és a Lidl.

A BOB nem kínál szinte semmi mást, mint feltöltős kártyás csomagot és mobilnetet. És azért tud olcsó lenni, mert nem rendelkezik boltokkal, mindent telefonon és interneten kell intézni, ők pedig ingyenesen küldik ki a rendelt SIM-kártyát stb.

(Ezt a megoldást Magyarországon is használják, de még csak főként az internet szolgáltatók, webshopok: parfümöket is ezért adják akár 50%-kal olcsóbban, hiszen nem kell fenntartani az üzletet, eladókat stb. minden raktárról bonyolódik.)

Nincs havi díj, nincs hűségidő, annyit fizetsz, amennyit beszélsz, ráadásul az első perc után 30 másodpercenként számláznak, nem úgy, mint nálunk, hogy utána is 60 másodpercenként.

A telefonálás és sms így kerül 4 centbe (áfával), ami 12 forint! Nálunk 46 forint!

Osztrák minimális és átlagbér

Ausztriában az osztrák KSH adatai alapján a nettó havi medián átlagbér = 1700 euró, ami 510 ezer forint! Nálunk ugyanez kb. 115 ezer forint. A minimális bér Ausztriában havi nettó 1000 euró = 300 000 forint, nálunk 64 000.

És most nem kell meglepődni, ha azt mondom, az osztrákoknak még ez a perc- és sms díj is drága! Ennél ugyanis jóval olcsóbban is tudnak előfizetést venni.

Havi díjas csomagok

3000 forinton kínált csomagok

Első körben azt nézzük meg, ha 3000 forintot áldozol havonta telefonálására, ami 10 euró, akkor milyen perc- és sms árakkal találkozol.

A 10 euró az osztrák minimálbér (1000 euró) 1%-a! A 3000 forint a magyar minimálbér 4,7%-a!

Ez jól mutatja, egy átlagos osztrák még minimálbér esetében is képes a fizetése 1%-át telefonálásra költeni az olcsóbb percdíjakért, de mennyi is ez?

Magyarország

Vodafone

A Vodafone kínálja a Vodafone Go nevű csomagját, de már itt is megy a trükközés, mert 2690 a hirdetett ára, de készülék nélkül, és csak akkor, ha nem postai csekken fizeted a havi díjat, mert akkor az ára 2990 forint. Az előfizetéshez 2 éves hűséget kell aláírnod, akkor is, ha nem veszel telefont! (Ezt is megnézzük Ausztriában.) Ha telefont is veszel mellé, akkor az előfizetés díja már 3190 forint! Jól ki van ez találva Magyarországon, nem?

Ez a 3000 forintos csomag tartalmaz havi 100 percet vagy sms-t bármely belföldi hálózatba, és 150 MB mobilnetet! (Magyarul előfizetéssel, 2 éves hűséggel 30 forint a perc és sms díja!) Minden további perc- és sms díj: 40 forint! Emlékszünk, hogy Ausztriában a feltöltőkártyás bob-os csomagban hűség és havi díj nélkül 12 forint az sms és a perc!

Telenor

A Telenor Smarttarifa XS csomagja havi 3190 forint, amely 100%-ban lebeszélhető, de sms-re nem használható fel! A 3190 forint is csak úgy beszélhető le, hogy 50%-ban hálózaton belül = 3190 / 2 = 1595 forint, és 50%-ban (1595 forint) hálózaton kívül! Tehát, ha egy hónapban több mint a felét pl. hálózaton kívül beszéled, akkor az már pluszban számlázódik! 2 éves hűséggel, persze. Tartalmaz még 250 MB mobilnetet.

Na, annyukat?

Amíg tart az egyenleg (lebeszélhetőség), addig a percdíj hálózaton belül 32 forint, hálózaton kívül36 forint! Az sms mindig 40 forint, nem vonódik az egyenlegből. Ha felhasználtad a lebeszélhetőséget, utána minden hálózatba 39 forintért telefonálhatsz. Emlékszel, a Vodafone-nál 40 forint volt ez! Nem hangolták össze, mi? És Ausztriában a feltöltőkártyás bob-os csomagban hűség és havi díj nélkül 12 forint az sms és a perc!

