Külföldről vennél ingatlant, amihez lakáshitelt szeretnél? Mutatjuk, mi kell hozzá

Sokan vannak külföldön, akik itthon szeretnének lakást vásárolni, akár befektetési céllal is. A magyarországi bankok kedvező kamatok mellett adnak lakáshitelt, így teljesen ésszerű döntés, ha szétnézünk itthon a lakáshitelek között. Igen ám, de hogyan igazolhatod a jövedelmed, és milyen nehézségekbe ütközhetsz az igényléssel kapcsolatban?

Nem akadály a külföldi munkahely

Jelzáloghitel felvételnél nem jelent problémát a banknak, ha nem Magyarországon van a bejelentett munkahelyed, a lényeg, hogy igazolni tudd a jövedelmed. A külföldi munkavállalókra ugyanazok a feltételek vonatkoznak, mint a Magyarországon dolgozókra, azaz nem állhatsz próbaidő, vagy felmondás alatt.

Minden banknak van elérhető idegen nyelvű formanyomtatványa (angol és német mindig, néhol orosz és olasz is), amit a külföldi munkaadó is könnyedén ki tud tölteni, így ebben az esetben még a munkáltatói igazolás fordítására sincs szükség.

Ezen felül szükség van a munkáltatói szerződésre, illetve a 3-6 havi bankszámla kivonatra, de ezeket sem szükséges lefordíttatni. Ha kérnek adóigazolást, akkor azt az adott ország adóhivatalától lehet igényelni, amelyet szintén nem szükséges fordíttatni, amennyiben az angol vagy német nyelvű.

Amire tehát szükség lehet:

  • Munkáltatói igazolás
  • Bankszámla kivonatok, amire a munkabér érkezik
  • Munkaszerződés
  • Munkavállalói engedély (ez nem mindig szükséges)
  • Tartózkodási engedély (ez nem mindig szükséges)
  • A külföldi adóhatóság által kiállított igazolás a jövedelem adótartamának megfizetéséről

Külföldön szerzett jövedelem esetén nem feltétel a felsorolásban megjelölt összes dokumentum benyújtása, ez a pénzintézetek előírásától függően változhat.

Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre angol, vagy német nyelvű munkaszerződés, vagy éppen bankszámlakivonat, akkor ezekről hivatalos fordítást kell készíttetnünk.

Egyes bankoknál előírás a hiteles fordítás, aminek Magyarországon csak az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. (OFFI) által készült fordítás felel meg, de legtöbb esetben bármilyen hivatalos fordítás elegendő. A hivatalos fordító irodákról a Magyar Fordítók Egyesületénél is tájékozódhatunk. Ajánlott több helyről is árajánlatot bekérni, mert komoly eltérések lehetnek.

Hogyan keresheted meg a legjobb lakáshitel külföldről?

Nyilván külföldről elég macerás lenne végig járni a bankokat, hogy mindenfelől ajánlatokat kérjünk be. Szerencsére ma már nem is kell így tennünk, hiszen vannak olyan szolgáltatók, akik összegyűjtik a bankok ajánlatait, és azokat megversenyeztetik helyetted. Ehhez mindössze néhány adatot kell megadnod, és a lakáshitel kalkulátor rögtön sorba rendezi a bankok ajánlatait, attól függően, hogy Számodra melyik a legjobb.

Ha kiválasztottad az adott lakáshitelt, akkor a hitelügyintézés jelentős részét is le tudod bonyolítani online, ha azt a hitelközvetítőkre bízod. Ekkor ugyan azt a lakáshitelt kapod meg, mintha besétálnál a bankba, de megszabadulsz az ügyintézéssel járó kellemetlenségektől, és nem is kell minden papírral hazarohangálnod. Mellesleg egy szakértő további hasznos tanácsokkal tud ellátni, amire várhatóan szükséged lehet, hiszen a banki ügyintézők sem minden esetben vannak felkészítve arra, hogy gördülékenyen intézzék el a külföldről érkező hiteligényeket.

[catlist]