Mit jelent a kettős háztartásvezetés Ausztriában?

Kosten für doppelte Haushaltsführung

Amennyiben olyan távolságra laksz a munkahelyedtől, hogy nem tudsz naponta hazajárni, akkor az adóbevallásban elszámolhatók a második lakás fenntartásának a költségei.

A család lakóhelyeként (otthonként) az a lakcím tekinthető, amelyben házas- vagy élettársával közösen élnek, és amely az életének középpontja (Mittelpunkt des Lebensinteresses).

A következő feltételek teljesülése mellett igényelhető:

– a munkahelye olyan távolságra van a lakóhelyétől, hogy a napi hazajárás nem elvárható. Ez a távolság alapesetben 120 km, jogos indok esetén lehet kevesebb is.

– a család áttelepülése a munkahely közelébe a következő indokok alapján nem elvárható.

– házas- vagy élettárs a lakóhely közelében kereső tevékenységet folytat, és éves jövedelme több, mint 2.200,- euró.

– A család lakóhelyén a közös háztartásban eltartott, gondozott gyermekek élnek, és a teljes család átköltözése gazdasági okokból nem elvárható.

Ha a család áttelepülése a fenti okok egyike miatt nem elvárható, akkor a kettős háztartásvezetés és a hazautak költsége tartósan leírható az adóalapból.

Amennyiben a fenti feltételek nem teljesülnek, akkor ezek a költségek csak átmeneti jelleggel számolhatók el. Házastársi vagy élettársi viszonyban élők legfeljebb 2 éves időszakon keresztül, egyedülállók legfeljebb 6 hónapos időszakon keresztül  érvényesíthetik a költségeket.

A kettős háztartásvezetés címén elszámolható költségek

– Ténylegesen felmerült lakásköltségek (pl. lakbér, rezsi, de elszámolható a szükséges lakberendezési tárgyak költsége is)
– Hotelszoba költsége[sc:infousztria ]

[catlist]