Minimálbér az ausztriai idősápolóknak?

Dúl a vita az ápolók jogállásáról Ausztriában, és miközben akár baj is lehet abból a csatából, ami arról szól, hogy a kiközvetített kisegítők vajon munkavállalók-e, felmerült, hogy az idősápolóknak minimálbért kellene adni.

A napokban számoltunk be arról, hogy az adóhivatal nekiment az Ausztriában dolgozó külföldi ápolók jogállásának, arra hivatkozva, hogy az egyik ausztriai munkaközvetítő által a kórházakba küldött, vállalkozóként dolgozó ápolók valójában munkavállalók.

Ha az osztrák NAV-nak lesz igaza, akár a házi gondozók státusza is megváltozhat, aminek az egyik következménye az lehet, hogy a családoknak munkaviszonyban kell őket alkalmazniuk, amit nyilván nem tesznek meg, ráadásul visszamenőleg is ki kellene fizetni utánuk az elmaradt járulékokat. (Teljes cikkünket itt olvashatod el.)

1200 eurós minimálbér?

Eközben egy másik, ennél kedvezőbb fejlemény is akad, méghozzá az a vita, ami arról szól, kapjanak-e minimálbért a szakmában dolgozók, például akik öregeket ápolnak.

Mintegy 51 ezer ápolóról van szó, és a szociáldemokrata párt, az SPÖ gazdasági ügyekben illetékes szóvivője, Christoph Matznetter azt mondta, szerintük 1200 euró körül lenne a minimálbér megfelelő összege.

Az ápolóként dolgozó külföldi munkavállalók több mint fele (56 százalék) Szlovákiából érkezik, de sokan mennek Romániából és Magyarországról is az osztrák egészségügybe – írja a Die Presse.

A 24 órás ápolás az osztrák egészségügy egyik leginkább dinamikusan fejlődő területe. Tavaly 21 ezer ember részesült éjjel-nappali ápolásban, ami 18 százalékkal haladja meg a 2013-mas adatot, de ami még ennél is elgondolkodtatóbb, a 2010-es duplája.

Ezzel párhuzamosan viszont az idősotthonok száma stagnál, aminek az is az oka, hogy (különösen egyes régiókban) az idősek inkább az otthoni ápolást részesítik előnyben. Ennek főleg anyagi okai vannak, hiszen míg az ellátás egy idősek otthonában havi 3500 euróba (!!) kerül, addig az otthoni ápolás ennél lényegesen olcsóbb.

Forras: http://goo.gl/fFXZ7c

[catlist]