Magyar munkavállalók gyakori kérdései

Kevés nehezebb téma van, mint az ausztriai munkavállalással kapcsolatos adó- és járulékkérdések. Bár minden eset más, és az interneten megtalálhatóak a dokumentumok, megkértük szakértőnket, válaszoljon néhány gyakori kérdésre, feltételezve, hogy a kérdező osztrák cégnél kíván munkaviszonyt létesíteni. (“unselbständig Beschäftigte”)K: Mire számítson a klasszikus munkavállaló, mit von le (adó, járulékok, egészségbiztosítás, stb.) a munkaadó automatikusan a fizetéséből? (éves tervezett bér, bruttó 100.000 euró)?

Az összes levonás (szja,tb) után éves 60.000 EUR tiszta jövedelemmel számolhat. Tudni kell, hogy minden ausztriai munkavállalónak 14 havi bér jár.
A tb-járulék magában foglalja a nyugdíj- és a balesetbiztosítást is!

Az Osztrák Pénzügyminisztérium honlapján található egy bruttó-nettó bérkalkulátor, ahol a havi bruttót megadva kiadja a havonta/évente fizetendő járulékok mértékét.

K: A bérből levont egészségbiztosítási járulék fedez minden egészségügyi beavatkozást állami kórházban, vagy érdemes plusz biztosítást kötni?

Csaknem teljes ellátást biztosít a járulék, ám a magánbiztosítás plusz szolgáltatásokat jelent: jobb kórházi ellátást, előnyt és szabad orvosválasztást a műtéteknél, stb. A választott magánbiztosító ad pontos felvilágosítást a részletekről, illetve a társadalombiztosítás által nyújtott szolgáltatásokra vonatkozó információ az alábbi honlapon található:

http://www.sozialversicherung.at/portal/index.html?ctrl:cmd=render&ctrl:window=esvportal.channel_content.cmsWindow&p_menuid=825&p_tabid=4

Az egy háztartásban életvitelszerűen élő (bejelentett) családtagok (a nem keresők is) is élvezik a biztosítást.

K: A kint fizetett egészségbiztosítás Magyarország területén is jogosultságot biztosít a teljes egészségügyi ellátásra, vagy csak a sürgősségi ellátásra?

Az osztrák társadalombiztosítás is kiadja a magyarnak megfelelő európai tb-kártyát. Szolgáltatásait Ausztria területén kívül veheti igénybe, az adott tagállam térítési szabályai szerint, lehetséges, hogy az osztrák tb egyes számlával igazolt tételeket is térít, ill. részben térít.

Ez igaz az osztrák szolgáltatásokra is, bizonyos esetekben (pl. műtétek, kórházi tartózkodás) önrészt követelhetnek. (Itt léphetnek be a körbe a magánbiztosítók által nyújtott plusz szolgáltatások – természetesen külön díj ellenében))

Általános információk:
A magyarországi (osztrák EU-s tb-kártyára járó) szolgáltatásokról az alábbi linken található tájékoztatás:
http://www.sozialversicherung.at/portal/index.html?ctrl:cmd=render&ctrl:window=esvportal.channel_content.cmsWindow&p_menuid=6723&p_tabid=6&p_pubid=128106

Melléklet: az Osztrák Társadalombiztosító Intézet általános, az osztrák tb-rendszert ismertető, magyar nyelvű tájékoztató anyaga. https://docs.google.com/gview?a=v&pid=gmail&attid=0.1&thid=123137d0f7a6a7b7&mt=application%2Fpdf&pli=1

Forras: http://goo.gl/2KsYb

[catlist]