T-Mobile

Külön össze lesz hasonlítva az osztrák T-Mobile szolgáltatóval, de láthatjuk, hogy a magyarországi telefontársaságok szinte fillérre azonos árakkal dolgoznak, nemhogy verseny nincs, de működő Gazdasági Versenyhivatalunk se.

Ausztria

Lehet kapaszkodni, öveket becsatolni, indulunk oda, ahol létezik a piaci verseny fogalma.

A “drei” nevű szolgáltató HalloSIM csomagja azoknak kínál lehetőséget, akik nem akarnak telefont venni, csak egy előfizetést. Ez a csomag – ellentétben a magyarországival – nem tartalmaz hűségidőt, és semmilyen egyéb plusz díjat.

Az osztrák szolgáltatók kínálatában NINCS ennyiféle csomag, mint nálunk. Nincs hálózaton belüli, meg kívüli marhaság: Ausztrián belüli és Ausztrián kívüli díjak léteznek! A csomagok átláthatóak, nincsenek túlbonyolítva az átverés érdekében, mint nálunk. Mint amikor a bécsi “BKV” és a budapesti “BKV” árait mutattam be. A bécsi “BKV”-nál sincsen annyiféle marhaság bérlet, mint nálunk! Csak egy pár létezik, de azok precízen átgondoltak. A BKV honlapján fél órába telt, mire az összes “lehetőséget” átnéztem! A bécsi “BKV” honlapján ez kb. 5 perc!

A HalloSIM nevezetű csomag havi díja 10 euró = 3000 forint. Tartalmaz 1500 percet és(!!!!!!!!!!!)1000 smst Ausztrián belül, nem hálózaton belül! És nem 100 percet vagy smst, mint a Vodafonecsomagjában! Ez azt jelenti, hogy 0,66 cent egy perc beszélgetés, ami 1,9 forint!!!! És akkor kaptunk még INGYEN 1000 sms-t is! Ezt kapod 3000 forintért! Emlékszünk, a magyar szolgáltatók a hűséggel együtt kínálnak 30 forintos percdíjat, amíg a felhasználhatóság tart, utána pedig 40 forintos sms és percdíjat! (Kattints a fotóra, ennyire egyszerűen átláthatóak Ausztriában a tarifacsomagok!)

Látható, hogy most akcióban kapod az 1500 percet, mert egyébként csak “nyamvadt” 1000 perc járna. Ez azt jelenti, ha ezzel számolunk, és elköltjük az 1000 percet és 1000 smst, akkor 1 perc ára = 1,5 forint, és értelemszerűen ugyanennyi az 1 darab sms is! 1,5 forint!

Na ki a hülye, az osztrák vagy a magyar? És e mellé kapunk még 2 GB mobilnetet = 2000 MB! Nem csoffadt 150 (Vodafone) vagy 250 (Telenor) MB-ot! És még Mobil TV-t is, mert ott az is létezik!

Ezért nem vesz az osztrák feltöltős kártyát, hát a minimálbér 1%-áért ennyi mindent kap = 1,5 forintos sms és percdíjat!

Hozzá kell még tennem annyit – a pontosság érdekében -, az osztrák havidíjas előfizetések általában tartalmaznak egy éves szolgáltatási díjat is, ahogy a fotón is látszik apró betűkkel, ez évi 20 euró pluszban. Ez annyit jelent, hogy a 10 eurós havi díjat 14 hónapig fizeted, de ne felejtsd el, hogy Ausztriában van 13. és 14. havi fizetés is, azaz 14 hónapig kapod a fizetést is, tehát a havi díjad így is 10 euró!

Korlátlan beszélgetés

Magyarország

Vodafone

A Vodafone hatalmas kampányba kezdett a RED nevezetű szarával, amit havi potom 9 990 forint-tól kínál 2 éves szerződéssel, ehhez havi 500 MB mobilnet is jár.

