Koronavírus – aktuális helyzet Ausztriában

Az osztrák kormány intézkedései és az osztrák állampolgárok fegyelmezettsége meghozta eredményét. Tovább csökkent az új megbetegedések száma és a koronavírus visszaszorítása érdekében hozott korlátozások feloldása elkezdődött. Ausztria jelenleg egy ellenőrzött, biztosított, szakaszonkénti újranyitás fázisában van. A kereskedelmi és szolgáltatóegységek április közepétől kezdtek kinyitni, a vendéglátás május 15-től, a szálláshelyek pedig május 29-től nyithatnak ki újra.

Az alábbiakban olvashatják a jelenleg rendelkezésünkre álló információkat a megvalósult és a tervezett intézkedésekről. A további részleteket a kormány a következő hetek változásainak függvényében dolgozza ki. Vendégeink, vendéglátóink és az osztrák nép biztonsága elsődleges szempont a döntéshozatal során.

Maradjanak egészségesek, hamarosan találkozunk Ausztriában!

Repülőjáratok

Felfüggesztésre kerültek a közvetlen repülőjáratok Ausztria, valamint Irán, Dél-Korea, Kína, Olaszország, Franciaország, Spanyolország, Svájc, Nagy-Britannia, Hollandia, Oroszország és Ukrajna között. Az Innsbruck repülőtér beszüntette a menetrend szerinti forgalmat. Az Austrian Airlines leállította a menetrend szerinti repülőforgalmat.

Részletes információk a repülőjáratokról:

Vonatjáratok

Leállították a vasúti személyszállítást Ausztria, valamint Olaszország, Szlovénia, Csehország, Szlovákia és Svájc között. Az Ausztria és Németország közötti vonatközlekedés korlátozásra került. A Tirol és Németország közötti járatok nem közlekednek. Ausztrián belül lecsökkent a vonatforgalom.

Az ÖBB aktuális infomációi

Beutazás Ausztriába

A szomszédos országokból Ausztriába beutazó vendégek kötelesek felmutatni egy orvosi igazolást arról, hogy COVID-19 tesztjük negatív. Az igazolás a beutazás időpontjában nem lehet 4 napnál régebbi. Ellenkező esetben nem léphetnek be az országba. A megállás nélküli átutazás engedélyezett. Az osztrák állampolgárok, valamint az ausztriai lakó-/tartózkodási hellyel rendelkező személyek esetében el lehet tekinteni a teszttől, amennyiben kötelezik magukat a 14 napos otthoni karanténra. A részletes szabályozásról és a kivételekről a belügyminisztérium honlapján tájékozódhatnak.

Harmadik országok állampolgárai, amennyiben a schengeni övezeten kívülről, légi úton érkeznek, nem léphetnek Ausztriába. Amennyiben a schengeni övezetből, légi úton érkeznek, kötelesek felmutatni egy egészségügyi igazolást vagy 14 napra karanténba kell vonulniuk.

Kérjük, tájékozódjanak az illetékes magyar hatóságoknál is az Ausztriából történő hazautazásra vonatkozó szabályokról.

Védelmi intézkedések nyilvános helyeken

Egyelőre június végéig kötelező a min. 1 méteres távolság megtartása minden olyan ember felé, akikkel nem egy háztartásban él az ember. 10-nél több fő nem találkozhat nyilvános helyen. A tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben kötelező az orr és a száj eltakarása (saját készítésű maszkok, illetve sálak is megfelelnek erre a célra). Kivételek vannak érvényben a május közepe óta nyitva tartó vendéglátóhelyeken (ld. lejjebb).

Szálláshelyek

A szálláshelyek turisztikai célú újranyitása május 29-től lehetséges. Kérjük, tájékozódjanak az egyes szállásadóknál arról, hogy valóban kinyitnak-e.

Május 29-ig minden szálláshely zárva marad a turisták előtt. Kivételt képeznek azok, amelyek az egészségügyi alapellátásban dolgozók és az egyéb kulcsfontosságú munkaerők (élelmiszerszállítás, segélyszervezetek) szállását hivatottak biztosítani.

Vendéglátás

A vendéglátóegységek május 15-től ismét nyitva tarthatnak, max. 23 óráig. Egy asztalnál max. 4 felnőtt és az ő gyermekeik ülhetnek. A szomszédos asztaloknál ülő vendégekkel min. 1 méteres távolság biztosítása kötelező. Pultnál történő kiszolgálás nem engedélyezett. A felszolgálószemélyzetnek kötelező a maszkviselés (az orr és a száj eltakarása), a vendégeknek ez nem kötelező. Az előzetes asztalfoglalás ajánlott.

Kereskedelem

Április 14. óta újra nyitva vannak a 400 m²-nél kisebb területű boltok, valamint (méretüktől függetlenül) a barkács- és kertészeti áruházak. Május 1-től kinyithat minden üzlet, valamint meghatározott feltételek mellett a fodrászatok is. Minden üzletben kötelező a maszkviselés (az orr és a száj eltakarása).

Rendezvények

Mindenféle rendezvény tilos 2020. június végéig. Nyilvános helyen nem tartózkodhat egyszerre 10-nél több ember.

Szabadidős intézmények és látnivalók

A szabadidős intézmények és a látnivalók május 29-től újra kinyithatnak, szabadtéri állatkertek már május 15-től. Zárt helyszíneken kötelező a maszkviselés (az orr és a száj eltakarása), továbbá látogatónként min. 10 m² terület biztosítandó. Kérjük, tájékozódjon az adott intézménynél, hogy ténylegesen nyitva van-e.

Uszodák és fürdők

Az uszodák és fürdők május 29-től újra kinyithatnak. A részletes feltételek még kidolgozás alatt vannak.

Tömegközlekedés

Jelenleg nincs érvényben korlátozás a metrók, buszok, villamosok stb. közlekedésére vonatkozóan. A tömegközlekedési eszközökön kötelező a maszkviselés (az orr és a száj eltakarása).

Utazás lemondása

Mivel a lemondási feltételek nagyon különbözőek lehetnek, ezért kérjük, tájékozódjon közvetlenül annál a cégnél, amelynél az utazást foglalta.

Fertőzöttség gyanúja esetén

Amennyiben ausztriai tartózkodása során tüneteket észlel magán vagy felmerül a fertőzés gyanúja, kérjük, tartózkodjon attól, hogy közösségbe menjen vagy tömegközlekedési eszközzel utazzon. Javasoljuk az önkéntes karanténba vonulást és kérjük, hívja a 1450-es orvosi segélyhívószámot, ahol további iránymutatást kap. (Magyarországon az alábbi zöld számok hívhatók: 0680 277455 és 0680 277456, illetve kérdéseket a koronavirus@bm.gov.hu címre lehet küldeni.)

További információ

Osztrák orvosi segélyhívószám: 1450
Az AGES (Osztrák Egészségügyi és Élelmezésbiztonsági Ügynökség) koronavírussal kapcsolatos információs és segélyhívószáma: 0800 555 621
Az AGES koronavírussal kapcsolatos információs oldala
Az osztrák Egészségügyi Minisztérium koronavírusra vonatkozó információs oldala
Az osztrák Külügyminisztérium aktuális utazási tájékoztatója
Az Osztrák Kereskedelmi Kamara információs oldala a stornófeltételekkel kapcsolatban

https://www.austria.info/hu/jo-tudni/koronavirus