Magyar rendszámmal Ausztiában

A nem osztrák rendszámú autók ellenőrzésével az osztrák állam az adófizetés megkerülését akarja megakadályozni. Konkrétan két adóról van szó, az MVSt (Motorbezogener Versicherungssteuer), ami útadót jelent. Ez az adó a biztosítás árába van beépítve, évenként kell fizetni.  A másik adó neve NoVA (Normverbrauchsabgabe), ami állítólag ökölógiai adó, egyszer kell fizetni amikor az autó az első rendszámot kapja.

Az érvényes jogszabályok szerint az országba behozott, és itt használt autókat egy hónapon belül osztrák rendszámmal kell ellátni. Ez az idő egy hónappal meghosszabbitható. A bejelentéskor kell fizetni a NoVa adót, aminek összege az üzemanyagfogyasztástól, CO2 kibocsátástól függ, az autó értékének max. 16%-áig. Az értéket az Eurotax alapján, vagy ha ettől nem lényegesen kevesebb, akkor a vételi szeződés alapján állapítják meg.

Figyelem: ha az autó később elhaggya az országot, ez az adó visszaigényelhető.

Az ellenőrzéskor az alapvető kérdés, hogy a gépkocsi vezetőjének hol van állandó lakása. Ha ez Ausztriában van, akkorfennáll az átjelentési kötelezettség és lényegtelen, hogy dolgozik, vagy nem, hogy a feleség nevére van az autó bejelentve, vagy a sajátjára.

A büntetés jogi alapja az, hogy egy hónap után az autónak megszünik a forgalmi engedélye annak ellenére, hogy magyar rendszám van rajta és a magyar forgalmi még érvényes. Forgalmi engedély nélküli jármű közúti használata 5000 €-ig büntethető. A büntetéshez hozzájön még a NoVA adó, büntetés annak késedelmes befizetéséért. Az egész könnyen meghaladhatja az autó értékét.

Ha a hatóság jogtalanul szabja ki a büntetést, akkor a bíróság, vagy a hatóság előtt bizonyítani kell, hogy az autó jogosan van Ausztriában annak ellenére, hogy nem itteni a rendszáma. Mikor van esély a büntetés és a költségek elkerülésére?

A legfontosabb kérdés, hogy hol van a sofőr állandó bejelentett lakhelye. Ha ez nem Ausztria, akkor van esély.

Forrás: http://goo.gl/jiyQ1

[catlist]