Miért keres többet egy osztrák, mint egy magyar?

Állandóan visszatérő kérdés ez, hiszen elég sokan érzik úgy, hogy az elvégzett munkájuk mennyisége és minősége után (akár az azonos munkakörben dolgozó nyugati kollégákhoz képest is) magasabb fizetés járna nekik, mint amennyit kapnak. Akkor hol a hiba?

A kérdésre a Portfolio kiváló szerzője, Madár István keresi a választ írásában, ebből idézek most pár érdekes részletet, miközben természetesen mindenkit buzdítok arra, hogy olvassa el az eredeti cikket is.

Valójában a fő kérdést elég könnyen el lehetne intézni, egy egyszerű osztás megadja a választ. Az országban megtermelt értéket osszuk el a lakosság számával! Ezt vessük össze más országok hasonló eredményeivel, és láthatjuk, hogy a jövedelmünkben semmi különleges nincs. (Azon kívül, hogy nyilván többet szeretnénk.) Kíméletlenebbül fogalmazva: azért kisebb a jövedelmünk, mert kevesebbet termelünk. (…)

Mi lehet akkor az oka, hogy a béreket alacsonynak érezzük? Az alábbiakban néhány gazdasági összefüggést mutatunk be, ami magyarázatot adhat erre.

Az adók

Nem az első számú ok, de jó, ha gyorsan tisztázzuk: hiába osztja fel maga között a tőketulajdonos és a munkaerő a megtermelt jövedelmet (profitra és bérre), ha aztán jön az állam, és különféle elvonások formájában sokat vesz el belőle. (…)

Nem (csak) a szorgalmon múlik

A legnagyobb ellentmondás, amit érezni szoktunk, hogy hiába mondják, alacsony a termelékenységünk, sokan úgy látják, ennél keményebben már nemigen lehet dolgozni. Ez sokszor valóban így van, ám az előállított érték nem csak, sőt, elsősorban nem a munkaórák számától függ. Sokkal inkább attól, hogy milyen technológia, tudás van az előállított termék mögött, milyen értéket képvisel a piacon. (…)

Még pont ugyanazért is több fizetést lehet kapni

(…) Bármilyen szomorú, erre is van racionális magyarázat. Azért keres egy bécsi fodrász sokkal többet, mert magasabb termelékenységű kuncsaftjai vannak. A fodrászok ott úgy tudnak „kiharcolni” magasabb bért, hogy a magasabb termelékenységű embereknek nyújtott szolgáltatása többet is megér. Egyszerűen azért tudnak 5-10-szeres árakkal dolgozni, mert egy fejlettebb gazdasági környezetben ugyanaz a munka többet ér. (…)

Eredeti cikket a Hataratkelo oldalon olvashatjak.

[catlist]