Amit nemzetközileg is össze fogunk hasonlítani, az a Vodafone Red 2 GB = 2 000 MB csomagja, amit nálunk 13 990 forintért vesztegetnek. (Ausztriában a legkisebb adatmennyiség, amit a korlátlan csomagok mellé kínálnak: 2 GB, ezért ezt tudjuk összehasonlítani, nem az 500 MB-osat.)

A Vodafone-nál ezért a 14 ezer forintért havi 2 GB adatforgalmat kapsz és slussz, persze a korlátlan sms és telefonálás lehetőségével belföldön. (Telefon kedvezményesen nem jár hozzá! Külön kell havidíjat fizetni a telefonért, ha veszel az iszonyat drága előfizetéshez.)

Az összehasonlítás kedvéért, most nézünk hozzá egy telefont is: Samsung Galaxy Note 3.  (Azért ezt a telefont választottam, mert megtalálható mind a három hazai szolgáltató kínálatában, illetve az osztrák T-Mobile kínálatában is.)

A telefont úgy kaphatjuk a csomag mellé “kedvezményesen”, hogy 8 000 forint havi díjat számítanak fel 2 évig, azaz a teljes havi díj így 21 990 forint lesz! A telefonért fizetned kell még első részletet is, ami 29 990 forint. A telefon teljes ára a 2 év alatt 24 x 8000 + 29990 = 222 000forint! Előfizetéssel együtt a 2 év alatt = 13990 x 24 + 222 000 = 557 760 forint! Igen, több mint félmillió forint a 2 év alatt!

Telenor

A Telenor szintén kínálja ugyanezt a csomagot, 500 MB adatforgalommal, telefon  nélkül, 2 év hűséggel – milyen véletlen – ő is havi 9 990 forintért, mint a Vodafone, de véletlen!

2 GB-os adatforgalommal lévő korlátlan sms és perc csomagja viszont már 17 990 forint, ehhez azonban ad egy kb. semmire nem jó zeneszolgáltatás csomagot (a fiatalok átverésére persze jó ez a csomag). (Elsőre úgy tűnik, hogy a Vodafone mennyivel olcsóbban adja! Na de csupán elsőre! Mint mondtam, ez egy gusztustalan ország, ahol Gazdasági Versenyhivatal NEM LÉTEZIK! Az érdekesség ott kezdődik, amikor telefont szeretnénk hozzá venni. “Megvesszük hozzá” a példában ugyanazt a Samsung Galaxy Note 3 típusú telefont, amit a Telenor egyszeri12 997 forintért ad nekünk. Azt jelenti, hogy a 2 év alatt összesen 17 990 x 24 + 12 997 = 444 750forintot fizetünk ki!

T-Mobile

Szinte már-már csoda számba megy, hogy a T-Mobile is kínálja ugyanezt a csomagot ugyanazzal az 500 MB adatforgalommal, amit az előző kettő szolgáltató kínált havi 9990 forintért, és mi meglepő, ő 10 990 forintért kínálja ezt a csomagot Next M néven (de ha van ilyen arany kártyás előfizetésed, akkor 9 990 forint).

Összehasonlításunk alapja a másik két szolgáltatónál a 2 GB adatforgalom, nos a T-Mobile nem kínál 2 GB-ot, csak 3 GB-ot. Ennek havi díja 19 990 forint 2 év hűséggel, de a telefon már ingyé jár hozzá. Azaz a vizsgált Galaxy Note 3 telefont ingyen kapjuk ehhez a csomaghoz, így a két év alatt összesen 19 990 x 24 = 480 000 forintot fizetünk ki.

A félmillió forint itt is megvan, ugyan a két év alatt már tízezres a különbség, és itt járunk a legjobban, de az árak még mindig olyan közel járnak egymáshoz a gusztustalanul drága magasságban, hogy piaci verseny nyomát sem találjuk.

(Ha más telefont néznénk, valószínű mindig más szolgáltató nyerne pár tízezer forinttal, de a végeredmény ugyanaz: akárhova is mész, le vagy húzva, mint az állat.

