Lakásvásárlás Ausztriában

Mint EU-állampolgár az ausztriai ingatlanok vásárlása egyszerűbb, mint gondolná. Semmiféle külön engedélyre vagy bejelentésre nincs szükség a magyar hatóságok felé, ha ausztriai ingatlant akarunk vásárolni. Bármilyen ingatlant vásárolhat Ausztriában, kivéve a mezőgazdasági területek, amit egy külön erre a célra létrehozott tanácsnak kell engedélyeznie.

Bécsen kívül előfordulhat, hogy a helyi önkormányzat csak akkor járul hozzá a vásárláshoz, ha már elsődleges bejelentett lakcímmel rendelkezik a vásárló az adott településen.
Ezek a szabályok azonban településenként változhatnak, de például Bécs belterületén található ingatlanok közül bárki, bármilyen céllal vásárolhat ingatlant.

Ausztriai ingatlan: hogyan zajlik le egy ingatlanvásárlás?

Az első és legfontosabb lépés, hogy a vevő eldöntse, hogy milyen céllal szeretne ausztriai ingatlant vásárolni. Lakhatásra, befektetésre valamilyen későbbi céllal vagy egyszerűen csak azonnali kiadásra?

Persze az sem mindegy, hogy ezt Ausztriában hol szeretné. A főváros sok szempontból előnyösebb lehet, mint mondjuk egy síterep. Kiadás, befektetés szempontjából Bécsben mindenféleképpen jól jár a vásárló, hiszen a megtérülés sokkal rövidebb ideig tart, mint más településeken.

Az IMMODUO.hu munkatársai segítenek Önnek kiválasztani a céljának megfelelő ingatlant és szükség esetén ügyvéd, finanszírozó, adótanácsadó partnereinknél ingyenes tanácsadás keretén belül megismerheti a vásárlást befolyásoló tényezőket. Beletekinthet az ingatlan tulajdoni lapjába, segítséget kaphat, ha hitelre szeretne vásárolni és megismerheti az ügylethez kapcsolódó adózási lehetőségeket is.

Érdemes több napot szánni a nézelődésre. Naponta kényelmesen 2-3 ingatlant lehet megnézni. Ha sikerült kiválasztani a megvásárolni kívánt ingatlant, akkor egy írásos ajánlatot tehet az ingatlanra, így nincs szükség készpénzre, eltérően a Magyarországon megszokottaktól. Természetesen alkudozásra mindig van lehetőség, amelynek során az IMMODUO.hu minden esetben az Ön érdekeit képviseli.

Az írásos ajánlat jelenti a vevő komoly szándékát, ami egyben vásárlási kötelezettséget is jelent az ajánlat időtartamára. És ha az ingatlan eladója az ajánlatot elfogadja és ellenjegyzi, akkor már elvben létrejött az adásvétel. Eladó ausztriai ingatlanok esetén nagyon fontos, hogy ha például a férj és a feleség közösen szeretné megvenni az adott ingatlant, akkor mindkettőjüknek egy időben alá kell írni az ajánlatot. Ennek alapján elkészíti a jogász a végeleges ingatlan adásvételi szerződést.

A szerződés aláírása után pedig a vevő nem közvetlenül az eladónak fizet, hanem egy osztrák letéti bankba egy letéti számlára a megbízott ügyvéden keresztül. Ekkor kerül ellenőrzésre az ausztriai ingatlanok közül kiválasztott ingatlan minden esetleges tartozása, közüzemi hátraléka, vagy bármilyen terhe, ami nem volt feltüntetve a tulajdoni lapon. Érdemes kiemelni, hogy az ausztriai ingatlanok vásárlása a fentiek miatt sokkal biztonságosabb, mint az Magyarországon megszokott. Így az eladó csak akkor kapja meg a vételárat, ha az Ön tulajdonjogát már bejegyezték az ingatlan tulajdoni lapjára. Az adás-vétel folyamatát és a szerződés aláírását minden esetben közjegyző hitelesíti.

Ha az eladó ingatlan tehermentes, és a vevőnek rendelkezésére áll a vételár, tapasztalatunk szerint 2 hét alatt lezajlik a teljes folyamat. A földhivatali bejegyzés persze elhúzódhat pár hónapot, de az már nem jelent késedelmet a használatban. Az átfutási idő megnőhet, ha az ingatlan jelzáloggal terhelt, vagy a vevőnek hitelre van szüksége. Mindkét esetben irodánk segít a gyors lebonyolításban pénzügyi tanácsadó partnereink segítségével.

Az ausztriai ingatlanok megvásárlása professzionális ingatlanközvetítő közreműködésével kockázatmentes és gyors!

Ausztriai ingatlan: mennyire bonyolult és kockázatos a vásárlás egy magyar vevőnek?

Amikor magyarok szeretnének az eladó ausztriai ingatlanok közül vásárolni, mindkét félnek különösen fontos a bizalom és a jogi biztonság. Irodánk ebben olyan bejáratott módszert alkalmaz, amely mindkét fél számára teljesen biztonságos és gyors. A biztonság alatt nem az értendő, hogy jogilag teljesen körbe van bástyázva az ingatlanszerződés, és ha gond van, akkor lehet pereskedni. Ausztriai ingatlanok esetén annak nincs értelme, ráadásul szinte lehetetlen határokon át jogi vitát folytatni.
A biztonság alatt azt értjük, hogy csak akkor jut az eladó a pénzéhez, ha az ingatlant garantáltan tehermentesen átadta, a vevő pedig biztos lehet benne, hogy tehermentesen kapja meg az ingatlant.

Forras: http://goo.gl/a3Bh8M

[catlist]