Magyar nyelvet bemutató műsort indított az ORF


Magyar nyelvet oktató és bemutató műsort indított az ORF (Osztrák Rádió és Televízió), az első adás hétfőn volt látható. Az Ungarisch für Anfänger (Magyar nyelv kezdőknek) című műsort az ORF burgenlandi szerkesztősége készíti és 50 héten át sugározzák

Felsőőrön (Oberwart), Alsóőrön (Unterwart), Őriszigeten (Siget in der Wart) és természetesen Felsőpulyán (Oberpullendorf) forgatunk, hiszen ott él a legtöbb burgenlandi magyar – mondta Dorottya Kelemen, a produkció egyik szerkesztője, és hozzátette: az adással közelebb akarják hozni a burgenlandiakhoz az itt élő magyarok mindennapjait. Az adásban gyerekeknek szóló nyelvtanításról lesz szó, magyar nyelvet tanító gyerekkönyveket ismertetnek, és a témát óvodai pedagógussal járják körül. A nézőknek a legfontosabb és legjellemzőbb magyar szavakat szeretnénk megtanítani; jó lenne, ha néhány komplett mondatot is elsajátítanának – mondta Elizabeth Hausmann-Farkas, a műsor másik szerkesztője.

Nyelvtanításon túl megmutatják azt is, hogy élnek a burgenlandi magyarok. Az első néhány rész a Burgenlandi Magyar Kultúregyesület munkájáról szól, Zsótér Írisznek, az egyesület elnökének kalauzolásával. A műsort, amelyet minden hétfőn a Burgenland Heute (Burgenland ma) című műsor előtt sugároznak, meghallgatható lesz a burgenlandi rádión és megtekintető online is.

Forras: Ujschlag

[catlist]