Hazai árakat összegezve:

A korlátlan 2 GB-os csomag a Samsung Galaxy Note 3 telefonnal a teljes 2 éves hűség alatt ennyibe kerül:

 • Vodafone:  557 760 forint
 • Telenor: 444 757 forint
 • T-Mobile:  480 000 forint

Igen, cirka félmillió forint a 2 év alatt! Szegény szolgáltató, nem? (Ha más telefont néznénk, akkor nyilván más eredménylistát kapnánk, de a végeredmény ugyanaz: az előfizetéseket tekintve a szolgáltatók azonos árakat használnak, attól függően változik a végeredmény, hogy milyen telefont vásárolunk hozzá.)

Telefon árak a kártyás csomagban:

Sokkoló lesz látni, mennyire el vannak szállva a magyarországi mobilszolgáltatók! És mennyire undorító árakat használnak. A telefont havidíjas előfizetés nélkül is meg lehet venni, a szolgáltató ekkor is bekorlátozza a telefont saját hálózatára, azaz csak a szolgáltató SIM-kártyájával használható, és drágábban adja, mintha havi díjas szolgáltatással vennénk. (Magyarul egy értékcsökkent terméket kapunk havi díjas és kártyás csomagban is, mert csak az adott szolgáltató SIM-kártyáját lehet belehelyezni.)

A telefonokat kártyafüggetlenül is meg lehet vásárolni GSM boltokban, amelyeket így bármilyen szolgáltató SIM-kártyájával lehet használni. Megdöbbentő lesz, mennyibe kerül így, és mennyibe a szolgáltatóknál a korlátozott telefon:

 • Vodafone: 219 990 forint (bekorlátozott telefon kártyás csomagban)
 • Telenor: 204 990 forint (bekorlátozott telefon kártyás csomagban)
 • T-Mobile: 196 990 forint (bekorlátozott telefon kártyás csomagban)
 • Egyéb GSM boltokban: 152 750 – 164 900 forint (KÁRTYAFÜGGETLENÜL, bármilyen elköteleződés nélkül!!!!!)

Sokkoló? Igen. A bekorlátozott szart nagyjából 50 ezer forinttal drágábban adják, mint a független kereskedők a kártyafüggetlen telefonokat! A GSM boltok áraihoz az árukereső árösszehasonlítását használtam. (Természetesen a 3 nagy szolgáltató nem él vissza a reklámok adta gazdasági erőfölényével, és nem is hangolja egymáshoz az árakat még a telefonok esetében sem. Áhhh, nem… ahogy látjuk is…)

Itt jön be a képbe, hogy a magyarok mennyire NEM TUDATOSAK! Mennyire nem néznek utána semminek. És mennyire könnyen verhetik át őket mind a szolgáltatók, mind a politika! A politika ugyanezt az átverést használja, reklámokkal próbálja elnyomni az emberek természetes ösztönét az elővigyázatosságot illetően: rezsicsökkentés, rezsitábornok, megvédjük stb. – hogy végeredményben az egész Orbáni adóreform rosszabb életfeltételeket teremtett az alacsonyabb keresetűeknek a rezsicsökkentéssel együtt is, az az egyszerű embert már nem érdekli, mert természetes ösztönei, elővigyázatossága eltűntek! Az emberek ma már nem néznek utána semminek!

Ez volna a pénzügyi tanácsadó szerepe, ami Magyarországon szintén egy nem létező fogalom. Az emberek még egy 20-30 milliós hitel esetében sem óvatosak, elővigyázatosak, nem néznek utána a dolgoknak, és nem veszik igénybe független pénzügyi tanácsadó (nem ügynök!) segítségét, de utána persze CSAK a bank a hibás, mert odaadta az akkor olcsó deviza alapú hitelt azokkal a feltételekkel és veszélyekkel, melyeket előre közölt.

A mai világ az átverésre épül! Ezt már minden szülőnek kötelessége lenne megértetni a gyerekkorban a gyerekével! Ezt valaki vagy elfogadja vagy nem! Vagy tudatosan éli az életét vagy nem! Ilyen lehetőség nincs, hogy nem vagyok tudatos, de majd jól járok! Ez az út nem létezik! Nem vagy tudatos, elővigyázatos, akkor nem jársz jól.

