Miért is jó külföldön élni? – pszichológus szemmel


Elsősorban azért mert az ember kilép a kényelmi zónájából, és mint tudjuk: “Az élet ott kezdődik, ahol elhagyod a komfortzónád.” Persze a komfortzónából való kilépésre számtalan más lehetőség is adódik, de ez az egyik “legerősebb”.

Bárhol is élsz külföldön, távol a hazádtól, a megszokott, ismerős környezetedtől – rengeteg új helyzettel találkozol: ismeretlen a hely, a kultúra, az emberek, a szokások, minden. Még a levegő is más. Egészen más élni valahol, mint “turistáskodni”. Rengeteg kihívással találkozol nap mint nap – persze kihívásokat otthon is találsz, de itt el sem tudod kerülni őket. Az új szituációkban, új emberekkel kapcsolatban pedig gyakran nem működnek a régi jól bevált és begyakorolt sémák, probléma megoldási módok, elsősorban a kulturális különbségek miatt, másrészt a Te megváltozott helyzeted miatt. Kénytelen vagy tanulni, fejlődni. Valójában ez az önismeret fejlődésének egy roppant érdekes útja: rengeteget tanulhatsz magadról abból, hogy hogyan viselkedsz ebben a számodra teljesen új szituációban. Akár egész meglepő felismeréseket is tehetsz önmagaddal kapcsolatban. Gyakran hasznosabb ez – és mennyivel “életszerűbb” – mint sok önismereti, személyiségfejlesztő tréning. Itt derül ki igazán, hogy mennyire vagy rugalmas, nyitott, befogadó, elfogadó, kreatív, mennyire vagy képes alkalmazkodni. És ezeknek a jellemvonásoknak, képességeknek a fejlesztésére is remek alkalom kínálkozik – ha beilleszkedni és boldogulni szeretnél.

A külföldi lét másik járulékos pozitív “mellékhatása” az lehet, hogy az ember megtanulja értékelni azt, amije van. Elmondom, mire gondolok: Sokan, sokféle okból hagyják el az országot: Van, aki pusztán anyagi okokból, a jobb megélhetés reményében, van, aki kíváncsiságból, tapasztalatszerzés céljából, kalandvágyból, van, akit egy régi álma megvalósítása hajt. Ami közös bennünk, hogy ha alkalmanként hazalátogatunk, más szemmel nézzük a világot, régi, ismerős otthonunkat. Igen, tudom – látjuk, hogy mi az ami “nem működik”, hiszen sok esetben erős a kontraszt. De újra látjuk a szépséget is azokban az ismerős, megszokott dolgokban, melyek mellett Magyarországon élve talán egyszerűen “elmentünk”. Újra megcsodáljuk a Balaton kékségét, hallgatjuk a nád susogását, a békák kuruttyolását. Megbámuljuk Budapest gyönyörű épületeit, a Duna hídjait, a csodás zöld erdőket, parkokat. Úgy örülünk a virágzó orgonának, nárciszoknak, a rügyező fáknak, minden egyes fűszálnak, mint azelőtt talán soha. Más szemmel látjuk régi otthonunkat, felfedezve az értékeit, s ezután más szemmel nézünk új otthonunkra is, a jelenünkre, talán abban is jobban megtalálva a szépséget, az értékeket. Jobban értékeljük és megbecsüljük azt, amink van.

Azért is jó külföldön élni, mert néhány év külföldi tapasztalat után nagy valószínűséggel el tudod dönteni, hogy valójában mik a számodra fontos dolgok, letisztul a saját értékrended, és így megtalálhatod a helyed a világban. Bár sokan az anyagi jólét reményében próbálnak szerencsét más országokban, a legtöbb esetben “alulról” kell kezdeni, újrakezdeni. Lehet, hogy nem találsz a képzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő munkát – így sokan olyan munkákat is elvállalnak, amit Magyarországon soha nem tettek volna meg – ezáltal egész új, meglepő tapasztalatokra tehetsz szert. Talán átmenetileg még nehezebb anyagi helyzetbe kerülsz, mint amilyenben otthon éltél. Kérdés, hogy ezeket a nehézségeket, veszteségeket tudják-e kompenzálni azok a pozitívumok, melyeket az új ország nyújtani képes. Mások épp ellenkezőleg élik meg az ország váltást: bejönnek a számításaik – az otthoni jövedelem akár többszörösét képesek megkeresni munkájukkal, akár ugyanazzal a tevékenységgel, melyet otthon végeztek. Ez esetben az a kérdés merül fel, hogy az anyagi jólét ellensúlyozza-e, felülírja-e a család, a régi barátok, a megszokott környezet hiányát. Kiderülhet, hogy az ember valódi értékrendje egész más, mint amit addig gondolt magáról. Kiderülhet, hogy bizonyos dolgok fontosabbak, bizonyos dolgok pedig sokkal kevésbé számítanak, mint ahogy előzőleg hitted. Ráébredsz, hogy mi az, ami valójában boldoggá tesz, mi az, amitől valóban jól érzed magad, sőt: otthon érzed magad egy helyen. A család? A barátok? A munka? A pozíció? A megbecsültség? Az anyagiak? Az új kalandok? A kihívások? A megszokás? A kényelem? A biztonság? Az élet kiszámíthatósága? A pozitív jövőkép? A kultúra? A hangulat? A “hely energiái”? A szellemi fejlődés lehetősége? Az összetartozás érzése? Érdekes még a honvágy kérdése: van, akit az ér váratlanul, hogy milyen erősen szenved tőle, mások meglepetten tapasztalják, hogy egyáltalán nem éreznek semmi hasonlót. Ezeknek a felismeréseknek a hatására dönthetsz úgy, hogy új, választott országodban maradsz, vagy hazatérsz. Minden döntés jó döntés, ha szívből jön.

Tovabb az eredeti cikkre.