Mit jelent a korlátozott és a korlátlan adókötelezettség?

Ki minősül korlátlanul adókötelesnek Ausztriában?
Mindenki, aki Ausztriában állandó vagy ideiglenes lakóhellyel rendelkezik (állampolgárságtól függetlenül)!Ki minősül korlátozottan adókötelesnek Ausztriában?

Azon személyek, akiknek Ausztriából jövedelmük van, de nem rendelkeznek Ausztriában sem állandó, sem ideiglenes lakóhellyel. Hat hónap Ausztriai tartózkodás után visszamenőleg életbe lép a korlátlan adókötelezettség (az adott évre vonatkozóan).

Miben nyilvánul meg a korlátozottan adóköteles státusz?

Az Ausztriában szerzett jövedelem adózásánál eltérő szabályok vonatkoznak a korlátozottan és a korlátlanul adóköteles személyekre: 

 A korlátozottan adóköteles személyek nem tudják igénybe venni többek között az egyedül keresőknek és a gyermeküket egyedül nevelőknek járó adókedvez-ményt, a gyermektartási adókedvezményt és a rendkívüli terheket.

A legjelentősebb különbség azonban az, hogy korlátozottan adóköteles személyeknél az adóalapból levonandó adómentes sáv alacsonyabb. Technikailag ez úgy valósul meg, hogy adóbevallás (Arbeitnehmerveranlagung? ) benyújtásakor az adóalaphoz 9.000 €urót hozzászámítanak, és eszerint kerül az adóösszeg megállapításra (§ 102 abs. 3 Estg 1988).

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az adóbevallás benyújtása után a kapott határozatban esetleg nem  adóvisszatérítés szerepel, hanem akár több száz €urós befizetendő adóhátralék keletkezik. (Erre nagyon sokan nem figyelnek, és sokszor utólag fordulnak irodánkhoz a helyzet orvoslásáért, sajnos már későn!)

Erre azért kerül sor, mert az adómentes jövedelemsávot alapvetően annak az államnak kell figyelembe vennie, amelyben az adóalany lakhelye van (jelen esetben Magyarország). Így az Ausztriában érvényes 11.000 €urós adómentes sáv helyett a korlátozottan adókötelesek jövedelme csak 2.000 euróig adómentes. 
A 9.000 euró hozzászámítása és az ebből adódó adótöbblet megfizetése elkerülhető a megfelelő nyomtatványok kitöltésével, és a korlátlan adókötelezettség alá való átjelentkezéssel!

[sc:infousztria ]

Segítség a témával kapcsolatban: http://infoausztria.com