Ausztria

Szándékosan hagytam utoljára a T-Mobile szolgáltatót, ugyanis most a korlátlan csomagoknál kezdjük az osztrák T-Mobile szolgáltatóval való összevetést.

Ausztriában a korlátlan csomagok 2 GB = 2000 MB nettől indulnak. Nem szórakoznak olyan pitiáner adatforgalommal, mint az 500 MB, ami egyébként nagyjából 150 darab MP3 zeneszám letöltésére elegendő, tehát egy semmi…

Egy MP3-as zene általában 3-8 MB méretű. A weboldalaknak is van betöltődési mérete, ennek az oldalnak kb. 4 MB, az index.hu is nagyjából ugyanennyi és így tovább… Ez azt jelenti, hogy 500 MB esetében megnyitsz 150 ilyen új oldalt, és elfogyott a havi kereted, és ekkor még nem beszéltünk videók nézegetéséről, egyéb nagyobb méretű fájlok letöltéséről. Egy nem tömörített JPG fotó 1-8 MB mérettel bírhat.

Ausztriában a T-Mobile Smart Net Unlimited S néven kínálja legolcsóbb csomagját, amiben korlátlanul beszélhetünk és küldhetünk smst, valamint 2 GB gyors net is jár hozzá.

Ára, tessék kapaszkodni, havi 22,49 euró = 6 745 forint!

A Vodafone kínálja Magyarországon a “legolcsóbb” ugyanilyen csomagot 13 990 forintért, amihez szintén nem jár telefon, a hazai T-Mobile pedig már 19 990 forintért, de jár hozzá telefon. Magyarul a hazai T-Mobile -szemben az osztrákkal – mindenképpen lehúz havi 20 ezer forinttal! Félelmetes?

Tehát a korlátlan csomagos előfizetések havi díjai:

 • Osztrák T-Mobile: 6 745 forint
 • Magyar T-Mobile: 19 990 forint
 • Vodafone: 13 990 forint
 • Telenor: 17 990 forint

Természetesen megnézzük most ugyanazt a Samsung Galaxy Note 3-as telefont, mennyibe fog nekünk kerülni az egész a 2 év alatt Ausztriában. Online rendelésnél kiválasztottam hozzá néhány ingyenes szolgáltatást is, de pár eurókért egyéb más is – például több internet stb. – rendelhető hozzá.

Ausztriában a havi díjas előfizetésekhez általában két extra költség járul. Egy egyszeri aktiválási díj (49,90 euró = 15 000 forint), valamint éves szolgáltatói díj (20 euró = 6 000 forint).

Erre az előfizetésre most kapunk 1 évig 10%-os kedvezményt is, tehát egy évig a havi díj 22,49 euró = 6 745 forint, 1 év után 24,99 euró = 7 500 forint.

A telefont ebben a csomagban 249 euróért = 74 700 forintért adják.

A teljes két éves hűségidőre mindent összeadva 907,58 euró = 272 275 forint!

És akkor újra a két éves díjösszesítő táblázat Samsung Galaxy Note 3 telefonnal, a hazai szolgáltatókkal és az osztrák T-Mobile csomagjával:

 • Vodafone:  557 760 forint
 • Telenor: 444 757 forint
 • T-Mobile:  480 000 forint
 • Osztrák T-Mobile: 272 275 forint!

Magyarországon pontosan ugyanazzal a korlátlan csomaggal, pontosan ugyanazzal a telefonnal a dupláját fizeted ki két év alatt, mint egy osztrák! Miközben ők 13. és 14. havi fizetést is kapnak! És 4,6-szer annyit keresnek, mint mi!

Szép ország, nem?

Egyéb osztrák T-Mobile előfizetések havi 3000 forintért

Az osztrák T-Mobile egyébként szintén kínálja havi 10 euróért Megaklax Starterpaket néven – a már korábban más szolgáltatónál is bemutatott csomagot -, mely 1000 belföldön lebeszélhető percet, 1000 belföldi smst és 1 GB internetet is tartalmaz. (1,5 forint a percdíj és 1,5 forint az sms-ek darabja, ha teljesen kihasználod keretet, és ekkor még ingyen kaptál hozzá 1GB internetet is.) És nincs hűségidő, nincsen egyéb díj. (Itt nincs a havi 20 eurós éves szolgáltatási és egyszeri aktiválási díj sem.)

