Lakásvásárlás Ausztriában, Bécsben

Pár hónapja úgy döntöttünk, hogy nem szeretnénk az amúgy is magas albérletköltséget tovább fizetni, utánajárunk milyen feltételekkel tudunk mi Magyarok Ausztriában, Bécsben lakást vásárolni. Röviden, ugyan azokkal a feltételekkel, mint az osztrákok, vagy bármelyik másik EU tagországból érkezők.

Első körben az Ausztriában nagyon népszerű bazar.at, willhaben.at oldalakon keresgéltünk, gondolván a nem olcsó Makler költségek elkerülésére. Az eredmény nem volt valami bíztató. Ha valaki albérletet keres a normális, átlagos, megfizethető kategóriában, mindenképpen a hasonló oldalakat ajánlom, ott a plusz 3.000 eurós maklerköltséget kicsit soknak érzem, érdemes hát magánhírdetésekre szűrni, mi is ezt tettük pár éve, és rövid idő alatt meg is találtuk a megfelelő lakást.

Lakásvásárlás esetében mindenképpen ajánlom, hogy vegyük fel a kapcsolatot egy jó ingatlanközvetítővel. Rövid távon soknak tűnhet a makler által elkért 3% (+20% áfa), de hosszú távon mindenképpen megéri. Ausztriában a maklert nem csak a haszonszerzés hajtja, a vásárló érdekeit is képviseli.

Első körben tehát elkészítették a profilunkat, milyen lakás, milyen környék, milyen árszint, stb… Az ajánlatok hamar érkeztek, elkezdtünk hát lakásokat nézegetni. Minden esetben előre egyeztetett időpontban, munka után késő délután mentünk az ingatlanközvetítővel. Elég rugalmasak, nem kell ezért szabadságot kivenni, alkalmazkodnak az emberhez. Körülbelül a negyedik lakás megtetszett, jeleztük is ezt a maklernek. Pár napos gondolkodást kértünk.

Megvolt tehát a lakás, ezután jöttek az anyagiak. Egy jóbarátom pénzügyi szaktanácsadó (szívesen ajánlom mindenkinek: www.ince.at). Leültünk és átbeszéltük a lehetőségeket. Pár napon belül megkaptuk a hitelajánlatokat osztrák bankoktól. Ehhez csak a maklertől kapott iratokat, kereseti igazolásainkat kellett belüldenük. Itt jegyezném meg, hogy a pénzügyi szakembernek is megvan a maga költsége, ami szintén soknak tűnhet, de jóval kedvezőbb ajánlatokat kaphatunk így, mintha egyedül vetnénk be magunkat a hitelrengetegbe. Meglepett, hogy mennyire rugalmasak az osztrák bankok, természetesen itt is közre játszott a tanácsadó szerepe. Nem kell az első ajánlatot elfogadni.

Kiválasztottuk hát a legjobb ajánlatot (1.75%). Ennek költsége nem sokkal több, mint egy hasonló albérlet havi díja. A hitelbe nem csak a lakás árát építettük be, hanem a vásárlással járó többletköltségeket, lakásfelújítás, ingatlanbejegyzés, közjegyző, stb… Gyakorlatilag a maklerköltségen kívül a többi költséget fedezheti a hitel. Természetesen a hitel mivolta nagyban függ a hitelképességen, egyedül, vagy élettárssal vesszük e fel, fizetési kimutatásoktól, hitel előzménytől, stb….

Megvolt tehát az anyagi háttér, megnéztük újból a lakást és ajánlottunk egy árat, alacsonyabbat a meghírdetett árnál, ésszerű mértében. Az ajánlat tételénél már nagyon észnél kell lenni. Ausztriában ugyanis az ajánlattétel egyben kötelességgel is jár, azaz, ha az eladó elfogadja azt és aláírja, abban az esetben mi már nem, vagy csak nagy büntetés ellenében állhatunk el a vásárlástól. Ezt tehát jól meg kell gondolni.

Pár napos gondolkodás után elfogadta az ajánlatot az eladó. Itt a makler szerepe is sokat számít, ő tudja megmondani, hogy ésszerű ajánlatot tettünk e, le tudja e nyomni az összeget az eladó torkán. Így nem maradt más, mint megszervezni az adásvételt. Itt ismét nagy szerepe van a pénzügyi tanácsadónak. Az Ő által javasolt ügyvéd készítette el az adásvételi szerződést, ami természetesen jó nekünk, a vásárlóknak, hiszen az ügyvéd a mi érdekeinket képviseli. A végleges szerződés elkészültével kitűztük az aláírás időpontját, ami az ügyvédi irodában zajlott. Jelen volt egy közjegyző természetesen, aki végigkísérte az adásvételt, majd szignózta azt.

Az aláírás után elmentünk az eladóval és a maklerrel ismét a lakásba, ahol átnéztünk mindent, és aláírtuk az átadási protokollt. Innentől a pénzügyi rész automatikusan működött. A hitel összegét nem a mi számlánkra utalja a bank, közvetlenül egy letéti számlára megy az összeg, ahonnan a közjegyző utalja az eladónak a vételi árat, illetve fizeti ki az illetékeket, egyéb költségeket: Nebenkostenübersicht 2014. Fontos, hogy az eladó csak akkor kapja meg a vételi árat, ha megállapították, hogy az ingatlan tehermentes, ezzel biztosítják a tiszta adásvételt. Nem futhatunk bele hasonló, otthoni horror sztorikba.

Folytatás következik.

[catlist]