Minden határellenőrzés megszűnik az osztrák-magyar határon

Az osztrák külügyminiszter röviddel ezelőtti sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy holnaptól, azaz június 4-én csütörtöktől minden határellenőrzést megszüntetnek 7 szomszédos ország irányába, amelyeket a koronavírus-járvány miatt vezettek be, az egyetlen kivétel Olaszország, mert ott még mindig magasak a napi fertőzéses esetszámok – számolt be a Reuters.

A bejelentés szerint a más országokból érkezőknél már nem kell testhőmérsékletet ellenőrizni és nem is kényszerülnek kéthetes karanténba sem. Így tehát a koronavírus-járvány előtti helyzethez tér vissza Ausztria a német, liechtensteini, a svájci, szlovák, szlovén, cseh és magyar határszakaszon. Közben a cseh és szlovák határon is feloldják az ellenőrzéseket, illetve itthonról a horvátországi nyaralás is könnyebbé válik, igaz jelenleg visszafelé még kéthetes karantén vár a magyarokra:

Az osztrák bejelentés röviddel a német külügyminiszter mai bejelentését követte, miszerint a német kormány június 15-től visszavonja a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió (EU) valamennyi tagországára kiadott utazási figyelmeztetését.

EREDETILEG EGYÉBKÉNT AZ OSZTRÁKOK AZT TERVEZTÉK, HOGY CSAK JÚNIUS 15-TŐL NYITJÁK MEG HATÁRUKAT A NÉMETEK, SVÁJCIAK ÉS LIECHTENSTEINIEK FELÉ, DE MOST EZT ELŐREHOZTÁK ÉS RÁADÁSUL KI IS BŐVÍTETTÉK MÉG TOVÁBBI NÉGY ORSZÁGGAL, MERT ANNYIRA GYORSAN JAVUL MEGÍTÉLÉSÜK SZERINT A KORONAVÍRUS-HELYZET.

Az osztrák-magyar, illetve többi osztrák reláció irányába a határellenőrzések megszüntetése logikus lépés azután, hogy az elmúlt hetekben tartósan alacsony volt a napi új koronavírusos esetek száma Ausztria szomszédos országaiban. Mivel azonban Olaszországból, főleg az északi régiók fertőzöttsége miatt még mindig napi 200-500 közötti új fertőzésről érkeznek a hírek, feléjük a fennmaradó határellenőrzés érthető. Ezt jelzik az alábbi grafikonjaink is, amelyeken a napi adatok ingadozása miatt a 7-napos mozgóátlagot szerepeltetjük.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200603/itt-a-nagy-hir-minden-hatarellenorzes-megszunik-az-osztrak-magyar-hataron-435252?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link