Ilyen hozzászólásokat írnak a csomaghoz egyébként az oldalon: (fordítás pirossal)

Vajon mikor írnak majd ilyeneket a magyarok a magyar T-Mobile-hoz?

Ugyanis itt is van ám 3 000 forintért csomag! Hajjaj! A magyar T-Mobile 3200 forintért kínáljaMozaik XS csomagját, ami 100%-ban felhasználható beszélgetésre és sms-re is, és tartalmaz 200 MB internetet is.

A perc- és sms díj már viszont valahogy nem egyezik az osztrák “kollégáéval”. A percdíj hálózaton belül 35 forint, más hálózatba 38forint, az sms ára is 38 forint. (Szemben az osztrák 1,5 forintos árakkal!)

Végső összegzés

Ez egy gusztustalan ország! Ahol a bérek a béka fasza alatt vannak, a szolgáltatók árai viszont meghaladják az osztrák szolgáltatók árait! Gazdasági Versenyhivatalunk gyakorlatilag egy vicc. A 23 éves politikánk egy vicc! A multik ebben az országban azért nem fizetnek normális béreket, mert nincsen munkáskamaránk, mint Ausztriának!

Gondoljunk már bele, hogy Magyarországon – becslésem alapján – a T-Mobile fizethet a szimpla eladóinak olyan havi nettó 100 000 forintot, így összességében a munkáltatói járulékokkal együtt190 000 forintba kerül egy munkavállaló. Ezért az osztrák díjszabáshoz viszonyítva gusztustalanul magas árakat alkalmaznak, és még a telefonokat is a független telefonok árainál drágábban értékesítik.

Ezzel szemben az osztrák szolgáltató, ha csupán minimális bért fizet (nettó 1000 euró), akkor is havi 1500 euróba = 450 ezer forintba kerül egy munkavállalója! De ne felejtsük el, hogy van 13. és 14. havi fizetés is, azaz évi plusz 900 ezer forintot még ki kell fizetnie! A magyar szolgáltató egy eladója után éves szinten kifizet 190 000 x 12 = 2 280 000forintot. Míg osztrák szolgáltató társa 450 000 x 14 = 6 300 000 forintot! És ekkor Magyarországon nem minimálbérrel számoltam, míg Ausztriában igen!
Minimálbérrel nézve a magyar szolgáltató éves szinten 126 000 x 12 = 1 512 000 forintot fizet ki a munkáltatói járulékokkal együtt! Az osztrák 6 300 000 forintot! Itt jön elő, hogy Ausztriában 4-szeres fizetésekkel találkozunk, miközben a szolgáltatók versenyeznek egymással!

Ausztriában a szolgáltatók mérföldekkel több szolgáltatást nyújtanak ugyanazért a pénzért! És az osztrákok 1 millióval kevesebben vannak, mint mi! Ők mégis ki tudják ezt termelni? Míg a magyar szolgáltatók, nem? A magyar szolgáltató állandóan fenyegetőzik, hogy kivonul? Az osztrák miért nem vonul ki Ausztriából? Az osztrák miért ad normális fizetést?

Nem érezzük, hogy kurvára át vagyunk baszva mi magyarok? Magyar munkavállalók? Hogy a 23 év politikai elitje semmi másra nem alkalmas, mint arra, hogy madárijesztőnek kitegyük őket a pusztába? Mert vagy nem értenek semmihez vagy rég eladták az országot pitiáner pénzekért!

És nem kell a telefonadóra fogni, előtte sem voltak normális fizetések, miközben a magyar szolgáltatók sem biztosítottak ilyen olcsó csomagokat! Amellett persze, hogy a telefonadó egy faszság, és jól bizonyítja az Orbán-kormány hozzá nem értését. Sem az mszp, sem a fidesz nem képesek a gazdaságot előre mozdító politikát kidolgozni: közgazdászaik egy dolgot tudnak: adót emelni, új adót kitalálni!

