Mesterszakács Bécsben

Az iranyausztria.hu bemutatkozó rovatában Szíjártó Balázs világbajnoki aranyérmes mesterszakács, és ételszobrász.

A szakács szakma elsajátítása racionális döntés volt számomra, amit a mai napig sem bántam meg.1992 – benn kezdtem el dolgozni szakácsként a Balaton parton, több étteremben, csárdában, hotelban, későbbiekben már mint konyhafőnök.

image.aspx
15 év elteltével az országos mestervizsga bizottság előtt elméleti, és gyakorlati szakvizsga után szakácsmesteri oklevelet szereztem.

2008 – ban kezdtem el dolgozni a híres balatonfüredi Anna bálnak helyet adó Anna Grand Hotelben eleinte mint sous chef, majd mint executive chef. A tradicionális füredi Anna bál mellett számos kiemelt magas színvonalú rendezvényt bonyolítottunk le. Lehetőségem nyílt országos hidegkonyhai versenyeken részt venni, versenyezni, még több tapasztalatra szert tenni.

Közben ismerkedtem meg az ételszobrászattal (artisztika), amelyet már azóta barátom Tanács Attila kedveltetett meg velem, oly annyira, hogy először az alpfokú zöldség-, gyümölcsszobrász tanfolyamot végeztem el, majd utána az első abszolút kategória győztes aranyérmes artisztika versenyemen középfokú figurális zöldség-, gyümölcsszobrász oklevelet is kaptam. Több hazai rendezésű versenyen szerepeltem még különböző zöldség-, és gyümölcs versenymunkákkal, mind aranyérmes minősítéssel.

2010 – ben részt vettem Luxemburgban a szakács világbajnokságon, ami életem eddigi legnagyobb szakmai élménye volt, ahol 53 ország 2500 versenyzője mérte össze tudását 5 nap alatt. A sok munka meghozta gyümölcsét, és hidegkonyhai díszmunka kategóriában, a nemzetközi zsűri megítélése alapján aranyérmet kaptam.

A következő évben Nürnbergben rendezett HOGA nemzetközi gasztronómiai versenyen azaranyérem mellé még az abszolút kategória győztes címet is megkaptam szintén hidegkonyhai díszmunka kategóriában. Ezután kaptam meg a Magyar Gasztronómiai Szövetségtől, szakmai munkám elismerése képpen az adományozott mesteri címet.

Majd a szakmai tudásismeret kiszélesítése, a továbbfejlődés lehetősége, a zöldség-, gyümölcsszobrászat magasabb szintre emelése miatt úgy döntöttem , hogy Ausztriában folytatom a karrierem. Stegersbachban (B) a Falkensteiner Balace Resortban kaptam munkát egy öt csillagos hotelban chef de partie beosztásban. Úgy terveztük feleségemmel, hogy neki is Ausztriában keresünk munkát a szakmájában, mint óvónő.

Közel egy év elteltével másik két kollégával közösen saját éttermet nyitottunk a határ mellett szintén Burgenlandban egy kis faluban, Bildeinben, sok barátságos és segítőkész helyi és környékbeli ember örömére.

Múlt év decemberében feleségem állás ajánlatot kapott Bécsben egy magánóvoda hálózatban (két itt élő magyar óvónő segítségével) és akkor döntöttünk, hogy Bécsben folytatjuk tovább.

Ez év januárjában feleségem elkezdett dolgozni, a kislányunk, aki most 3 éves ugyanabba az óvodába jár. számomra nagy öröm, ahogy látom, ahogy a csoportjában jól érzi magát és egyre jobban elsajátítja a német nyelvet.

IMG_6819Én most végzek egy nyelvtanfolyamot, hogy a német tudásomat tovább csiszoljam, de közben különböző céges-, családi rendezvényekre, esküvőkre, születésnapokra stb. feliratos dinnyék, logóval ellátott vázákat tökből, virágcsokrokat zöldségből, egyéb zöldség-, gyümölcsszobrász kompozíciók elkészítését vállalom. A munkáim a honlapomon megtekinthetők:

www.szijartobalazs.hu

Terveim között szerepel egy olyan munkahely, ahol lehetőségem nyílik a zöldség-,gyümölcs szobrászatot tovább folytatni, ezzel is hozzájárulni az üzlet sikeréhez.

Nagyon tetszik a város sokszínűsége, úgy gondolom rengeteg lehetőség rejlik benne munka, szabadidő, kikapcsolódás terén. Mindketten zenei beállítottságúak vagyunk (feleségem énekel, én harsonázom, és énekelek), és későbbiekben szeretnénk a kulturális életben is részt venni, és hosszú távon Bécsben maradni.

Szíjártó Balázs
Ausztria, Bécs
Világbajnoki aranyérmes mesterszakács, és ételszobrász

www.szijartobalazs.hu