Megéri Ausztriában tankolni?

Egy, évek óta Ausztriában dolgozó benzinkutas tapasztalata az, hogy van olyan kút, ahol a vevőkör tíz százalékát a magyarok adják.

A MOL hét eleji döntése után a gázolaj literenkénti átlagára 415-416 forintra mérséklődött, a benziné 413-414 forint maradt. Igaz, az árak településenként, üzemanyagtöltő, állomásonként változhat. Akár 15-20 forintos különbség is előfordulhat.

Ausztriában, a 95-ös benzin átlagára 1,37 euró (415 forint), ugyanennyibe kerül a gázolaj is.

Hosszú távon megéri

Fontos, az árak éppen az adott napra, hétre érvényesek, hosszú távon azonban azt mondhatni: aki Ausztriában dolgozik, neki megéri ott tankolni. Ha csak az árakat vesszük figyelembe, akkor havi szinten több ezer forintot lehet megtakarítani.

S nem beszéltünk arról a gyakran hallott érvről, hogy a kinti üzemanyag használatával csökken az autó fogyasztása. Ám könnyen lehet, hogy ezt inkább az érzelmek mondják, mint a valóság…

Kút a magyaroknak

A határ túloldalán Kelénpataknál (Klingenbach), nyílt a közelmúltban egy új kút. Az akkori sajtónyilatkozatok szerint kifejezetten a magyar ingázókra számítanak. Itt készpénzzel, vagy bankkártyával előre kell fizetni, és ezt követően lehet tankolni. (Túlfizetés esetén a többletet egy kuponon kaphatjuk vissza).

A portálunknak nyilatkozó, immár évek óta Ausztriában dolgozó benzinkutas tapasztalata az, hogy van olyan kút, ahol a vevőkör tíz százalékát a magyarok adják. Ez a hatás a határtól 30-40 kilométeres körzetben jelentkezik.

Ezen sáv pedig megfelel annak, ahol az ingázók jelentős része dolgozik.

Megtudtuk azt is, mi magyarok, általában csak tankolunk, más szolgáltatást nem kérünk. Ennek fő oka, hogy péládul az autómosás, vagy az egyéb műszaki termékek már drágábbak, mint nálunk.

A tapasztalat szerint, az nem jellemző, hogy csak az üzemanyag miatt járjanak át Ausztriába a határ térségéből.

Olcsó, vagy drágább

– Az ausztriai piacon kétféle üzemanyagtöltő állomás közül lehet választani – folytatja a kutas. – Az egyik az olcsóbb, önkiszolgáló. Itt gyakorlatilag csak tankolni lehet. Míg a másik drágább, szolgáltatásokkal shoppal, mosóval, és egyéb lehetőséggel.

S nem mellesleg minőségibb üzemanyagokkal várják az autósokat. Az előnye és a hátránya mind a kettőnek megvan. S úgy tűnik, a vevőkör is.

Forras: http://goo.gl/OVwW4V

[catlist]