Konfliktus Magyarországgal

Ausztria folyamatos vitában áll Magyarországgal a tervezett magyar földtörvény miatt, amelynek következtében Magyarországon osztrák parasztok veszíthetik el földjüket. A földtörvényről kibontakozott vitában az EU-Bizottság Ausztria oldalán áll. A témával a Kurier című országos napilap foglalkozik.

Andrä Rupprechter mezőgazdasági miniszter most egyértelmű támogatást kapott az EU-Bizottságtól. Michel Barnier, a belső piacokért és a szolgáltatásokért felelős EU-biztos a Kuriernak is rendelkezésére álló levélben megerősítette, hogy a Bizottság az EU-s irányelvek megsértésétől tart. Barnier biztosította Rupprechter-t, hogy Brüsszel a lehető leggyorsabban megtesz minden szükséges lépést. Rupprechter arra kérte az EU mezőgazdasági biztosát, Dacian Ciolost, hogy vizsgálja meg, a magyar eljárásmód ellentétes-e az EU-s törvényekkel.

Magyarországot nem érte váratlanul az osztrák álláspont brüsszeli támogatása. „Éles támadásokkal és nemzetközi nyomással számolunk” – mondta Budapesten Bitai Márton mezőgazdasági államtitkár az APA osztrák hírügynökség munkatársának. Magyarország „maximálisan” figyelembe vette az EU jogi normáit, és az osztrák földtörvényt is tanulmányozta. Bitai hangsúlyozta, hogy Magyarország egyformán kezeli a belföldieket és a külföldieket. Az azonban megfelel a valóságnak, hogy megvizsgálnak minden szerződést, amelyet külföldiek kötöttek magyar termőföld művelésére.

Félelem a kisajátítástól 

Az osztrák miniszter (baloldalon) és az EU-biztos

Orbán Viktor nemzeti konzervatív kormánya, amely az április 6-i parlamenti választások előtt még meg akarja mutatni az erejét, feltételezi, hogy közel 200 osztrák gazda illegálisan szerzett birtokot és termőföldet Magyarországon. Ezek jelenleg közel 200 000 hektár termőföldön gazdálkodnak Magyarországon. Nem lehet előre megjósolni, hogy közülük hány osztrák gazda fogja elveszíteni a földtulajdonát a május elsején hatályba lépő törvény miatt. Eddig Rupprechternél 17 haszonélvezeti szerződéssel rendelkező gazda jelentkezett, akik attól félnek, hogy ki fogják sajátítani a tulajdonukat. Valószínűleg ennél sokkal több érintett is lehet. Magyar jogászok mégis azt tanácsolják a gazdáknak, hogy ne fedjék fel magukat.

Mindazonáltal 1995 és 2000 között a magyar földtörvény még engedélyezte a haszonélvezeti szerződések megkötését. Ez nem csupán osztrák álláspont: 2010-ben a Magyar Alkotmánybíróság is hasonló álláspontra jutott. Még az ingatlan-nyilvántartáson is átvezették a haszonélvezeti jogot. Ennek értelmében a tulajdonos meghatározott időre átengedte a használatot egy másik személynek. A szerződés megkötésekor rendszerint előre és hosszú időre kifizették a haszonélvezeti szerződés díját.

A FÖLDTÖRVÉNY

A földtörvény tartós feszültséget idézett elő Magyarország és Ausztria között.A földtörvény értelmében csak olyan személy vásárolhat vagy bérelhet termőföldet Magyarországon, aki főállásban foglalkozik mezőgazdasággal. A követelmények között szerepel a hároméves állandó magyarországi tartózkodás, a mezőgazdasági tevékenység folytatása, valamint annak bizonyítása, hogy már legalább egy éven át személyi jövedelemadót fizetett az érintett személy. Az is a vásárlási feltételekhez tartozik, hogy az érintett aktívan gyakorolja földhasználati jogát, és ezt a jogot senkire sem ruházhatja át. A törvény előírja helyi termőföld hasznosítási bizottságok létrehozását is, amelyek jóváhagyják a mezőgazdasági művelésű területek megvásárlását.
Forras: http://goo.gl/OPWdZc
[catlist]