Lakáshitel külföldön dolgozóknak

Külföldön megkeresett eurókból vehetnek lakást a magyarok

A külföldön dolgozó magyarok pörgethetik fel a hazai lakáslízinget. Szakemberek szerint, mivel a hitellel ellentétben euróban is elérhető, kedvezőbbek lehetnek a törlesztőrészetek is. Becslések szerint több tízezren lehetnek olyanok, akik, bár külföldön dolgoznak, nem tervezik a letelepedést és inkább itthon vennék meg lakásukat, vagy házukat.

Becslések szerint csaknem félmillió magyar dolgozik külföldön. Közülük nagy számban fordulhatnak a közeljövőben a lakáslízing felé, hogy Magyarországon ingatlant vásároljanak – derült ki az OTP Lakáslízing Zrt. elemzéséből.

Ha van euró, nincs árfolyamkockázat

Az ingatlanlízinget tulajdonképpen egy bérleti szerződéshez lehetne hasonlítani. A bank megveszi az adott ingatlant, majd azt lízingbe adja a későbbi tulajdonosnak. A különbség annyi, hogy a futamidő végén a lakóé lesz az ingatlan. Emellett a futamidő alatt is a lakónak kell a fenntartási és egyéb járulékos költségeket fizetnie. Ha nem tudja fizetni a havi részleteket, akkor a pénzintézet másnak adhatja lízingbe az ingatlant. A konstrukció egyik előnye, hogy kisebb önrész kell hozzá, mint a hitelekhez.

A cég szerint most viszonylag olcsók az ingatlanok, az euróban is elérhető lakáslízing pedig a forinthitelhez képest jóval olcsóbb, ami nagyon kedvező ingatlanvásárlási lehetőséget jelent azok számára, akik euróban kapják a fizetésüket.

Virág Attila, az OTP Lakáslízing Zrt. vezérigazgatója szerint a külföldön dolgozó magyaroknak azért is lehet előnyös az eurós lakáslízing, mert  úgy vásárolhatnak ingatlant alacsony kamattal, hogy az árfolyamkockázattal sem kell számolniuk. A társaságnál azzal számolnak, hogy a következő időszakban egyre többen választják ezt a konstrukciót.

A Dunántúl lehet a nyertes

A várakozások szerint az eurós lakáslízingelés felfutására különösen az ország nyugati felében, a határ közelében lehet számítani, ahol az Ausztriába ingázók vásárolhatnak így ingatlant Magyarországon. Emellett még a Szlovákiával határos északi megyékben dönthetnek többen az eurós lakáslízing mellett, szintén az ingázók miatt.

A szakértők a fővárosban számolnak még növekedéssel, ahol a befektetési célú lakásvásárlások kedvező eszköze lehet a finanszírozási konstrukció. Az elemzés szerint félmillióra tehető a külföldön dolgozó magyarok száma. Ahogy a Privátbankár korábban megírta, hogy miközben sokan járnak át Ausztriába dolgozni, aközben több tízezren már le is telepedtek a sógoroknál. Részletek >>

Kedvezőek az áfaszabályok

[sc:hunor ]

A külföldön dolgozók mellett az új lakást vásárlók pörgethetik fel a lakáslízingpiacot. A konstrukció ugyanis legfőképp új lakás vásárlása esetén számít kedvezőnek: az induló törlesztőrészlet hasonlóan alacsony lehet, mint a támogatott forinthitelé, ám ez az előny öt év után sem szűnik meg.

A lakáslízingnél mindez az áfaszabályoknak köszönhető: aki új lakást vásárol, annál a finanszírozott rész 27 százalékos forgalmi adója nem kerül be egy összegben a finanszírozásba, hanem a futamidő alatt “csepegtetve” kell megfizetni, kamatmentesen. Így a normál hitelekhez képest az is körülbelül 20 százalékkal alacsonyabb kezdeti törlesztőrészletet érhet el a lakáslízinggel, aki egyébként nem jogosult állami támogatású hitelre.

A hazai mikro- és kisvállalkozások terén az hozhat bővülést, hogy sok kis cég számára a lízingalapú finanszírozás lehet az egyik reális mód a forrásbevonásra, ebben a formában kedvezőbb feltételekkel juthatnak pénzhez. A lakáslízing 2005 óta létezik Magyarországon, a jelenlegi állomány 50 milliárd forintot tesz ki.

Forras: http://goo.gl/KyvfdZ

[catlist]