Hát ehhez aztán kell a közgazdász végzettség! Hát beteszek egy csorda tehenet a parlamentbe, az is elbúgatja, hogy újj adót, újj adót! Erre azok is képesek! Az állam feladata az, amit Ausztriában látunk! Folyamatosan biztosítani, előre mozdítani a piaci versenyt!

Az államnak meg kell teremtenie az ehhez szükséges jogszabályokat, feltételeket, elvárásokat stb. = gazdaságpolitika! Amihez a 23 éve stagnáló politikai elit nem ért!

A nemzetgazdaság (= makroökonómia) és állam aktív vagy passzív kapcsolatáról több közgazdász (sokszor a másiknak ellentmondó) elmélete is napvilágot látott, melyek az idő előrehaladtával fejlődtek. A második világháború után a fejlett államok egész sora Keyneselméletére alapozta gazdaságpolitikáját, tőle ered a makroökonómia szó is. Elméletének legfőbb pillérei:

 • a magára hagyott gazdaság működésképtelen, a piaci mechanizmus nem biztosítja a zavartalan újratermelést
 • az államnak szabályozni kell a gazdaságot, ez a társadalom stabilitásának feltétele

Ausztria gazdasága is ezért működik! Mert az állam az eszközeivel aktívan biztosítja a piaci verseny állandó létét, a visszaélések felszámolását stb., de úgy, hogy bizonyos jogokat átadott a népnek = munkáskamara. A szinte tökéletes egyensúlyi állapot az, ami Ausztria gazdaságát működteti.

Nézzük a mi Matolcsynk hatalmas szakértelmét: “a szolgáltatók nem hárítják át a különadókat, mert piaci verseny van köztük” – mind a bankok, mind a szolgáltatók azonnal áthárítottak minden különadót a fogyasztókra. Mert a magára hagyott gazdaság működésképtelen, ahogy Keynes is megmondta, csak szegény Matolcsynak erről senki nem szólt… biztos hiányzott közgáz órán, mikor ezt is tanították neki. A magyar politikai közgazdászok egyetlen eszköze, amit egyáltalán ismernek, az adók kivetése. Fogalmuk nincsen, hogyan kell szabályozni, hogyan kell egyensúlyi állapotot teremteni! A mobilszolgáltatók sem véletlenül versenyeznek egymással ilyen mértékben odaát, az osztrák állam ugyanis minden eszközével erre löki / tereli a gazdasági szereplőket!

Kíváncsi vagyok, az oldalon lévő elemzések hatására, hányan döbbenek rá, hogy ennek az országnak annyi, ha a 23 év politikája nem tűnik el végleg a süllyesztőben. Sokan – hozzászólásokban – a múltra fognak mindent, merthogy Ausztriában nem volt kommunizmus. Ki nem szarja le, könyörgöm, 23 év telt el! Szlovákia már leköröz minket, pedig alig 20 éves! Nem csak a balti, de már a balkáni államok (Horvátország, Törökország) is hagynak el minket vásárlóerőben! A múltra kell fogni? Hányszor hallottuk fideszes vagy mszp-s politikus szájából a 23 év alatt a MUNKÁSKAMARA szót? Vagy a NETTÓ MEDIÁN ÁTLAGBÉR fogalmát? – amit az x-cikkek hatására már egyre több helyen visszahallani mostanában a médiában is. Milyen múlt? 23 év nem elég, hogy egy az egyben átvegyük az osztrák munkáskamarai törvényt? – melynek pontos forrását is megadtam ezen az oldalon az erről szóló cikkben.  (Németország felében is kommunizmus volt, de ott az oroszok kivonulása után AZONNAL nyilvánosságra hozták az ügynökaktákat! Nálunk 23 éve nem teszik meg!) Ez mind nem a múlt, hanem a jelen! A jelen bűne, a jelen felelőssége, ahol ma tartunk!

Gusztustalanul ki vagyunk használva és gusztustalanul hülyének vagyunk nézve.

Forras: http://goo.gl/a8OdhD

[catlist]