Mégis ömlik a pénz külföldről? – Ennyit utalnak haza a külföldön dolgozók –

Alaposan újrarajzolta a külföldről hazautalt jövedelmekről alkotott képet az MNB legutóbbi revíziója – írja a Portfolio.hu. Az új adatok szerint ugyanis az elmúlt években olyan gyorsan növekedett a külföldön kapott keresetek hazautalása, hogy az már nemzetgazdasági jelentőségű tétellé hízott. És eközben rendbe rakta a külföldön dolgozók számának gyors növekedése és a hazautalások közötti látványos ellentmondást.

Az MNB fizetési mérleg statisztikája egy jelentős átalakításon ment keresztül a közelmúltban, ezzel párhuzamosan pedig nagy adatrevízióra is sor került. A leglátványosabb változást éppen a munkajövedelmek soron találhatjuk – mutat rá a pénzügyi portál cikke. A munkajövedelmek egyenlege (vagyis a hazautalások és a Magyarországon dolgozó külföldiek visszautalásának különbsége) óriásit változott: 2013-ban 800 millió euróról 2,17 milliárd euróra.

A munkajövedelmekből származó bevétel így már a magyar GDP 3 százalékát közelíti, ami jelentősnek mondható, hiszen immár elmondhatjuk: a folyó fizetési mérleg többletének több mint harmada abból származik, hogy a külföldön munkát vállaló magyarok hazautalják a megszerzett jövedelmük egy részét. Vagyis – teszi hozzá a Portfolio.hu – a munkajövedelmek jelentőségét a megváltozott adatok fényében újra kell értékelni: a külföldön dolgozó magyar munkavállalók az utóbbi két évben már jelentős mennyiségű jövedelmet utaltak haza.

Az új adatsor sokkal inkább egybevág a munkapiaci folyamatokkal: az ugyanis nehezen volt hihető, hogy az egyre növekvő számú külföldi munkavállaló nem utal haza több munkajövedelmet.

Forras: http://goo.gl/8cCpL5

[catlist]